Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Jön a teajárat a rászorulóknak - ha lesz rá pénz

Mosonmagyaróvár - Ötödik éve annak, hogy a mosonmagyaróvári Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalanokat Ellátó Szolgálata elindította teajáratait, aminek köszönhetően a Lajta-parti városban a téli időszakban meleg teához, élelmiszerekhez juthattak a rászorulók. Központi forrás híján idén akár el is maradhatna a program, ha nem lennének a támogató civil szervezetek.
A mosonmagyaróvári szolgálat, a korábbi évekhez hasonlóan, a teajárat anyagi fedezetére a Hajléktalanokért Közalapítványhoz adta be pályázatát: négyszázezer forintot kértek a program finanszírozására.

Megdöbbenésükre azonban az utcai szociális munka támogatása az ötvenezer lélekszám alatti településeken a téli időszakban témakörű pályázatuk nem nyert, ezzel szemben viszont az intézmény tárgyi feltételeinek javítását célzó pályázatukkal közel nyolcszázezer forintot tudhatnak magukénak.

– Felháborodásunknak a közalapítványnak címzett levélben is hangot adtunk. Értetlenül állunk az előtt, hogy miért utasították el a teajárat finanszírozását, és magyarázatot várunk a döntésre – hangsúlyozta Szépe István, a mosonmagyaróvári Hajléktalanokat Ellátó Szolgálat vezetője.

Az intézményben reggel 7 órától este 7 óráig nappali melegedő, valamint átmeneti szállás működik. Nyáron is nagy az igény a szolgáltatásokra, a téli időszakban viszont telt házzal tevékenykednek, minden négyzetmétert kihasználnak a rászorultak megsegítésére. A szállón mintegy harminc hajléktalan húzza meg magát naponta, míg a szakemberek szerint rajtuk kívül még 20–25 fedél nélküli élhet a városban.

Meglepő, hogy az utóbbi időben egyre több a fiatal, sőt, a nő is, aki a válás, alkoholizmus, munkanélküliség áldozatává válik. Az elméretezett lakás- és személygépkocsi-hitelek felvétele is egyre inkább az okok közt szerepel.

– A teajáratot és a népkonyha jellegű ellátásokat be akarják csalni a hajléktalanokat ellátó intézménybe, ezzel nem értünk egyet – fogalmazott Szépe István, aki szerint a mosonmagyaróvári intézmény földrajzi fekvése miatt sok rászoruló, beteg ember számára elérhetetlen távolságban van, különösen ha napi rendszerességgel kell eljutniuk a Barátság utcai épületbe.

Nagyon sok hajléktalan bizalmatlan az intézménnyel szemben, léteznek téveszmék (például, hogy a szállón lopnak), és a házirend betartása is sokszor ellenállásba ütközik.

Az utcai szociális munka arra jó, hogy a rászorulók bizalmát megszerezzék, információt cseréljenek, felmérjék helyzetüket.
A szálló vezetője bízik abban, ha nem is pályázati összegekből, hanem helyi civil szervezetek, vállalkozások támogatásával idén sem fog elmaradni az életeket mentő teajárat. A Máltai Szeretetszolgálat a korábbi években besegített a programba eszközeivel, önkénteseivel.

A Lipóti Pékség péksüteménnyel, kenyérrel támogatja a szolgálatot: a teajárat keretében így a város nélkülöző lakói a meleg folyadék mellett élelmiszerhez is hozzájuthatnának. A tervek szerint idén decembertől a teajárat keretében a mosoni piacnál várják a rászorultakat.
Napközben több rászoruló tér be a Barátság utcai melegedőbe.

Olvasóink írták

  • 1. szabad_kereso 2007. december 17. 19:24
    „Eltűnés miatt keressük családtagunkat, Szabad Bálintot.

    06 30 291 05 90

    Bővebben: http://szabadbalint.uw.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli ülés szerdán

Mosonmagyaróvár - Rendkívüli ülést tart a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete szerda… Tovább olvasom