Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kevesebb tűz, több mentés

Egyre több műszaki mentésnél kérik a mosonmagyaróvári tűzoltók
segítségét.
Kevesebb tűzesetnél, viszont annál több műszaki mentésnél kérték a mosonmagyaróvári tűzoltók segítségét az elmúlt évben, mint az azt megelőző esztendőben. Technikai felszerelésük ugyan biztosított, ám speciális járműveik már évek óta cserére szorulnának.

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén hallgatta meg a tűzoltóság elmúlt évi tevékenységéről, a város tűzvédelmi helyzetéről szóló beszámolót. A parancsnokság vezetésében tavaly változás történt, Tukovics János alezredes nyugállományba vonulásával Grósz József alezredest, korábbi parancsnokhelyettest, tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetőt nevezte ki városi parancsnoknak a képviselő-testület.

A beszámolóból kiderül, hogy a mosonmagyaróvári tűzoltók 930 négyzetkilométeren, 25 önkormányzat területén látják el feladatukat 59 fős készenléti létszámmal.

A tűzoltóság az elmúlt évben is legfőbb feladatának tekintette a város és vonzáskörzete tűzbiztonságának szinten tartását, megőrzését, a tűz- és káresetek hatékony felszámolását, a tűzmegelőzési munka színvonalon tartását. A normatív finanszírozás kereteit nem lépte túl a tavalyi évben, a béreket és a személyi juttatásokat maradéktalanul teljesítették. A dologi kiadásokra fordítható keret azonban igencsak szűkös, a korábbi évhez képest nem emelkedett.

A tűzoltóság az elmúlt évben növelte a városban működő különféle létesítmények hatósági ellenőrzéseit. Ennek keretében soron kívül átvizsgálták a Termál Hotelt, a Kisalföld Volánt, a MÁV-állomást, az egyetem sportcsarnokát, a Flesch Károly Kulturális Központot. A létesítmények szinte mindegyikében elfogadható tűzvédelmi állapotokat találtak. Rendkívüli ellenőrzés-sorozatot tartottak a – környezetvédelmi hatósággal közösen – a katasztrófaveszélyes üzemekben, ahol több súlyos hiányosságot is feltártak.

Különösen rossz a tűzvédelmi fegyelem a panelházakban. A tízemeletesek mindegyikére jellemző, hogy a passzív tűzvédelmi berendezéseket gyakran megrongálják, az alagsori helyiségeket rendeltetéstől eltérő célokra használják. Visszatérő gond, hogy a tűzoltási felvonulási útvonalakat parkolásra használják.
A beszámoló szerint a tűzoltás, kárelhárítás, műszaki mentés technikai háttere biztosított.

A speciális járművek műszaki állapota azonban évről évre rosszabbodik, rengeteg javítással lehet csak bevetésre alkalmas állapotban tartani azokat. Ez elsősorban a huszonhét éves gépezetes tolólétrát és a tizenkilenc éves vízszállítót érinti. A tartalékként készenlétben tartott gépjárműfecskendő is már 37 éves.

A mosonmagyaróvári tűzoltók tavaly összesen 300 tűznél, illetve műszaki mentésnél avatkoztak be. A megelőző évhez képest 15 százalékkal csökkent a vonulások száma. Negyedével kevesebb tűzeset történt az elmúlt évben, mint 2003-ban – mivel jelentős mennyiségű csapadék esett és elmaradt az aszályos időszak is –, a műszaki mentések száma viszont 34 százalékkal nőtt.

A parancsnok a beszámolójában a tűzesetek közül kiemelte a máriakálnoki lovascentrumot, a rajkai lakástüzet, ahol a tulajdonos füstmérgezésben meghalt, a máriakálnoki gombaüzem szalmatároló telepén keletkezett tüzet, illetve a halászi termelőszövetkezet szárítójában felcsapott lángokat.

Az elmúlt évben a tűzesetekben hárman haltak meg, öten megsérültek. A műszaki mentések során14 holttestet és 40 sérültet emeltek ki a lánglovagok. Mindemellett harmincegyszer kértek segítséget méh- és darázsbefogásra a tűzoltóktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetőparkolás minél több helyen

Éles vitát váltott ki a parkolási rendelet felülvizsgálata Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén. Többen a kedvezményezettek körének bővítését, illetve a bérletek árának csökkentését javasolták. A többség azonban ennek éppen az ellenkezőjét szavazta meg. A mosonmagyaróvári  önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén a városi rendőrkapitány beszámolójában közbiztonság szempontjából stabilnak jellemezte az elmúlt évet. Tovább olvasom