Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Júlia és Zorka: jó barátok

˝Huszonnégy órából huszonnégyet együtt töltünk, szinte kezdetektől fogva elválaszthatatlanokká váltunk˝ – árulta el az ötéves labradorról a Feketeerdőn élő Lengyel Júlia. Zorka nem egy egyszerű háziállat: a fiatal látássérült lány vakvezető kutyája.

A Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége javaslatára két évtizede április 27-én ünneplik a vakvezető kutyák világnapját. Különleges állatokról van szó: melyek a speciális kiképzést követően nemcsak egyszerűen hűséges társakká válnak, hanem segítőkké, támogatókká, barátokká.

– Teljes mértékig rábíztam magam az első perctől fogva, azonnal összehangolódtunk – elevenítette fel nekünk a Feketeerdőn élő látássérült Lengyel Júlia találkozását élete első, és egyben jelenlegi vakvezető kutyájával. A 25 éves lánynak tízéves kora óta folyamatosan romlik a látása a látóideg-sorvadása miatt.

– Öt éve érkezett a családba Zorka, előtte nem volt vakvezető kutyám. Tanulmányaimat integráltan végeztem: Dunakilitire jártam általános iskolába, majd a mosonmagyaróvári piaristáknál tanultam. Győrben most államvizsgázom jogon, és szeretnék doktori iskolában tovább tanulni. Korábban, amikor merész korszakomat éltem, bot nélkül tudtam közlekedni, aztán jött a fehér bot. Ahogy romlott a látásom, úgy vált egyre fontosabbá, hogy egy kiképzett kutya kerüljön mellém – emlékezett vissza Júlia, aki egyből beleszeretett Zorkába.

– Világéletemben kutyás lány voltam, Negro, a labrador fiú régóta házi kedvencünk. Tehát nem jelentett újdonságot, hogy egy vakvezető kutya legyen mellettem társ, bár kétségkívül egy háziállat más, mint egy jól képzett vakvezető kutya.

Lengyel Júlia jobbján Zorka, a vakvezető kutya és balján Negro, a házi kedvenc.
Lengyel Júlia jobbján Zorka, a vakvezető kutya és balján Negro, a házi kedvenc.

– A Zorkával való összehangolódást segítette egy egyhetes kutyaiskola, ám a kiképzők folyamatosan kísérik, hogy hogyan alakul a közös életünk – tette hozzá a lány, aki szerint az ötéves labrador lány tudja, mikor kell dolgoznia, és mikor viselkedhet kutyaként. A céltudatos lány egyébként – amellett, hogy Zorkában hűséges segítőre talált – boldog párkapcsolatban él négy éve.

Lionok a vakvezető kutyákért
A „Golden Triangel" – Lions Arany Háromszög – melynek a mosonmagyaróvári lionok is tagjai – nemzetközi projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a segítő kutyák képzésének fontosságára és minél nagyobb támogatottságot szerezzen hozzá. A szövetségben három ország klubjai vesznek részt, a mosonmagyaróvári karitatív szervezet mellett még Ausztriából és Szlovákiából.

– A kutyákat 10 hónapos korukban kezdik képezni, és nem mindegyikből válik vakvezető. A kiképzést adományokkal lehet támogatni. Felemelő érzés a Mosonmagyaróvári Lions Klub tagjaként részt venni egy ilyen bensőséges ünnepségen, a vakvezető kutyák keresztelőjén a Golden Triangel keretében – mondta Kocsis Julianna, a mosonmagyaróvári klub elnöke.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falunapon nyílik meg a Szigetköz Múzeum

Tovább olvasom