Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Honfoglalás kori leletek Mecséren

Mecséren új utcasort alakítanának ki, ettől némi bevételt remélnek. Ehelyett kiadások jöttek.

Megosztatná az önkormányzati telkeket, emiatt rendezésiterv-módosításra kényszerül Mecsér. Új utcasort alakítanának ki kedvezményesen, fiataloknak: persze bevételt is remélnek. A módosítás egymillió forintba kerül: egy januári jogszabály szerint régészeti tanulmányt kell elvégeztetni, melynek költsége itt 350 ezer forint. Ráadásul néhány  apró Árpád-kori cserepet is találtak a területen, így még az ásatási költségek is az önkormányzatot terhelik.

„Milliókba kerül a telkek kialakítása"

Gerháth Zoltán polgármester elmondta: több környékbeli településhez hasonlóan ők is szeretnék a rendezési tervüket módosítani, új utcasort kialakítani.

„Én nem a régészek miatt vagyok bosszús: ha értékes régi tárgyakat találnak, akkor arra vigyázni kell. Azt nem értem, miért az önkormányzatokkal fizettetik ki a feltárás költségeit. Az önkormányzat az új telkekből származó bevételt a szakértőknek és a régészeknek utalhatná át "
Gerháth Zoltán polgármester
– Szeretnénk új utcasort kialakítani: fiatal házasoknak kedvezményes telkeket biztosítanánk – kezdte a településvezető. – A korábbi rendezési tervünkben már szerepelt ez az új utcasor, ám itt 2000 négyzetméteres területek vannak. Az igények közben változtak, kisebb telkek kellenek ma már a fiataloknak: ezért megosztatnánk ezeket. Három éve a rendezési terv elkészültekor beszereztünk minden szakhatósági véleményt, s ezzel a résszel nem is volt gond.

Csakhogy januártól egy új jogszabály miatt minden rendezésiterv-módosításkor – márpedig nekünk a megosztás miatt ezt el kell végeznünk – régészeti vizsgálat is szükséges. Ennek költségeit a tulajdonosnak kell állnia. Bevizsgáltattuk a területet, s a tanulmányra 350 ezer forintot kellett fizetnünk. A szakemberek jó néhány „kiskörömnyi" régi cserépdarabot találtak, emiatt régészeti vizsgálatokra lehet szükség. Ennek költségeit is az önkormányzatnak kellene finanszíroznia. Ha a telkenkénti 200–300 ezer forintot is mi állnánk, abba kellene hagynunk az utcasor kialakítását. Akkor viszont lehetetlenné válik a település fejlődési lehetősége – mondta Gerháth Zoltán.


Nyilvántartott régészeti lelőhely

Aszt Ágnes,  a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum régésze elmondta: Mecséren a terepbejáráson a IX. század körüli, honfoglalás előtti és Árpád-kori cserepeket találtak. A múzeumnak nincs anyagi fedezete arra, hogy további ásatásokat végezzen: ha a területen harminc centiméternél „mélyebb" építési munkálatok kezdődnek, akkor megelőző feltárásra van szükség (amit az önkormányzatnak kellene fizetnie – a szerk.). A terület most már nyilvántartott régészeti lelőhely.

 Öt éve a szomszédos Mosonszentmiklóson akadtak hasonló gondok. Egy rugógyár szeretett volna ott letelepedni, s előtte régészeti feltárásra kötelezték őket. A beruházó és a régész azonban nem tudott megállapodni a költségek nagyságában. A cég végül elkezdte a munkálatokat, melyet egy nap után felfüggesztettek. Árpád-kori lelőhely rongálása miatt feljelentést tettek a beruházó ellen: a rugógyár azóta „elköltözött" Mosonszentmiklósról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száműzték a kólát a gimnáziumból

A diákok igényei alapján alakították ki a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium biobüféjének… Tovább olvasom