Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Kenuzó vendégek a Szigetközben

Egyre több a vendég, s egyre több az idegenforgalomból származó adóbevétel a Szigetközben.
Idén még a rossz idő sem riasztotta el a vízi turistákat. Lipóton például több mint kétmillió-, Dunakilitin hétszázezer forint kerül évente ebből az adónemből a helyi kasszába.

A Duna, a Mosoni-Duna és a termálfürdők vonzásában a szigetközi vendég a legtöbbször egyben vízi turista is. Rajkától Ásványráróig a kempingektől az ötcsillagos szállodáig szinte minden rendelkezésre áll, s egyre több a rendezvény is: aranymosó-fesztivál, kenumaraton és vízifesztivál is csalogatja ide a vendégeket. Idén hiába esett az eső szinte egész nyáron, az ország minden részéről, sőt, Ausztriából is érkezőket ez nem tántorította el: a szigetközi ágrendszerben ismerkedtek a táj szépségével. Az önkormányzatok is jól járnak, hisz az idegenforgalmi adóból minden évben több bevétel folyik a kasszába.

Húszmilliós bevétel a termálturistákból

Lipóton tavaly 82 ezer fürdővendég fordult meg. Idén ennél is több várható. Az idegenforgalom fellendítése a település számára is fontos, hiszen az ebből befolyt adó jelentős bevételt hoz a település kasszájába. A szállodának még téli időszakban is 60–70 százalékos a kihasználtsága, és havi 200–250 ezer forint idegenforgalmi adójával jelentősen növeli a község bevételeit.

Éves szinten több mint kétmilliós bevételük származik az idegenforgalomból. A költségvetés biztos lábakon áll, napi fizetési gondjai nincsenek a településnek. A halászi önkormányzatnál jóval szerényebb a bevétel, de itt is növekvő tendenciát mutat. Tavaly 135 ezer forint volt az idegenforgalom utáni nyereség, idén 160 ezer körüli összegre számítanak. Héderváron az elmúlt évben 135 ezer forint volt a bevétel: idén júniusig 98 ezer jött be, szeptemberig körülbelül összesen 130 ezer forint, tehát az év végére itt is több pénz várható, mint tavaly. A bevétel kilencven százaléka itt a „kastélyszállóból" érkezik. Dunakilitin – ahol egy négy- és egy ötcsillagos szálloda is működik – tavaly 642 ezer forint jött be, erre az évre már 706 ezret terveztek.

Alaptalan panaszok, bővülő vendégkör

Dunaszigetre nem a termálturisták, hanem a vízi turisták érkeznek egyre többen. Jó néhány vállalkozás épít erre: kiadó szobák, csónakázási lehetőségek mellett a legtöbben a kenutúrák szervezését tartják szem előtt. Fűzfa Zoltán, a dunaszigeti „székhelyű" Pisztráng Kör – amely egyesület vízi turistákat kalauzol a szigetközi ágrendszerben – vezetője szerint idén a csapadékos és hideg idő ellenére sem maradtak el a kenusok.

– Ezen a nyáron sem volt pangás – kezdte. – Nagyon kevés túra maradt el, folyamatos volt az érdeklődés a szigetközi természet iránt. A kempingek nagy része megtelt, főleg a nagyvárosokból – Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Pécsről – érkeztek vendégek. Sőt, külföldről, leginkább Ausztriából egyre nagyobb az érdeklődés. Úgy látom, folyamatosan emelkedik a vendégek száma: egyes vállalkozók szerintem alaptalanul sírnak-rínak. Évről évre bővül a vendégkör: aki járt már a Szigetközben, az általában vissza is jön. Azonban nem egyedül: mindig új barátokat és ismerősöket hoz magával – mondta Fűzfa Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A park egyelőre a gazban vesztegel

A 32 milliárdos termálfürdő és élményváros ügye, s a döntés most már évek óta a kormány és a szakminisztériumok kezében van. Mint ismert, a befektetők négymilliárdos állami szubvenciót kérnének, ám ezt csak a létesítmény felépülése után vennék igénybe. Kétéves huzavona után a beküldött hatástanulmányt tavaly év végén megfelelőnek találták a bírálók. Tovább olvasom