Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Igényt tartanak a tározótérre

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) ingyenesen az önkormányzatok tulajdonába adná azokat a területeit, melyek nem szerepelnek a hasznosítási vagy értékesítési tervében. Dunakiliti a helyi duzzasztómű tározóterét szeretné megszerezni, és saját céljaira felhasználni.
A kincstári vagyonba tartozó ingatlanok közül – az államháztartási törvény alapján – az igénylő önkormányzatok részére ingyenesen átadna állami területeket a KVI. E szerint „a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok ellátásának elősegítése, valamint a foglalkoztatási, a szociális, a sport-, a gazdaság- és a területfejlesztési célkitűzések megvalósítása érdekében a kincstári vagyongazdálkodás céljaira feleslegessé vált, kincstári vagyonkörbe tartozó ingatlanok ingyenesen önkormányzati tulajdonba adhatók".

Ha az államnak nem kell

Az erre vonatkozó igényt a képviselő-testület határozatáról készített kivonattal kell bejelenteni. Az átadásról a kincstári vagyonért felelős miniszter előterjesztése alapján a kormány dönt: az átruházásról a KVI-nek és az önkormányzatnak szerződést kell kötnie. Az önkormányzat a meghatározott célok elérése érdekében az ingyenesen juttatott ingatlant értékesítheti: ám ha az értékesítésre öt éven belül kerül sor, az önkormányzat köteles az eladási árból befolyt összeg felét a KVI-nek átutalni.

Idegenforgalmi céllal

Dunakiliti önkormányzata több állami területre is igényt tartana. Szokoli Sándor polgármester úgy véli: az erőmű kihasználatlan tározótere idegenforgalmi célokat szolgálhatna.
– Nemcsak ezt a területet, de a helyi vízműtelepet, s néhány állami tulajdonú közutat is szeretnénk megszerezni – kezdte a polgármester. – A tározótér esetében mintegy 438 hektáros területről van szó: nem tudom, az államnak milyen elképzelései vannak ezzel a kihasználatlan területtel.
Az önkormányzat lehetőség esetén szeretné idegenforgalmi célokra is hasznosítani, a bérbeadásból, valamint a halászati és vadászati jogból is bevétele származhatna az önkormányzatnak.

Levél a miniszternek

Ez a rész jelenleg egy „kivett" terület, mely a vízügy kezelésében van. Korábban már az úgynevezett Ördög-sziget esetében – ahová nyáron jó néhány turista és fürdőző jár – felmerült az igény, hogy a minimális infrastruktúra kiépüljön. A tározótér turisztikai hasznosítása esetén erre itt is szükség van.

Ha az állam számára a terület átengedése nem jelent jelentős költségvetési kiesést, s szeretnék a helyi önkormányzatokat támogatni, akkor létrejöhet a megállapodás. Egyébként Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter nemrégiben eljuttatott levelében arra kért: a tározóval és az egész vízlépcsőrendszerrel kapcsolatos elképzeléseinket juttassuk el hozzá. Ebben vázolom majd ezt az igényünket is – mondta Szokoli Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stipkovits helyett Gyurcsány indul

Stipkovits Pál az MSZP listás országgyűlési képviselője és egyben Mosonmagyaróvár polgármestere. A… Tovább olvasom