Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Huszonhét országból jöttek határsértők

Összesen 360 illegális migránst fogtak az elmúlt évben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának munkatársai az elmúlt évben.
Ezek az elfogások a korábbi évhez képest is jó eredménynek számítanak, hiszen 2009-ben 328 határsértő akadt fenn a rendőrök ellenőrzésein.

Ez az egység egyedülálló az országban, hiszen már csak a mosonmagyaróvárin működik önálló határrendészeti osztály a schengeni belső határos megyék rendőrkapitányságai közül. Ez egyrészt az eredményességnek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a hazánkon áthaladó migráció fő iránya továbbra is Hegyeshalom – magyarázta Szücs Róbert alezredes, osztályvezető.

Az illegális migránsok útját szinte minden esetben embercsempészek segítik.
Az illegális migránsok útját szinte minden esetben embercsempészek segítik.


Szücs Róbert elmondta: az osztály munkatársai folyamatosan ellenőriznek a térségben, elsősorban a határátkelők közelében, ám már nem csupán közúton, hanem az államközi egyezmény alapján az osztrák hatóságokkal közösen a Győr és Bécs között közlekedő nemzetközi vonatokon is. Ez utóbbi is meglehetősen eredményesnek bizonyult, hiszen a tavalyi év első felében napi rendszerességgel fedtek fel határsértőket ezeken a szerelvényeken. Talán a fokozott ellenőrzésnek is köszönhetően, de az utóbbi hónapokban lényegesen kevesebb migráns próbál meg vonattal Nyugatra jutni. A tavaly elfogott határsértők több mint fele – összesen 194 ember – úgy jutott át illegálisan a schengeni külső határon, majd az egész országon, hogy egészen Hegyeshalom térségéig sikerült elérniük. A többieket a déli határszakaszon korábban már elfogták, majd közösségi szállásra kerültek és az ott kapott iratokkal próbáltak meg Nyugatra jutni.

A migránsok nemzetisége meglehetősen sokféle volt, az év során összesen huszonhét ország állampolgárai próbálták meg illegálisan átlépni itt a határt. A legtöbben koszovói albánok, szerbek és afgánok voltak, de akadt köztük nigériai, Srí Lanka-i, tibeti, palesztin, tunéziai, de még elefántcsontparti állampolgár is. Az alezredes kiemelte: a határsértők szinte kivétel nélkül embercsempészek segítségével próbálnak eljutni a célországba. Az esetek többségében azonban ezek a segítők nem utaznak együtt a migránsokkal, a schengeni térségbe történő bejutásukban működnek közre vagy valamelyik nyugat-európai országba a beutazást segítik elő. Az elmúlt évben összesen harmincnégy esetben kezdeményeztek büntetőeljárást embercsempészet gyanújával. Az osztályvezető elmondta: a csempészek módszerei hosszú ideje változatlanok, csupán folyamatosan váltogatják azokat. A határellenőrzés megszűnése óta nem volt jellemző, hogy a migránsokat a járművekben bújtatva próbálják átvinni.

Az elmúlt évben – hosszú idő után – ismét találkoztak a rendőrök olyan embercsempészekkel, akik bújtatva próbálták meg a határsértőket Nyugatra vinni. A határrendészeti és közbiztonsági osztály munkat
Az elmúlt évben – hosszú idő után – ismét találkoztak a rendőrök olyan embercsempészekkel, akik bújtatva próbálták meg a határsértőket Nyugatra vinni. A határrendészeti és közbiztonsági osztály munkatársai folyamatosan ellenőriznek a határátkelők közelében. fotó: Kisalföld-archívum.


Tavaly viszont ismét előfordult ilyen eset is, amikor egy román rendszámú kisteherautó rakterében a zöldségesrekeszek közt öten bújtak meg. A legnépszerűbb módszer viszont továbbra is, hogy a határsértőket egyszerűen beültetik a kocsiba és a sztrádán hajtva megpróbálnak Ausztriába jutni. Az év első felében még jellemző volt, hogy taxival mentek a migránsok, ám az utóbbi időben kevesebb ilyen eset volt. Akadt viszont szép számmal olyan elfogás, amikor egyszerre nagyobb csoportot akart átvinni az embercsempész. Ilyen volt például legutóbb, amikor tizenegy koszovói albánt próbáltak egy autóval Ausztriába vinni. Bár az embercsempész azt állította, csak egy esküvőre szállította volna a családot Bécsbe. Az illegális migrációban hazánk továbbra is elsősorban tranzitország, a célállomás a legtöbb esetben Olasz-, Spanyol- vagy Franciaország, illetve Anglia és az utóbbi időben már a skandináv államok is.

Szücs Róbert hozzátette: az állandó ellenőrzés megszűnésével sokan azt gondolják, hogy az államhatárok is eltűntek és a szükséges okmányok nélkül mennek egyik országból a másikba. A járőrök tavaly is számos esetben indítottak szabálysértési eljárást olyan uniós állampolgárok ellen, akik érvényes személyigazolvány, illetve útlevél helyett jogosítvánnyal vagy akár diákigazolvánnyal lépték át a határt. Az osztály – ahogy neve is mutatja – nem csupán határrendészeti, hanem közbiztonsági feladatokat is ellát. Ezt mutatja, hogy ellenőrzéseiken tavaly összesen 108 körözött személy akadt fenn.


 Az illegális migráció idén sem „lankad", ezt bizonyítja a szerda délutáni elfogás is. Az osztály munkatársai egy magyar rendszámú taxit állítottak meg a hegyeshalmi átkelő közelében. A kocsiban egy algír, egy marokkói és egy moldáv férfi utazott, akik illegálisan tartózkodtak a schengeni térségben. A moldáv férfi ellen ráadásul beutazási és tartózkodási tilalmat rendeltek el a magyar hatóságok.Olvasóink írták

  • 1. INVEKTUS 2011. január 18. 17:16
    „LESZAROM

    NE A BÜNÖTÖNEK TAKARJÁTOK EL AZ ARCÁT HANEM A RENDÖRNEK
    Mert neki is van családja

    <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják az intézményeket

Ingatlanértékesítéseknek köszönhetően nem kellett hitelt felvennie tavaly a rajkai önkormányzatnak, ám ebből a bevételből is az intézményeik működését finanszírozták. Tovább olvasom