Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Ide-oda utaztatták a bitument

Felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság első fokon két férfit, akik egy bitumenes tartályokkal megrakott pótkocsit hoztak át Ausztriából, hogy itt szabaduljanak attól. A tartályokat a környéken vándoroltatták, míg végül egy töltőállomás parkolójában találta meg a hatóság.
A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ült a vádlottak padján két férfi a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon dr. Németh Csaba tanácsa előtt a minap. A vád szerint a román származású, Ausztriában élő vállalkozó a múlt év májusában felszámolta ausztriai telephelyét. Ennek során meg akart szabadulni a bitumenhulladékától is.

A tizenkét darab, egyenként ezerliteres hulladéktartályt egy kamionnal Magyarországra hozta. Először Jánossomorjára vitte a pótkocsit, ahol több helyen is tárolta. Majd továbbutaztatta a bitument. Elvitték Mosonudvarra és Mosonszolnokra is. Az „ügybe" a vállalkozó bevont egy Hegyeshalomban élő román férfit is, aki megvásárolta a pótkocsit, rajta a kátránnyal. Sőt, hozzáraktak még további négy tartály tiszta bitument is.

A katasztrófavédelem szakemberei nagy erőkkel „szállták meg
A katasztrófavédelem szakemberei nagy erőkkel „szállták meg" az akkor még ismeretlen tartalmú tartályokat. A tartályokból másfél köbméter bitumen folyt ki a parkolóba. Fotó: Kisalföld-archívum

Az anyag vándoroltatása közben volt, ahol lerakodták a tartályokat, máshol a pótkocsin tárolták. A meleg hatására minden állomáson kifolyt a földre a bitumenből, ezért sehol sem állomásoztathatták hosszabb ideig az anyagot. Utoljára Levélen egy töltőállomás parkolójába vontatták a pótkocsit, majd ott hagyták. Mivel itt is szivárgott a tartályból a fekete anyag, amiről senki sem tudta, hogy mi is valójában, értesítették a hatóságokat. A parkolóban összesen másfél köbméter került a talajra.

A bitumen kifejezetten nem minősül veszélyes hulladéknak, úgynevezett „veszélyességi jellemzőkkel rendelkező hulladék". Ám úgy kell tekinteni rá, mint veszélyes hulladékra. A vádlottak azonban nem rendelkeztek ilyen kezelési engedéllyel, így nem is hozhatták volna be Magyarországra a bitument.

A két vádlottat veszélyes hulladékkal elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt ítélte el a Mosonmagyaróvári Járásbíróság. Az osztrák vállalkozó, P. P. egy év nyolc hónap börtönt kapott két év próbaidőre felfüggesztve, míg a hegyeshalmi B. Cs.-t egy év két hónap börtönre ítélte a bíróság, szintén két évre felfüggesztve. Továbbá elkobozták a tizenhat tartályt és pótkocsit is. Az ítélet nem jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző fesztivál néptánccal

A mosonszolnoki Kaláka néptánccsoport a minap tartotta hagyományőrző fesztiválját. Tovább olvasom