Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Káros napsugárzás: veszélyben a növények

Győr-Moson-Sopron - Nem csupán az emberi szervezetre, hanem a növényvilágra is káros az UV-B sugárzás. Sőt, a kint hagyott tárgyakat is roncsolja a magas energiatartalmú napfény.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint nagyon erős kategóriájú, 7,9-es UV-B sugárzás várható országszerte a következő napokban. Ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, és később is használjunk fényvédő krémet.

A földfelszínt érő ultraibolya sugárzás mennyisége változik a nap során. Legmagasabb értékét dél körül éri el, amikor az égen nincs felhőtakaró. Az UV-index számértéke 1-től 10-ig terjed; minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV-sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt sérülhet a bőr vagy a szem. Az UV-B sugárzás az egészségre ártalmas. Leégést, súlyosabb esetben rákos elváltozást okozhat, károsítja a szemet és gyengíti az immunrendszert. Az UV-sugárzás azonban nem csupán az emberi szervezetre fejt ki káros hatást, ugyanúgy roncsolja a növényi sejteket, sőt, még a tárgyakat is.

A Kisalföld annak járt utána, miként reagálnak a növények a nap káros sugárzására, illetve tudnak-e védekezni az erősödő UV-dózis ellen. Dr. Varga Zoltán egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara meteorológiai csoportjának munkatársa lapunknak elmondta: az UV-sugárzás a napból érkező legrövidebb tartományú olyan sugárzás, ami még le tud jutni a földre. Azért a legveszélyesebb, mert fordított az összefüggés a hullámok hossza és a szállított energia közt. Minél nagyobb energiamennyiség érkezik be, annál nagyobb az UV-sugárzás is. A légkörbe érkező sugárzás különböző szűrőmechanizmusokon át jut el a föld felszínére, ezt azonban a légköri cirkulációs folyamatok befolyásolják.

Az UV-sugárzást három tartományba sorolják. A legveszélyesebb lenne az UV-C. Ez 280 nanométer alatti, ez azonban nem jut át a légkörön. Az UV-B a 280 és 320 nanométer közötti, ami roncsolja az élő sejteket; az UV-A a 320 és 380 nanométer közötti, aminek már nincs kellő energiája ahhoz, hogy károsítsa a sejteket. Az egyetemi docens szerint azonban ez utóbbi is hatással lehet a növények fejlődésére. A növények zömökebbek, tömörebbek lehetnek az erős UV-A sugárzástól. Az UV-B sugarak az emberi szervezethez hasonlóan a növényi sejteket is roncsolják, akár el is pusztíthatják azokat.

A káros sugarak emellett az örökletes genetikai anyagokat is roncsolhatják és hosszú távon megváltoztathatják a növényeket is.
Az élővilág a szélsőséges időjárási körülményekre, így az átlagosnál erősebb UV-B sugárzásra nincsen felkészülve, a szélsőséges viszonyokat meglehetősen rosszul tűrik a növények. Amennyiben huzamosabban valamilyen irányba eltolódnának az időjárási viszonyok, úgy arra az élő szervezet is megfelelően reagálna, ám ez rendkívül hosszú – akár évszázadokon át tartó – folyamat lenne.

A szakemberek egyelőre kimutatható tendenciát nem ismernek e tárgykörben. Dr. Varga Zoltán szerint a folyamatos és erős UV-B sugárzás az élettelen dolgokra, használati tárgyainkra is káros hatással van: nagy energiatartalmánál fogva gyorsabb elhasználódást okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cinkotai kántorral országos másodikok

Darnózseli–Ópusztaszer - Idén másodszor rendezte meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti… Tovább olvasom