Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Idegen láncfűrész harap a fába

Régió - Bodonhelytől Mosonmagyaróvárig az ünnep előtti hétvégén harminchárom „gyanús favágót" számlált össze az egyik mezőőr: szerinte az utánfutós személykocsival külterületi fasorokba érkezők többsége illegálisan viszi a fát. A napokban az ásványrárói csemetekertből negyven fenyőt loptak el.
Hat mezőőrt állítana szolgálatba a mosonmagyaróvári kistérségi társulás: többek közt a szántóföldi lopások és az illegális szemétlerakás megfékezésére alkalmaznák őket. A települési igényfelmérések folyamatban vannak, a képviselő-testületek tárgyalnak a szolgáltatás igénybevételéről. Ha a községek csatlakoznak s vállalják a költségeik egy részét, jövő évtől munkába állhatnak a kistérségi mezőőrök. Néhány településen működik a szolgálat: az egyik névtelenséget kérő mezőőr most a falopásokra hívta fel a figyelmet.

Szállítólevél nélkül még magánerdőből sem lehet fát vinni: enélkül ugyanis nehéz kiszűrniük a rendőröknek a tolvajokat.

Kivágták: Drága a keményfa, s erős a fagy – ez vonzza leginkább a tolvajokat.
Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

„Az ünnep előtti hétvégén Bodonhelytől Mosonmagyaróvárig harminchárom olyan esettel találkoztam, amikor gyanús személyek motorfűrésszel vágták a fát, s 4–5 mázsányit tettek egy-egy eldugottabb területen az utánfutóra. Természetvédelmi részek, külterületi fasorok, magánerdők vannak leginkább veszélyben, az állami erdészeti gazdaság területeire figyelnek az erdészek" – mondja. Elsősorban a keményfa, az akác és a kőris van veszélyben: visszatérő „vendégek" járnak a „zavaros" tulajdonviszonyú ladaméri somosban, Győrzámolyon, Ásványrárón, Halászin vagy Hegyeshalomban. A keményfa köbmétere 16 ezer forintba kerül, egy-egy fuvarral jókora összeget spórolnak meg a tilosban járók. A jelenlegi jogosítványaik alapján a mezőőrök azonban csak a saját településükön intézkedhetnek. Igaz, itt az autót megállíthatják, szükség esetén a rendőri intézkedésig visszatarthatják. Ha a kistérség dönt az alkalmazásukról, akkor kérelmükre az illetékes hivatal a működési területüket kiterjesztheti. Szükség lenne eredményes munkájukra: jól bizonyítja ezt az is, hogy a közelmúltban egy ásványrárói csemetekertből negyven fenyőfát loptak el ismeretlenek.

Tárgyaltak a kérdésről

„A hédervári képviselő-testület tárgyalt a kérdésről, érdekelné a mezőőri szolgálat lehetősége, ám a feltételeket s az anyagi hozzájárulások mértékét még tisztázni szeretnénk a kistérséggel" – mondta Juhász József polgármester.

Olvasóink írták

 • 5. XY 2008. január 03. 19:45
  „Abszolút nem meglepő a hír!!!Lopjatok amenyit csak bírtok,mert ha nem ti akkor majd az a köcsög gyúrcsány ellopja helyetetek!”
 • 4. pancser 2007. december 30. 19:00
  „Magam már fogtam erdei, mezei tolvajokat. Nem veszélytelen akárcsak szóvá tenni a cselekedetüket. Hihetetlenül agresszívek, támadóak, egy mezőőr vagy egy magányos erdész könnyen pórul járhat. A megoldás az, hogy a szabad kóborlást tiltani kellene. Minden négyzetméternek van gazdája, egy kertbe sem mehet be akárki, miért lehet bemenni szabadon egy magán erdőbe, vagy egy magánbirtokra? Legyenek közutak, parkerdők, közösségi rétek és kész. Most nyugodtan közlekedhet bárki egy erdei úton, motorfűrésszel a csomagtartóban, utánfutót vontatva. Amíg ezt lehet csak úgy engedély nélkül, addig rend nem lesz!”
 • 3. Cseter János 2007. december 30. 10:18
  „Egyetértek kedves "joska", de mint tudod ez szép kevés! E NET-es rovatot még nem mindenki olvassa! Főleg azok nem, akiknek felkellene ismerni a bajok okát és azokat megszüntetni!
  Igaz, ahhoz érteni is illene, nem mcsak kampányolni a hatalom megszerzéséért!
  Nekünk állampolgároknak kell a számonkérést minél több esetben végezni és minél nyilvánosabban!Írd meg véleményed minden esetben!”
 • 2. joska 2007. december 29. 17:28
  „Ebben az országban senki sem meri vállalni a felelőséget,és igy nincs is
  felelős.A fényképezőt vagy a feljelentőt fogja a törvény elitélni.Itt minden fordítva működik,ezért tartunk itt.”
 • 1. Cseter János 2007. december 28. 17:05
  „Mire másra számíthat az olvasó e rendszerben? Nem a kispénzű azaz a kispénzre kifosztott nyugdíjasik mennek láncfürésszel és utánfutós autóval fátlopni. Nekik erre nincs lehetőségük! Vajon hányan fagynak meg, még közülük e rendszereben?
  No és miért nincs a mezőőrnek fényképezőgépe, olyan amivel a rendszámokat is rögzíteni lehet? Ha van, akkor miért nem tesznek fotót a cikk mellé? talám még mindig tilos? Úgy mint azoké ,akik autóval zsákszám hordják a szemetet az eröszélekre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválra hangolva

Nickelsdorf - Bár csak június közepén kezdődik Nickelsdorfnál a Nova Rock fesztivál, az… Tovább olvasom