Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Hirdetésben keresik Mosonudvar vezetőjét

Újsághirdetésben keres megfelelő polgármesterjelöltet az ősszel önállóvá váló Mosonudvar.


A helyieket megosztja a kiválasztásának e furcsa módja. Többek szerint fontosabb, hogy a vezető helyi lakos legyen.

˝Közigazgatási gyakorlattal, felsőfokú végzettséggel˝ rendelkező polgármesterjelöltet keres az októberben önálló településsé váló, 500 lakosú Mosonudvar – olvasható az apróhirdetések között. E felhívással keresi majdani vezetőjét a jelenleg még Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar. Amint arról korábban már beszámoltunk,  a köztársasági elnök jóváhagyta a településrész elszakadását. A tavaly áprilisi népszavazás során a lakók jelentős hányada támogatta az elszakadást, ennek nyomán hozta meg határozatát az államfő.

Az önállóvá válás előtt már szabad az út és úgy tűnik, a folyamat elindítói nem szeretnék a véletlenre, illetve egy laikusra bízni a településen élők sorsát, ezért már idejében gondoskodnak megfelelő polgármesterjelöltről is.

Megfelelő tapasztalattal bíró jelölt kell

Az elszakadást előkészítő bizottság tagja, Rinczki Lajos portálunk érdeklődésére elmondta: a hirdetést a bizottság adta fel. A tagok ugyanis már korábban kijelentették, közülük senki sem akar polgármester lenni, nem emiatt szorgalmazták az elszakadást. Ugyanakkor azt szeretnék, ha erre a posztra megfelelő közigazgatási gyakorlattal, tapasztalattal bíró és rátermett jelölt kerülne. Így az ősszel önállóvá váló település a kezdetektől értő irányítás mellett működhetne, ami Mosonudvar javát szolgálja. A bizottság szerint a majdani polgármesternek nem kell feltétlenül helyi lakosnak lennie, ezt több más település példája is mutatja.

A hamarosan önálló település vezetésére ˝kívülről˝ is jöhet a megfelelő jelölt, lényeg, hogy tapasztalt és rátermett legyen.
A hamarosan önálló település vezetésére ˝kívülről˝ is jöhet a megfelelő jelölt, lényeg, hogy tapasztalt és rátermett legyen.

˝Nem hallottam még ilyet...˝


Míg az elszakadás mellett az újudvari lakók többsége egységesen állt ki, addig a polgármesterjelölt újsághirdetés útján történő kiválasztása igencsak megosztja a helyieket. A településen napok óta erről beszél mindenki, ám arról csak találgatnak, ki adta fel a hirdetést. – Nem hallottam még ilyet, hogy valahol hirdetésben keresnének polgármestert – vélekedett lapunk érdeklődésére Lukács Mária. Az asszony szerint az elszakadás elindítóinak már időben kellett volna gondoskodniuk megfelelő vezetőjelöltről. Fontos, hogy a polgármester helyi lakos legyen, hiszen csak az ismeri az újudvariak gondjait, az itteni viszonyokat, aki a településen él. Másként vélekedik a furcsa álláshirdetésről Péterhéderi Jenő.  A férfi szerint sok előnnyel járna, ha a település majdani vezetője rendelkezne már ilyen tapasztalatokkal és rátermettséggel, ám bízik abban, hogy a hirdetésre főként helyiek jelentkeznek és közülük választanak majd. Sőt, a hirdetésnek köszönhetően várhatóan több jelölt lesz a posztra.

Egy neve elhallgatását kérő helybéli asszony szerint viszont felháborító, hogy hirdetésben keresik a vezetőt. Mint mondja, annak idején támogatta az elszakadást, mert úgy véli, hosszú távon jól jár ezzel a település, ám azzal nem ért egyet, hogy máshonnan hozzanak ide polgármestert. Fontos, hogy az elöljáró helyi lakos legyen, hiszen csak így ismerheti az itt élő emberek problémáit.

