Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

˝Kerékgyilkos˝ kátyúk úton-útfélen

Idén is ezekben a hetekben kezdődik az igazi ˝kátyúszezon˝ a hazai utakon.

A fagy okozta gödrök még a legnagyobb odafigyelés mellett is sok bosszúságot okoznak az autósoknak, sőt, esetenként balesetveszélyt is előidézhetnek. Még a nagyobb úthibák többségét sem jelzi előre tábla, ráadásul a napról napra keletkező újabbakra még azok sem számítanak, akik rendszeresen közlekednek egy-egy útszakaszon.

Megszaporodtak a kátyúk okozta balesetek: A hegyeshalmi Fő utcán lévő tizenhét centiméter mély kátyúba többen is belehajtottak, legutóbb egy Mercedes mindkét kereke bánta.
Megszaporodtak a kátyúk okozta balesetek: A hegyeshalmi Fő utcán lévő tizenhét centiméter mély kátyúba többen is belehajtottak, legutóbb egy Mercedes mindkét kereke bánta.


Az elmúlt hetekben Mosonmagyaróvár és környéke útjain megszaporodtak a kátyúk okozta balesetek. Az aszfalt ilyenkor azonnal kivágja az abroncsot és sajnos a legtöbbször még a keréktárcsát is tönkreteszi. Nem ritka, hogy a gödröt az első és a hátsó kerék is bánja egyszerre. A szakemberek szerint a kártérítés miatt ilyenkor érdemes fényképeket készíteni, tanúkat keresni, vagy a legcélszerűbb, ha a károsultak rendőrségi intézkedést kérnek. A rendőrségtől kapott jegyzőkönyvvel aztán mehetnek az út kezelőjéhez, akinek a biztosítójával rendezhetik a kárt.

– Eddig nyolc kátyúba hajtáshoz hívták a baleseti helyszínelőket az elmúlt hetekben a környék útjain – tudtuk meg Makó László őrnagytól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjétől. Elmondta: minden évben ilyenkor ugrik meg az úthibák okozta balesetek száma. Máskor egyáltalán nem jellemzőek az ilyen esetek. Ám ezek szinte elkerülhetetlenek, mivel még a legnagyobb óvatosság mellett sem lehet időben észlelni a lyukakat. A szerencsének is köszönhető, hogy eddig nem történt tragédia az úthibák miatt, no meg annak, hogy az autósok viszonylag kis sebességgel hajtottak a kátyúba. A károsultaknak viszont a bosszúság mellett akár több százezer forintjába is kerülhet a javítás.

Legtöbbször nem csupán a gumiabroncs, hanem a keréktárcsa is tönkremegy egy úthiba miatt – mondja Vincze Ferenc gumijavító. Fotó: Méhes Ákos
Legtöbbször nem csupán a gumiabroncs, hanem a keréktárcsa is tönkremegy egy úthiba miatt – mondja Vincze Ferenc gumijavító. Fotó: Méhes Ákos

Az őrnagy elmondta: az elmúlt hetek nyolc ilyen balesete közül három egy helyen, Hegyeshalomban, a Fő utcán történt. A határátkelő felé, a település határában, az út szélén közel egy méter hosszúságú és  tizenhét centi mély lyuk tátong. Az úthiba az autóból szinte észrevehetetlen. Legutóbb például egy Mercedes első és hátsó abroncsát és könnyűfém felnijét is tönkretette a gödör. Helyszíneltek továbbá a rendőrök kátyúba hajtás miatt Jánossomorján, a Szent István úton három helyen, Halásziban és a Darnózselit Lipóttal összekötő úton is.

Az egyre több úthiba meglátszik a gumijavítók forgalmán is. Vincze Ferenc mosonmagyaróvári műhelyébe is szinte naponta érkezik egy kátyúba hajtott defektes autó. A szakember mint mondja: a legtöbbször az abroncs mellett a keréktárcsa is menthetetlen. A pórul járt autósok többsége szerint nagyon nehézkes és időigényes  a kártérítés ügyintézése, ezért inkább maguk fizetik a javítást.

