Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Jogellenes hulladékimport Ausztriából?

A környezetvédelmi felügyelőség vizsgálata alapján jogellenesen hoztak be 482 tonna újrahasznosítható zöldlistás hulladékot Ausztriából.

A környezetvédelmi felügyelőség vizsgálata alapján jogellenesen hoztak be 482 tonna újrahasznosítható zöldlistás hulladékot Ausztriából a jánossomorjai lerakó válogató-bálázó gépe próbaüzeméhez. A város polgármestere szerint a jánossomorjai egykori malom területén sem engedélyezett semmiféle hulladékgazdálkodási és ipari tevékenység.


A Kisalföld március 3-i kiadásában számoltunk be arról, hogy az elmúlt év második felében négy és fél hónapon át úgynevezett zöldlistás hulladékot hoztak be Ausztriából a jánossomorjai hulladéklerakó válogató-bálázó gépe próbaüzeméhez. A lapunknak akkor nyilatkozó Martin Zuser, a Rekultív kft. tulajdonosa elmondta, hogy kizárólag zöldlistás hulladékot hoztak be Ausztriából.

A hulladékbehozatal az elmúlt év augusztus 25-től december 9-ig tartott a jánossomorjai depóniába. Ez idő alatt összességében több mint 482 tonna érkezett Ausztriából. Döntő hányada papír és fa volt, de hoztak műanyag- és fémhulladékot is. A tulajdonos szerint ezek az anyagok csak nevükben hulladékok, valójában teljes egészében újrahasznosítható másodnyersanyagok. Ezeknek csupán az előkezelése – bálázás, aprítás, válogatás – történt Jánossomorján, majd az így nyert nyersanyag egy részét Ausztriába, másrészt pedig Magyarországon értékesítették. Az osztrák hulladékból semmit sem raktak le a jánossomorjai depóniába. Martin Zuser megerősítette lapunk azon értesülését is, miszerint más jánossomorjai telephelyre – a vasútállomás melletti egykori malom területére – is szállítottak zöldlistás hulladékot Ausztriából, ám itt csupán ezek átrakásra történt.

A tulajdonos akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a környezetvédelmi felügyelőség többször, decemberben és januárban is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a lerakóban. Ám csupán az adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozóan tártak fel hiányosságokat, a hulladék összetételével kapcsolatban nem találtak problémát.

Az írás megjelenését követően a felügyelőség tovább vizsgálódott az ügyben, amit a napokban fejeztek be. Dr. Hajdú Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese a Kisalföldnek elmondta: a felügyelőség közérdekű bejelentés alapján múlt év decemberében és idén januárban tartott ellenőrzést a jánossomorjai hulladéklerakóban. Cikkünk nyomán azonban ismét ellenőriztek a lerakóban és ezúttal már Jánossomorján, az írásban megjelölt egykori malom területén is.

– Az ellenőrzések során megállapítottuk, hogy a lerakóba az elmúlt év augusztusa és decembere között összesen mintegy 482 tonna úgynevezett zöldlistás hulladék érkezett Ausztriából. Ez az anyag az előkezelést követően részben Ausztriába, részben pedig hazai hulladékkezelőkhöz került. Az újabb ellenőrzés feltárta, hogy ebben az évben – az iratok tanúsága szerint – nem hoztak hulladékot Ausztriából. Az egykori malomban tartott vizsgálat megállapította, hogy oda is érkezett zöldlistás hulladék Ausztriából. A március elején tartott ellenőrzéskor negyvenhat kompozit- (kevert csomagolási hulladék), illetve egy rongybálát, valamint egy harminc köbméteres konténerben kompozithulladékot találtunk ezen a telephelyen.

– A jogszabály értelmében a zöldlistás hulladékok uniós országok közti szállításához nem szükséges külön engedély, csupán kísérődokumentumot kell mellékelni. Ilyen kísérődokumentumot azonban sem a Rekultív kft., sem pedig a másik jánossomorjai telephelyet üzemeltető Zuser GmbH nem tudott felmutatni. Zöldlistás hulladékot kizárólag hasznosításra, újrafeldolgozásra lehet behozni az országba és a szállítmány címzettjének rendelkeznie kell érvényes hulladékhasznosítási engedéllyel. A vizsgálat azonban feltárta, hogy az ügyben érintett két cég egyikének sincs ilyen engedélye – tájékoztatott dr. Hajdú Klára.
Az igazgatóhelyettes elmondta továbbá: a hatályos kormányrendelet értelmében az ilyen ügyekben az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség az illetékes eljáró hatóság, így a felügyelőség a begyűjtött bizonyítékokat átadta részükre. Amennyiben a főfelügyelőség is azt állapítja meg, hogy jogellenesen szállítottak hulladékot Magyarországra, úgy a cég súlyos szankciókra számíthat. Ilyen esetekben az alapbírság 200 ezer forint, ami a beszállított hulladék mennyiségének függvényében emelkedik.

Erre sem volt engedélyük


Dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az önkormányzat nem tudott arról, hogy az egykori malom területén ilyen jellegű tevékenység folyna. A területen érvényes rendezési terv semmiféle ipari tevékenységet nem engedélyez, így még amennyiben a társaság igényelte volna, úgy sem kapná meg erre az engedélyt. Az önkormányzat megvárja a környezetvédelmi főfelügyelőség állásfoglalását, majd ezt követően dönt az ügyben a további lépésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az írott szabály mást mond, mint az íratlan

Darnózselin egy, az önkormányzati hivatalra kitett politikai fórumra hívó plakát gerjesztett vitát. Az épület a téesz tulajdonában van, s az elnök szerint íratlan szabályokat szegett meg a polgármester: így most „bezárta a faházat”. A polgármester az írott szabályokra hivatkozik: a választási törvény szerint tilos ilyet kitenni. Ami tény: a helyiek a március 15-i ünnepséget sem tarthatták meg a faházban. Tovább olvasom