Több jelöltből jobb választani

– Jogos igénye volt Újudvarnak az elszakadás, ez már közel húsz éve benne volt a levegőben – mondja Pandur Imre. A helyi vállalkozó – aki korábban a terület önkormányzati képviselője is volt – úgy véli, Újudvar sosem volt ˝kedves gyereke˝ Mosonmagyaróvárnak. Az adóbevételek helyben maradásával biztosan több fejlesztés valósulhat meg a településen. Pandur Imre szerint az önállósodásnak csupán az lehet a veszélye, ha az állam elvonja ezeket a bevételeket. Emellett csak akkor működhet jól egy település, ha a majdani képviselő-testület, illetve polgármester megválasztásához minél több jelöltből válogathatnak a helyiek. Ezért is volt jó döntés az újsághirdetés.

Olvasóink írták

 • 16. Van! 2010. február 14. 14:23
  „Én arra vagyok kíváncsi, hogy közületek ki az, aki mosonudvari, és ki óvári? Ki van ellene, és ki mellette, és valójában miért? Aki mosonudvari és attól tart, hogy rosszabb lesz, azt értem, azt is értem, ha úgy gondolja, hogy jobb lesz.(Mert mindkét oldalnak van oka, csak az a kérdés, hogy megalapozott-e a vélemény?)
  Aki óvári, az vajon úgy érzi, hogy rosszabb lesz óváron élni ezután? (merthogy neki továbbra is mindegy Mosonudvar sorsa. Nem?)”
 • 15. tamtam 2010. február 08. 09:57
  „És mielőtt még engem is nekiállnátok fikázni... Az első településfelsorolásban Levél lett volna, de Lébénynek sikerült.. Húúúú! Nekem is sikerült hibázni!”
 • 14. tamtam 2010. február 08. 09:53
  „Nem értem, hogy minek veri itt mindenki a "nyálát"... Sokan azt írjátok, hogy ez a település Mmóvárból él meg. Oda jár dolgozni, vásárolni, stb. És igen! Val.szeg ezek után is így lesz.
  Ezek szerint akkor fikázhatnánk azokat a kisebb közelben lévő településeket is, akik u.ezt csinálják. pl. Rajka, Bezenye, Lébény. Nem beszélve Mosonszentmiklósról, Lébényről, Öttevényről, Abdáról akik szintén a nagyvárosba mennek dolgozni, vásárolni...
  És kedves Mosonmagyaróváriak!!!! Tőletek egy sincs olyan aki pl. Mosonszolnokra, Dunakilitire esetleg Győrbe jár dolgozni??? Ugyanis ezek pont u.olyan, mint amiket leírtok ide hozzászólásnak! Azt hiszed, hogy városi vagy és Te vagy az "Isten"!!!
  És a buszokra visszatérve. Ők is ugyanúgy megveszik a buszjegyeket illetve bérleteket, mint ahogyan Ti is kedves Óváriak, amikor felszálltok egy városi buszra! Akkor miről beszélünk?????
  Egyáltalán tudjátok Ti, hogy hol van Újudvar??? Mert már abban is kezdek kételkedni. Nektek csak az a fontos, hogy fikázzatok... Undorító!”
 • 13. Polaris 2010. február 06. 12:06
  „mlac!
  Természetesen nem Mosonudvarról (Újudvar) közlekedik a busz ami Mosonmagyaróvárra megy, hanem Jánossomorjáról, Csornáról, Sopronból ... stb. Ezek a járatok állnak meg a településen és viszik tovább az utasokat Mosonmagyaróvárra. A másik dolog ! Természetesen készült "üzleti" terv a leendő önkormányzat kiadásairól és várható bevételeiről, emiatt neked nem kell aggódni. Ha nem lett volna alátámasztva számadatokkal az elszakadási kérelem , akkor nagyon valószínű, hogy a köztársasági elnök nem írta volna alá azt. A személyes okmányokkal kapcsolatban természetesen igazad van, de erre is ki fognak találna az illetékesek valamit, hogy megkönnyítsék a helyi lakosok dolgát.”
 • 12. mlac 2010. február 05. 15:54
  „Zopika!
  Újudvarról sűrűbben közlekedik a busz, mint Majorokból, vagy Ipertelepről!Miről beszélün!
