Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Jóval kevesebb osztrák bliccel

Lényegesen javult a fizetési morál az osztrák autósok körében a fizetőparkolókban, miután közel egy éve már őket is utoléri a parkolási társaság a pótdíjjal.

Míg például tavaly száz bliccelőből hetven volt osztrák, addig ma már alig negyven százalék az arányuk.

Drasztikusan csökkent az osztrák bliccelők száma a mosonmagyaróvári fizetőparkolókban az elmúlt egy évben. Köszönhető ez annak, hogy tavaly május óta az osztrák rendszámú autók tulajdonosait is utoléri már a parkolási társaság. Korábban ugyanis hiába tettek „mikuláscsomagot" a parkolóőrök a jegy nélkül várakozó sógorok kocsijára. Ha a tulajdonos önszántából nem fizette be a csekket, nem tudták behajtani a pótdíjat.

A fizetőparkolókat működtető Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) közvetve egy londoni székhelyű céggel áll kapcsolatban, ami a külföldi rendszámú autók pótdíjtartozásainak behajtásában segít – magyarázza Tóth László, a parkolási csoport vezetője. Az angol cég azonban egyebek mellett Ausztriából nem kap adatokat a járművek tulajdonosairól. Ez pedig a hármas határnál fekvő Mosonmagyaróváron gondot okozott.

Többen a sógorok közülük ki is használták ezt a „lehetőséget" és rendre jegy nélkül várakoztak. Tisztában voltak azzal ugyanis, hogy a pótdíjat a társaság nem tudja behajtani. Akadt például olyan osztrák, aki hetvenöt be nem fizetett pótdíjcsekket gyűjtött be. Ezt orvosolandó kötött megállapodást egy éve a VÜF egy osztrák ügyvédi irodával. Ők így már kikérhetik a bliccelő autók tulajdonosainak adatait.

Egyre kevesebb osztrák autósnak kell már kiosztaniuk a ˝mikuláscsomagot˝ a parkolóőröknek.
Egyre kevesebb osztrák autósnak kell már kiosztaniuk a ˝mikuláscsomagot˝ a parkolóőröknek.

Tóth László kiemelte: közel egy éve tudják már utolérni az osztrákokat. Ennek hatása érezhetően megmutatkozik. Az új rendszer nyomán az első időszakban közel ötvenszázalékos volt a javulás a pótdíjak rendezésében. Az elmúlt néhány hónapban pedig további harminc százalékkal javult ez az arány. Vélhetően elterjedt az osztrák autósok között, hogy már nem úszhatják meg a fizetés elmulasztását. Így mára drasztikusan visszaesett az osztrák bliccelők száma. Míg például az elmúlt évben száz kiküldött fizetési felszólításból hetvenet osztrák tulajdonosnak címeztek, addig idén már csupán alig negyvenet. Lényeges a javulás a pótdíjak befizetésében is. Átlagosan ötszáz pótdíjazásból már csupán alig több mint száz esetben kell felszólítást kiküldeni.

Nem is éri meg várni a befizetéssel, hiszen míg a pótdíj összege alig tíz euró, amire a az osztrák tulajdonos megkapja a felszólítást, már nyolcvanöt eurót kell befizetnie. Amennyiben pedig a végrehajtásig jut el az ügy, úgy már háromszáz eurós tarifa várható.

Olvasóink írták

 • 4. apacsabi 2013. április 20. 13:01
  „Gondolom amelyik osztrák tilosban parkol azt csak érje is utol a büntetés Ausztriában is, tartsák be a törvényeket ők is, ha meg nem tetszik neki, akkor csak maradjon otthon a pénzével együtt. Ugyanez vonatkozik a szlovákokra is...”
 • 3. Batistuta 2013. április 19. 09:13
  „mi a helyzet a szlovák rendszámokkal? tudtommal őket "megvédi" a szlovák állam, így minden következmény nélkül parkolhatnak a tilosban”
 • 2. 01010 2013. április 17. 20:53
  „1. orion1
  Ha minden igaz akkor....
  ha Ausztriában bliccel akkor Ausztriában is megbírságolják...
  Ezek szerint elfog költözni Ausztriából,,, de hova :)”
 • 1. orion1 2013. április 17. 10:43
  „Gondolom amelyik osztrákot eléri a büntetés Ausztriában, az kétszer is meggondolja, hogy Magyarországra jön-e költeni a pénzét, és ha többet nem jön, akkor nem is fogják megbüntetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncos Fantázia

A mosonmagyaróvári Haller-iskola Fantázia mazsorettcsoportja a napokban ünnepelte fennállása 15.… Tovább olvasom