Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Keresik a legszebb konyhakertet

Vállalkozó szellemű zöldség-gyümölcs termesztők jelentkezését várják „A legszebb konyhakertek" elnevezésű programra. A három éve indult és mára országossá nőtt versenyhez idén Mosonmagyaróvár is csatlakozott.
Alig néhány évtizede még hozzátartozott a családi házak udvaraihoz a konyhakert, ahol szinte bármilyen zöldség, gyümölcs megtermett. Az utóbbi időben viszont elterjedt az a nézet, hogy nem éri meg a konyhakerttel foglalkozni. Ennek megváltoztatására indult Karcagról „A legszebb konyhakertek" program. A karcagi minta alapján időközben országossá kiterjesztett versenyben tavaly már hatvan település 939 kertművelője indult.

Az otthoni kertgazdálkodást népszerűsítő programhoz idén Mosonmagyaróvár is csatlakozott. „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei" nevében ugyan verseny, ám valójában nem vetélkedésre, hanem alkotásra buzdít. Nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket. Éppen ezért könnyen teljesíthető kívánalmakat fogalmaztak meg a kiírásban. A programmal arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki és termesszen maga, családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt – magyarázza Németh Andrea, a városháza környezetvédelmi szakembere, aki a programot koordinálja.

Nevezni több kategóriában lehet: erkélyen kialakított, mini – tíz és ötven négyzetméter közötti, illetve normál, azaz ötven négyzetméter feletti kerttel. Emellett zártkertekben zöldség, gyümölcsös és vegyes kategóriában várják a jelentkezéseket. Nevezni május 20-ig lehet a jelentkezési lap kitöltésével és leadásával a városházán. A lap letölthető továbbá a mosonmagyarovar.hu/hirek oldalról is.

˝Fontos, hogy akinek van egy kis ideje és lehetősége, fogjon kertészkedésbe˝ – mondja Hegedűs Csabáné, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körének elnöke.
˝Fontos, hogy akinek van egy kis ideje és lehetősége, fogjon kertészkedésbe˝ – mondja Hegedűs Csabáné, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körének elnöke.

Németh Andrea hozzátette: jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszik fotók készítését a balkonról, kertről, ami segíti a bírálók munkáját. Az elvárások és egyben a bírálat szempontjai, hogy a kertben legalább öt, az erkélyen, balkonon három különböző konyhakerti növény termesztése történjen. A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, gondozott, gyommentes és egyben hasznos.

Információ az 577- 822-es telefonszámon vagy e-mailben: nemeth.andrea@mosonmagyarovar.hu
Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakész permetezési napló. Előnyt élvez a komposztálás, a bio-, ökomódszerek alkalmazása és öntözés esetén az esővíz használata. A verseny során a zsűri tagjai két alkalommal – május 21-től és augusztus elején – tekintik meg a kerteket. A zsűrizésben és a verseny lebonyolításában a Mosonmagyar- óvári Kertbarátok Köre segíti a munkát.

„Életben kell tartani ezt a szokást, mert manapság sajnos már nagyon kevesen foglalkoznak konyhakerttel" – mondja Hegedűs Csabáné, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre elnöke. „Fontos, hogy akinek van egy kis ideje és lehetősége, fogjon kertészkedésbe. Elég először egy sor petrezselyemmel kezdeni, aztán gyorsan rájön, hogy egy kevés munkának is milyen eredménye van" – hangsúlyozta az elnök. A kertbarátok örömmel vállalták a segítséget a program lebonyolításához. Náluk már egyébként is hagyománya van az éves kertszemlének.

A Kisalföld médiatámogatóként segíti a konyhakertek versenyét. Rendszeresen beszámolunk a fejleményekről, bemutatjuk a legszebb veteményeseket és művelőiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaló álpap nyomába eredt az Index - Mosonmagyaróvárra vezettek a szálak

Egy papként bemutatkozó férfi kereste meg az Index olvasóját a Krisztus Szeretete Egyház nevében.… Tovább olvasom