Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Készül a szigetközi ételek értékleltára

Csiripiszli vagy kulcsos kalács – ilyen és hasonló finomságok kerülhetnek az ünnepi asztalra húsvéttól karácsonyig, keresztelőtől az esküvőig. Ezeket gyűjtené össze és őrizné meg így az utókornak a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület.
Egy térségi értékleltár kiadvány létrehozását tervezi a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület munkaszervezete, melyben a környék hagyományos, egyházi ünnepekhez kapcsolódó ételeinek receptjeit gyűjtenék össze.

– A Szigetköz és a Mosoni-sík harmincöt településéről keressük azokat a térségi tradicionális ételeket, gasztronó- miai sajátosságokat, szokásokat, amelyek az év bármely egyházi ünnepéhez kötődnek. Így például az újév, vízkereszt, húshagyókedd, hamvazószerda, nagyböjt, nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő, pünkösd, úrnapja, búcsú, karácsony, szilveszter, de akár a keresztelő, elsőáldozás, bérmálás, esküvő vagy a halotti tor – hangsúlyozza Grundtner Gábor munkaszervezet-vezető, aki kollégáival, Susovits Verával, Kovácsné Szabó Anitával és Tóth Zsuzsannával dolgozik a kiadványon.

Pályázni lehet térségi, helyi hagyományos ételek receptjével és elkészítési módjával, illetve egy rövid leírással arról, mely egyházi ünnephez kötődik. A beküldött legjobb recepteket összegyűjtik és bemutatják egy térségi értékleltár kiadványban. Arra számítanak, hogy minden településről beérkezik legalább egy-két finomság leírása. Ugyanakkor remélik, hogy a kiadvány – mely megjelentetésére pályázni szeretnének – minél több vendéglátóhelyre is eljut, és a későbbiekben a menüsorban megtaláljuk a dédnagyanyáink, nagymamáink által főzött-sütött ünnepi ételeket. Ilyen helyi étel például a csiripiszli (böjti édesség) vagy a kulcsos kalács, mely Mosonszentmiklóstól Halásziig több helyen is az asztalra kerül esküvőn vagy halotti toron.

A halászi kulcsos kalácsot – melynek receptje szintén bekerülhet a kiadványba – a szentendrei skanzenben mutatta be a Lajta néptánc- együttes (a felvételen Tillai Bettina).
A halászi kulcsos kalácsot – melynek receptje szintén bekerülhet a kiadványba – a szentendrei skanzenben mutatta be a Lajta néptánc- együttes (a felvételen Tillai Bettina).

– Most készítjük elő a stratégiánkat a 2014–2020-as időszakra. A gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés mellett a civil szervezetek elképzelései mellett a hálózati projekteket is felkaroljuk. Utóbbiaknál települések, vállalkozások, civil szervezetek kapcsolódhatnak, akár a marketing, a turizmus erősítésére. Számunkra fontos a helyi termelők összefogása is. Jó lenne, ha minél több helyi étterem, akár közkonyha használná a térségben előállított alapanyagokat, termékeket – vélekedik Susovits Vera szakreferens.

A szervezet munkatársai ugyanakkor egy térségi tananyagot is összeállítanak. Öt mikrorégióban különféle témakörök köré gyűjtik össze a helyi népdalokat, mondákat, szokásokat, népi játékokat és itt sem maradhatnak el a hagyományos ételek receptjei.

Szeretnék, ha a következő tanévre elkészülhetne ez a kiadvány is, melyet általános iskolások felső tagozatának ajánlanak.

Recepteket várnak


A térségi tradicionális ételek receptjeit bárki benyújthatja március 31-ig postán vagy személyesen (cím: Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület, 9181 Kimle, Vízpart u. 6.) vagy e-mailben (leadergabor@kimle.hu, leaderzsuzsa@kimle.hu, leaderanita@kimle.hu, leadervera@kimle.hu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már tizenöt perc alatt mindenhova kiérnek

Hasonlóan alakult a mosonmagyaróvári tűzoltók vonulásainak száma tavaly, mint egy évvel korábban. A… Tovább olvasom