Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Kétszáz aláírás az ötös buszért

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Majorokban, a Halászi úti lakótelepen és a Duna lakóparkban élők a helyi tömegközlekedés tervezett átszervezése ellen.

A helyi járatok megszüntetésével az érintett városrészekben élők nehezen vagy egyáltalán nem tudnak eljutni például a vasútállomásra.

A városi buszjáratok átszervezéséről legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület. A helyi tömegközlekedés felülvizsgálatára azért volt szükség, mert az utóbbi években drasztikusan visszaesett az utasok száma, ezzel együtt a buszjáratok fenntartása egyre nagyobb terhet ró a városra. A júniusban felállított eseti bizottság elkészítette javaslatát a járatok átszervezésére, amiről aztán határozott a testület. Ennek lényege, hogy két vonalat megszüntetnének, a többit pedig gyakorlatilag helyközi buszokkal váltanák ki. A testület megszavazta a járatok új útvonalait, a menetrendet pedig bizottsági előkészítés után a jegyző fogadja majd el.

Ahogy az várható volt, az egyébként sem kifogástalan szolgáltatás tovább szűkítése sokaknál kiveri majd a biztosítékot azok közül, akik rendszeresen utaztak a helyi buszokon. Az átalakítás igencsak nehéz helyzetbe hozza a majoroki városrészben, a Halászi úti lakótelepen, valamint a Duna lakóparkban élőket. Éppen ezért kezdett a minap aláírásgyűjtésbe ezen városrészek lakói nevében Kővári Andrea és Heincz Sándor. Azt szeretnék elérni, hogy a helyi autóbuszjáratok megszüntetésének, átszervezésének következményeként ne érje őket súlyos hátrány.

– A Kisalföldből értesültünk arról, hogy az átalakítás az 5-ös buszjáratot is megszüntetné – mondja Kővári Andrea. – Az átszervezés indoka az utaslétszám nagymértékű csökkenése. Információink szerint a majoroki városrész lakóinak helyi tömegközlekedését a helyközi autóbuszokkal oldanák meg. A helyközi autóbuszok köztudottan a Királyhidai úti áruháznál lévő autóbusz-pályaudvar végállomásig közlekednek, ebből következően nem érintik például a vasútállomást, illetve a város főbb pontjait.

Kővári Andrea a városrészek lakói nevében aláírásgyűjtésbe kezdett.
Kővári Andrea a városrészek lakói nevében aláírásgyűjtésbe kezdett.

– Az átszervezés az e városrészekben élők számára nehézségeket okozna. Majorokból, illetve a Halászi úti lakótelepről sokan járnak munkába Győrbe, számukra a vasútállomásra való eljutás két autóbusz – helyközi és helyi – igénybevételével, átszállással történhetne kizárólag. Továbbá a majoroki iskolába a város minden pontjáról járnak diákok, tanárok, valamint nehézkes lenne az egyetemi kollégium, a Feketeerdői úti köztemető megközelítése is, ami nem kizárólag ezen városrész lakóit érinti.

Mindezek alapján úgy véljük, hogy az ezen városrészekben élők mozgását nagymértékben hátráltatná, illetve gátolná, ha megszűnne a helyi tömegközlekedés lehetősége. Fontosnak tartanánk a Halászi úti lakótelep bekapcsolását legalább egy reggel induló és egy délután érkező, kitérő autóbuszjárattal, valamint szükséges lenne a Feketeerdői úti megállóból legkorábban induló autóbuszjáratot összeegyeztetni a vonatközlekedéssel – hangsúlyozta Kővári Andrea.

A járatok közül két vonalat megszüntetnének, a többit pedig gyakorlatilag helyközi buszokkal váltanák ki. A testület megszavazta a járatok új útvonalait.
Az érintett városrészekben néhány nap alatt összegyűjtött csaknem kétszáz aláírást a kezdeményezők átadták Muráncsik Lászlónak, aki az átszervezést előkészítő eseti bizottságban az önkormányzatot képviseli. A képviselő portálunknak elmondta: a Volánnal tartandó következő egyeztetésen képviselni fogja a lakók álláspontját. A felmérések szerint ugyanis az ezen városrészekben élők leginkább azért veszik igénybe a helyi buszokat, hogy a mosoni városrészbe, illetve a vasútállomásra jussanak. Vitathatatlan azonban, hogy a járatok kihasználatlanok, ezért az egyeztetésen azt fogja szorgalmazni, hogy legalább a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokban járjanak erre is a buszok. 

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2009. november 12. 21:39
  „Kedves Szerénke, a halászi útiak nem utaznak busszal, hanem gépkocsival, kivétel a gyerekek az iskolába. A régi majrokban ott sokkal rosszabb helyzetben lévő emberek is élnek, ott a temető, amelyet nyilván sokan látogatnak. Egyszer-kétszer láttam, hogy este tökéletesen üresen száguldott a busz a halászi telepek között. Minek? Empátiám az van, de ebből nem lehet finanszírozni az üres járatokat. Olyan könnyen tetszenek mondani ez kell meg az kell. Tessék megfizetni az egyemberes járat önköltségét és megy a busz. Mások költségén jótékonykodni nem nehéz. Akinek a dolga majd megoldja. A temetői járat végigmegy a majrokon, vagy fordítva, nem hiszem hogy ezzel lennének gondok. A halászi úti lakóparkokban meg feleslegesek a járatok, a diákjáratok kivételével.”
 • 3. Szerénke 2009. november 12. 18:55
  „Kedves Pancser!

  Önnek biztos adatik lehezősége tömegközlekedés igénybevétele nélkül eljutni munkahelyére. De erre nem mindenkinek van módja. Fontos lenne az empátia!”
 • 2. RickCartman 2009. november 09. 21:47
  „kétszáz aláírást gyakorlatilag bármiért össze lehet gyűjteni,nem mérvadó”
 • 1. pancser 2009. november 09. 08:36
  „500 meg nem írta alá, akik aláírták azok sem utaznak a zöme. Itt sztem a gyerekekről lehet szó, akiknek el kell jutni az iskolába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év börtön nyolcezer tablettáért

Fejenként négy év letöltendő börtönt kapott első fokon az a két férfi, akik még tavaly októberben… Tovább olvasom