Olvasóink írták

 • 13. justitia18 2013. február 26. 11:35
  „Remélem az egyik gödörbe Nagy "Kubatov" István is beleesik... örökre eltűnve...::))”
 • 12. Griffin 2013. február 25. 12:24
  „sikertörténet!”
 • 11. abszurdisztán 2013. február 25. 11:19
  „Nem bírom felfogni, hogy a bíróság előtti kanyarban miért nem lehet egyszer tisztességesen befoltozni a lyukakat. Betömik, 2 nap múlva újra tele van kátyúval. Az egyetemmel szemben a zebránál meddig kerülgetjük még az úthibát jelző táblát ? Kb. 5-6 hete biztosan ott van. Általánosságban elmondható, hogy évről évre egyre ócskább a város úthálózata, semmi javulás nem tapasztalható.”
 • 10. nagyjancsi 2013. február 25. 09:54
  „Gyalázatosak az utak mindenütt, és nem csak a kerekek vannak veszélyben, hanem a futómű úgy általában is megszenvedi a kisebb gödröket, melyekből naponta 30-40-be is beleszalad az ember, ott nincs kártérítés, amikor évente-kétévente szétkopik a jobb oldali futómű (mert ugye jellemzően az út szélén van több gödör) - ezt nem fizeti meg senki sem a tulajnak, aki persze fizeti a horribilis adót a benzinben többek között..”
 • 9. hovatovabb 2013. február 25. 09:46
  „" homokot szórni az utakra"
  Meg sűrűn keresztet vetni előtte és utána”
 • 8. oxana 2013. február 24. 19:18
  „A só helyett lehetne granulátumot vagy homokot szórni az utakra. Ahol csak lehet, védeni kellene a természetet.”
 • 7. tökmindegy 2013. február 24. 10:27
  „5. justitia18: ott a pont.
  Az ígéretekkel tele a padlás, a valóság meg balkáni állapotokat tükröz. De sajnos még mindig van, aki felül a hazugságoknak. Azoknak azt javaslom, üljenek autóba, és menjenek a városban 5 km-t úgy, hogy közben egy pohár vizet tesznek a műszerfalra.”
 • 6. Alex64 2013. február 24. 08:18
  „2. Cloeon_dipterum Nem kell ahhoz száguldozni, hogy egy vízzel teli kátyúba kényszerből belehajtva (mivel egyéb forgalmi ok miatt nincs lehetőség kerülni) szembesülj a kátyú és az okozott baj nagyságával. Ha tapasztalnál napi szinten hasonló problémát (Jánossomorja Dózsa Gy. utca egy bizonyos szakasza nem csak Mosonmagyaróvár ilyen tragikus) akkor nem írnál ilyen rész igazságot. Azért rész mert persze akadnak relatív és valós gyorshajtók is bőven. A sózás viszont egy érdekes dolog. Ha jól tudom magán emberként környezet és útvédelmi okokból kifolyólag nem sózhatsz (törvény is tiltja). De nem a "gyedi bírónak". Igaz az is lehet ők természet és útbarát (autóbarát) anyagot használnak.”
 • 5. justitia18 2013. február 23. 19:13
  „Kérdezem mindenkitől:
  hol vannak Dr. Nagy István képviselő ígéretei: "Csökkentjük az adókat, felpörgetjük a gazdaság motorját, rendbe hozzuk az utakat"...Szerintem sehol...
  1. 30 új adót szavazott meg 3 év alatt...
  2. 2012-ben 1,5%-kal csökkent a GDP...
  3. Siralmas állapotban vannak az útjaink...
  Nem csak ígérni kell, hanem az ígéreteket be is tartani...Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó...”
 • 4. kobresz 2013. február 23. 11:03
  „Szerintem meg nem kellene meg engedni hogy a Közút kezelő Munkatársait egyenként hazafuvarozgassák és céges autóval intézzék a saját ügyes bajos dolgaikat !!!!!!!
  Ezeken az ablakon kidobott pénzeken is be lehetne tömni 1-1 lyukat az utakon !”
 • 3. goldboy 2013. február 22. 21:04
  „Az elevenszülő kérész álló-, ritkábban lassan folyó vizek lakója, a legkisebb pocsolya is megfelel a számára.
  Már tudom, honnan ez a rengeteg ész és a tisztánlátás...”
 • 2. Cloeon_dipterum 2013. február 22. 19:25
  „Nem kellene ész nélkül száguldozni télen (és nem történne ennyi baleset).
  Nem kellene sózni (és kevesebb úthiba lenne).”
 • 1. HarconaMarcos 2013. február 22. 11:40
  „Ez Győrben és környékén is ugyanígy van. Az illetékeseket egyelőre gondolom fontosabb problémák foglalkoztatják, minthogy a baleset- és életveszélyes gödröket betemessék.
  Amúgy pedig azokkal kellene feltölteni ezeket a gödröket, akik olyan utat építenek, ami -2 fokos rettentő fagyoktól atomjaira hullik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kommunizmus áldozataira emlékezett a mosonmagyaróvári Jobbik

Az emléknapon a mosonmagyaróvári Jobbik az '56-os gyásztéren emlékezett. Tovább olvasom