Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Hospice-ház a betegekért

Az otthoni hospice-ellátás 2009 óta működik Mosonmagyaróváron és Jánossomorján, tavaly óta a járás területén. Most a Karolina Kórház és civil szervezetek azon dolgoznak, hogy a végstádiumú daganatos betegek intézményi ellátását megoldják, akár egy hospice-ház formájában.
Dr. Bodnár Máriafőorvos négy asszisztens kollégájával 2009 óta látogatja az utolsó fázisban lévő, gyógyíthatatlan daganatos betegeket Mosonmagyaróváron és Jánossomorján. Tavaly óta már a Karolina Kórház teljes ellátási területén teljesítik a munkaidőn túli szolgálatot, hétvégéket, ünnepnapokat fordítva arra, hogy fogják a betegek, a családtagok kezét, segítsék őket.

– Évente tizenöt-harminc beteggel foglalkozunk. Akad köztük, akivel sajnos csak egyszeri alkalommal, de már volt példa arra is, hogy másfél évig látogattunk egy pácienst. Ez a feladat sok sérülést okoz, de a sérülésekből épülni is lehet – számolt be az embert próbáló vállalásról dr. Bodnár Mária, aki örömmel mondta: tavaly 800 ezer forint támogatás jött össze a hospice-szolgáltatás intézményi formájának kialakítására, míg idén mostanáig 600 ezer forintot gyűjtöttek össze.

A végstádiumú daganatos betegek intézményi ellátásának lényege, hogy az utolsó időszakban az emberi méltóság megadása mellett a családot a fizikailag és lelkileg is megterhelő feladattól mentesítsék.

Az ellátás két-három hete után jelentősen javulhat a páciens állapota, aki kipihent családtagjai körébe mehetne haza. Ennek az intézményi ellátásnak az egyik formája lehetne a kórházi, de akár egy külön ingatlanban (ez lehetne a hospice-ház) is kialakíthatnák.

Dr. Bodnár Mária és dr. Bertalan István fogadta a Nők a Városért Egyesület tagjait, akik báljuk bevételéből ajánlottak fel egy nagyobb összeget a hospice-ra.
Dr. Bodnár Mária és dr. Bertalan István fogadta a Nők a Városért Egyesület tagjait, akik báljuk bevételéből ajánlottak fel egy nagyobb összeget a hospice-ra.

Dr. Bertalan István, a Karolina Kórház főigazgató főorvosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta, előbbi elindítására akár már idén lehetne esély. Ugyanakkor számos akadállyal is szembe kell nézni. Az intézményi hospice-ellátás ma Magyarországon tulajdonképpen olyan ritka, mint a fehér holló. A rosszul finanszírozható, veszteséget termelő feladattól ugyanis menekülnek az egészségügyi intézmények.

A kórházigazgató szerint egyrészt törvényi változás lenne a megoldás, mely támogathatóbbá tenné az ellátást. Másrészt a mostani finanszírozás mellett úgy lehetne elindítani, ha a civil társadalom melléállna.

A napokban újabb jelentős támogatás érkezett a hospice-ra. A Nők a Városért Egyesület tagjai a maskarabál bevételéből százezer forintot, egy helyi vállalkozó jóvoltából pedig ötvenezer forintot adtak át.

Venesz Jánosné elnök elmondta: márciusi tavaszköszöntő süteményversenyük bevételével egy agydaganatos gyermeket segítenek majd.
Kórházi alapítvány
A Mosonmagyaróvár és Vonzáskörzete Lakosságának Egészségügyi Ellátásáért Alapítvány számlaszáma 11737076-20050980. Ide várják a támogatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiteljesedő együttműködés a japán és a hazai egyetemi kar között

A japán Yamaguchi Egyetemen járt dr. Egri Borisz a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és… Tovább olvasom