Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Indulhat az új hulladékgyűjtés

Napokon belül megérkeznek az új szállító járművek, elkészült a válogatómű, a gyűjtőszigetek, hulladékudvarok és nem utolsósorban százszázalékos önkormányzati tulajdonba került a közszolgáltató cég. Így minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy februártól elinduljon az új rendszerű szelektív hulladékgyűjtés Mosonmagyaróváron és további hetven településen.
Két ütemben vásárolta meg a korábbi Rekultív Hulladékhasznosító Kft. százszázalékos tulajdonrészét a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. Így a hetvenegy települést összefogó társulás eleget tett a törvényi előírásnak, miszerint tisztán önkormányzati tulajdonú társaság végezheti a közszolgáltatást – jelentette ki lapunknak Árvay István társulási elnök.

Elmondta: a tárgyalások eredményeként végül az eredeti ajánlat harmadáért sikerült megvásárolni a céget a korábbi tulajdonosától. A cég új nevének bejegyzése is megtörtént a napokban, így már a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a kommunális közszolgáltatást a társuláshoz tartozó hetvenegy településen. Erre nem kellett új közbeszerzési pályázatot kiírni, a cég kijelöléssel végzi a szolgáltatást. Az új névhez új logót is terveztettek és új helyen, az Erkel utcai Irodaházban alakítottak ki ügyfélszolgálati irodát.

A hulladékudvarok még üresen állnak, de hamarosan már működnek, itt lehet majd átvenni a kék kukákat is.
A hulladékudvarok még üresen állnak, de hamarosan már működnek, itt lehet majd átvenni a kék kukákat is.

Árvay István elmondta: a hagyományos „szürke kukás" gyűjtés továbbra is megmarad, erre épül rá a háromedényes rendszer. A zöldhulladék gyűjtésére szolgáló barna kukákat már korábban megkapták a lakók, január végéig pedig a kék edényeket is kiosztják. Ebbe papírt, műanyag palackot és alumíniumdobozt lehet majd rakni, így az üvegen kívül már semmit sem kell a szelektív gyűjtőszigetekre vinni. Ez utóbbi is csak a válogatómű biztonságos működése érdekében nem gyűjthető otthon.

A szelektív hulladékok szállítóeszközei a napokban érkeznek meg és a hónap végére mindegyiket üzembe is állítják. Februárban már ezekkel szállítják a szelektíven gyűjtött hulladékot, egyelőre havi egy alkalommal.
Az elnök hozzátette: első ütemben huszonötezer kék edényt osztanak ki. Ezzel minden ötszáz lakosnál nagyobb települést lefednek. Január végéig – néhány kivételével – a hulladékudvarokat is megnyitják.

A kék kukák kiosztása ezeken a helyeken, illetve a Rekultív mosonmagyaróvári és csornai telephelyein történik majd. A szelektív gyűjtőszigetek mindegyike elkészült már és a válogatómű próbaüzemét is elvégezték. Ennek jelenleg a műszaki átadása zajlik. Minden készen áll ahhoz, hogy az egész rendszer február elsejétől üzembe álljon.

A hagyományos gyűjtést továbbra is szolgáltatásként veszi igénybe a társulás, bérelt eszközökkel és személyzettel. Ám a közeljövőben ezen eszközök beszerzésére is pályázni szeretnének.

Árvay István érdeklődésünkre elmondta: központi forrásból pályázni fognak díjkiegészítésre vagy egyszeri támogatásra. A rendszer üzemeltetési költségeit ugyanis nem fedezi a szolgáltatási díj. Támogatás nélkül veszteségesen működne a rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pitti Katalin iskolákban – országjáráson

A művész az opera nagyköveteként járja az országot, Mosonmagyaróvárra is ellátogatott. Az előadását szerdán közel kétszát bolyais hallgathatta. Tovább olvasom