Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Jövő évtől drágább lehet a bölcsődei ellátás

Ma a bölcsődék többségében csupán az étkezés után kell a szülőnek fizetnie. Egy jogszabálytervezet szerint azonban elképzelhető, hogy január elsejétől az intézmények fenntartója gondozási díjat is kérhet a családoktól. Kevesen értenek egyet ezzel a módosítással.

Győrben egy nem kedvezményezett bölcsődés napi étkezése 480 forintba, Mosonmagyaróváron 328 forintba kerül az önkormányzati intézményekben.

A megye legfiatalabb bölcsijében, a mosonszolnokiban ez a díj 420 forint (itt a szülőknek tízezer forintos alapítványi támogatást kell még a csöppségeik után befizetniük havonta).

Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben eddig csak az étkezés került pénzbe a szülőnek. Az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvény tervezetének értelmében azonban a fenntartó gondozási térítési díjat is bevezethet az étkezési térítési díjon felül.

A jogszabálytervezet szerint az összevont (étkezés és gondozás) díj jövedelemfüggő lenne, a befizetendő összeg nem haladhatná meg az egy főre eső jövedelem negyedét.

Bartalné dr. Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója szerint egyelőre még nem egyeztetett a győri önkormányzat és az intézmény a gondozási díj bevezetéséről.

A megyeszékhely tizenhárom bölcsődéjében egyébként jelenleg hatszáz férőhelyen 633 apróságot nevelnek, minden jelentkezőt fel tudtak venni.

– Kiforratlannak érzem ezt a jogszabálytervezetet, mely piaci alapra helyezné a bölcsődék működését – véli Hoffmann Attiláné, a mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsőde vezetője.

A Lajta-parti városban három bölcsőde fogadja a legkisebbeket: a 252 férőhelyen jelenleg 467 gyermek osztozik, 63 szerepel várólistán. Az intézményvezető tájékoztatása szerint 48 kicsi ingyenesen étkezik, ötvenen az étkezési díj felét fizetik.

– A szülőket ennél jobban már nem terhelhetjük. Olyan gyermekeket fogadunk, akiknél az anyukák általában minimálbér körüli összeget keresnek, fiatalok, akik további gyermekek vállalásán gondolkodnak, akik lakáshitelt fizetnek – szögezte le Hoffmann Attiláné.

Radányi Zoltánné, a mosonmagyaróvári Napsugár Bölcsőde vezetője szerint sok szülőnek már az étkezési díj befizetése is nehézséget jelent, de még kigazdálkodják.

Árvay István mosonmagyaróvári alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: – Ha lehet, elkerülnénk a gondozási díj bevezetését a bölcsődékben. 2012-ben ezzel az összeggel egyelőre nem számolunk.

Mosonszolnokon a megye legifjabb bölcsijét közalapítvány működteti. Kovalcsik László, a közalapítvány kuratóriumi elnöke szerint a két hónapja indult intézményben, hogy "ne legyen gyermekmegőrző", jelképes összeget kérnek el a szülőktől, havi tízezer forintot alapítványi támogatásként az étkezési díj mellett.

– Ez egy megfizethető összeg, ezen nem módosítanánk, az egy főre jutó kereset 25 százalékát túl soknak tartjuk – nyilatkozta az elnök, aki hozzátette: nyitva áll kapujuk a legkisebbek előtt.

Olvasóink írták

  • 2. embertelen 2011. december 07. 14:16
    „A fidesz könnyen emeli a díjakat, tőlük a nép még a halálos ítéletet is zokszó nélkül tűrné. Érdekes, a 300 forintos vizitdíjnál lángolt az egész ország, ha a fidesz vezette volna be, mindenki szó nélkül lenyelte volna. Fura egy nép ez a magyar, egyszerűen manipulálható!”
  • 1. Alex64 2011. december 07. 01:56
    „Vajon mi nem? Én azt megértem, hogy üres zsebből nekik sem lehet adni de akkor legalább ne ígérgettek volna. A be nem tartott ígéret (van bőven) sem kisebb a hazugság mint a bevallott hazugság "hazudtunk éjjel nappal"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körbesétálták a belváros csúfságait

Kis lépések sétája címmel tartott bejárást a Szövetség Mosonmagyaróvárért Egyesület, hogy sorra… Tovább olvasom