Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Idén a tavalyinál ötödével kevesebb pénze marad Jánossomorjának

Mintegy negyven új munkahelyet jelent majd a Pez Production Europe Kft. beruházása Jánossomorján. Az ipari park határában egy hektár területet vásároltak, az üzembővítés folyamatban van.

A Pez Production Europe Kft. még tavaly kérte, hogy az ipari park határát módosítsák Mosonmagyaróvár irányába. Stratégiai terveik között szerepelt ugyanis egy egyhektárnyi terület megvásárlása és az üzem bővítése. Jánossomorja támogatta rendeletmódosítási kérelmüket, így a folyamatot már elindították: ez körülbelül negyven új munkahelyet jelent majd – tájékoztatott Kurunczi Károly polgármester.

Hozzátette ugyanakkor: az állami átalakítások miatt kevés dologban lehet biztos a városvezetés. Láthatóan kevesebb bevételből tudnak majd gazdálkodni. A kötelező és vállalt feladatok teljesítése után fennmaradó összeggel gazdálkodhat az önkormányzat. Az a pénz, melyet fejlesztésekre és karbantartásra fordíthatnak, az előző évekhez képest körülbelül ötödével lesz kevesebb. Ezzel együtt hitelfelvételen továbbra sem gondolkodnak: „Próbálunk úgy gazdálkodni, hogy addig nyújtózzunk, amíg a takarónk ér" – tette hozzá.

˝Pályázatra várunk, iskolabővítésre. Ilyen lehetőség azonban évek óta nem volt˝ – mondta Kurunczi Károly.
˝Pályázatra várunk, iskolabővítésre. Ilyen lehetőség azonban évek óta nem volt˝ – mondta Kurunczi Károly.

Az iskolák működtetése változatlanul az önkormányzatnál marad, de a pedagógusok bérét az állam finanszírozza. „Pályázatra várunk, iskolabővítésre. Ilyen lehetőség azonban évek óta nem volt" – mondta Kurunczi Károly. Elmondta, két iskolájukat szeretnék összevonni. Ehhez a központi intézmény ebédlőjének bővítésére, valamint nyolc új tanterem kialakítására lenne szükség. Az önkormányzat hamarosan KEOP-os pályázatot ad be. Ennek sikeres elbírálását követően a központi iskola alsó tagozatos iskolaszárnyának hőszigetelése és nyílászárócseréje, valamint az alsó és felső tagozat fűtésének korszerűsítése valósulhat meg. A mosonszentpéteri Klafszky-tagiskola igen leromlott vizesblokkjának felújítását még idén megkezdik. Ez 10–20 millió forintba is kerülhet.

„A könyvtár épületének külső hőszigetelését idén befejezzük, és nemrég a sportegyesület öltözőjének felújítását is megkezdtük. Ehhez a pályázati összegen kívül az önkormányzat 6 millió forintos önrészt vállalt" – közölte a településvezető. Elmondta azt is, az utak felújításával folyamatosan foglalkoznak. Az önkormányzat minden évben végez kátyúzást. Ezenfelül pedig egy-egy szakasz felújítását is elvégzik.

Varga Anna egy közeli faluban született, de már harminc éve Jánossomorján él. „Szeretek itt lakni, nem is tudnám elképzelni magam olyan helyen, ahol tömbházak vannak. Viszont úgy gondolom, nincs városias jellege Jánossomorjának. Kevés az üzlet, és sokszor alig látni az utcán embereket, nincs igazi nyüzsgés. Egyik gyermekem még itthon lakik, a másik már elköltözött Győrbe. Ő azt mondja, nem is jönne vissza ide" – mondta.

Hegyi Károly szerint aki dolgozni szeretne, az a környéken biztosan talál magának munkahelyet. „Sok munkalehetőség van itt, és előnye az is a városunknak, hogy közel van Ausztria. A közösségi élet is nagyon jó, gyakran vannak rendezvények, a Gödör Napok az egyik kedvencem" – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgár lett a korábbi polgármester

Díszpolgári címmel tüntette ki Somorja önkormányzata Stipkovits Pált, Mosonmagyaróvár korábbi polgármesterét. Tovább olvasom