Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hunyadisok reneszánsz hangulatban

Mosonmagyaróvár - Sült malac és fácán, vadhús aszalt szilvával és fügével – többek közt ilyen ételek közt válogathattak a reneszánsz vacsora vendégei a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskolában, mely a napokban a Hunyadi nevet viselő iskolák találkozójának adott otthont.
Magyarországon hét középiskola viseli valamely Hunyadi nevét. A Lajta-parti városban öt tanintézmény diákjai és tanárai találkoztak: érkeztek látogatók a fővárosból, Szekszárdról, Székesfehérvárról és Hódmezővásárhelyről. A rendezvény a reneszánsz évéhez és a Hunyadiakhoz kapcsolódott. Csütörtökön reneszánsz zene szórakoztatta az egybegyűlteket, akik bepillantást nyerhettek a kor öltözködésébe, viseleteibe. Másnap a Fehér Ló Közösségi Házban előadásokat lehetett hallgatni a középkori hadtörténetről, míg maketteken a kor nagy hadvezéreivel, jellegzetes viseleteivel „találkozhattak". Az iskolák a Mátyás királyhoz fűződő mondavilág segítségével mutatkoztak be egymásnak.

A vendégek ellátogattak a Szigetközbe és megismerkedtek Mosonmagyaróvár nevezetességeivel is.

A találkozó fénypontjának a gazdag reneszánsz vacsora számított: a több mint százfős vendégsereg belekóstolhatott evőeszközök nélkül a korra jellemző étkekbe. Volt ott sült malac, fácán, vadhús, köretnek sült alma, hagyma, de aszalt szilva és füge is – támogatók, szülők-diákok jóvoltából. Közben a helyi diákok Mátyás királyhoz kapcsolódó mondákat adtak elő. A vacsorát vetélkedők követték: a legizgalmasabbnak talán az íjászverseny mondható. A diákok fáklyafénynél célozhattak a vaddisznóra. A Hansági Múzeumban a Hunyadiak korához fűződő versenyen mérték össze tudásukat, a tornateremben ügyességi vetélkedőkön mérkőztek meg, de totót is kitöltöttek a Hunyadiakról. A versenyről a székesfehérvári iskola diákjai vihették haza a serleget, második lett a szekszárdiak csapata, a vendéglátóké a harmadik.
– Bízom benne, hogy lesz folytatása a találkozónak, legalább kétévente. Tapasztalatokat cseréltünk, barátságok szövődtek tanárok, diákok között – tette hozzá Gede Zoltán, a helyi iskola vezetője.

Az iskolák a Mátyás királyhoz fűződő mondavilág segítségével mutatkoztak be egymásnak. Képünkön a királyi udvar lantzenével, udvari bolonddal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányos adatokból szimbolikus beszámoló

Mosonmagyaróvár - A város adósságállományának jelentős növekedését kifogásolta az ellenzék a… Tovább olvasom