  -közszolgáltatások, amik ezután külön fizetni kell Újudvarnak, a teljesség igénye nélkül:
  közterületek fenntartása, közvilágítás, orvosi ellátás, temetkezés, szociális segélyezés, stb.
  Ja!És még a polgármesteri hivatal helyét is meg kell keresni, a polgármestert valamint a testületet is fizetni kell!
  Plusszkiadások még pl: Okmányok átirása: Lakcímkártya, forgalmi engedélyek, vállalkozoó engedélyek, stb!
  Lehet számolni!!!!”
 • 11. zopika02 2010. február 05. 08:23
  „" Kopi " nyílván több jut majd nekik ezek után mint eddig. Milyen közszolgáltatásra gondolsz amit ingyenesen igénybevettek az újudvariak ? Az iskolába és óvodába járó gyermekek után tíz körömmel ragaszkodnak az intézmények mert az állami normatívára szükség van. A buszközlekedés eddig is a jánosi busz állt meg a falu szélén, de a megmaradt iparűzési adójukból még talán egy buszt is indíthatnak ami óránként kerül egyet a városig....:----))))))”
 • 10. KoPi 2010. február 05. 06:03
  „mlac:
  Őszintén szólva nem is tudom, hogy a kezdeményezők hogyan gondolták. Mosonudvar lakossága 1,6 %-a a városnak, erre ők úgy gondolták, hogy viszik az iparűzési adóbevételek harmadát és majd jól dőzsölnek belőle, miközben továbbra is igénybe veszik a város közszolgáltatásait. Na ebből sem lesz semmi. Ugyanis ehhez két fél kell és a város biztosan nem lesz benne partner!”
 • 9. mlac 2010. február 04. 20:42
  „Gratulálok!
  Ezzel teljesen sikerült ledegradálni az egész kezdeményezést!!!!
  És a feketeleves, majd csak ezután jön!
  A terület osztozkodáson, hiszen Szabó Miklós lenyilatkozta az mr1-en, "Mosonmagyaróvár ragaszkodni fog jól felfogott érdekeihez!"
  Magyarul: azok az adóbevételek nem biztos, hogy Mosonudvart fogják illetni!
  Na!Akkor fogják ezt akis bizottságot kiutálni a faluból!
  Meg is érdemlik!!!!”
 • 8. zopika02 2010. február 04. 13:27
  „" KoPi " Demokrácia ? Az hol terem manapság ? Te még az elmúlt 20 év után hiszel a mesékben ?”
 • 7. Abrafax 2010. február 04. 12:42
  „6@
  Akkor jól kitaláltátok. Mivel gazdája sincs ennek a szerencsétlen hirdetésnek, most az egész Albert-Einstein-Bizottságot lehet utálni egyszerre, személyválogatás nélkül. Rendkívül növeli felétek a bizalmat az ilyen trükk: tudod, ha valamiért, akkor ez ilyenekért utálják az emberek a politikusokat.
  Gratulálok ehhez a csodálatos fegyvertényhez!”
 • 6. polgarjenö 2010. február 04. 11:28
  „5: Nem kell úgy begyulladni, kitaláltuk mi ezt már előre! Az újsághirdetésnek meg ne dőljetek be. Az csak azért kellett, hogy a népfelháborodásnak "engedve" eleve kizárhassuk a külsős okostojás jelölteket. Külsős jelölt híján végül azonban kénytelenek leszünk magunk közül jelöltet állítani. Helyi jelölt lesz, ne aggódjatok, olyan aki értetek él!
  Hogyhogy ki lesz?! Az már nem a ti dolgotok! Őt majd mi megválasztjuk itt a testületben. Ti meg még egy népszavazásról ne is ábrándozzatok! Köszi az eddigi lelkesedést, de mostantól már azt eszitek (@4), amit mi főzünk!”
 • 5. KoPi 2010. február 04. 10:01
  „zopika02:
  Ja igen! Minek is a demokrácia? Minek kiválasztani egy közösségnek maguk közül egy lokálpatrióta embert, aki ismeri a települést, aki ismeri az embereket, azok mindennepi gondjait, aki közöttük él, aki értük él? Nem! Erre semmi szükség. Majd néhány önjelölt lobbista kijelöl valakit, aki majd nekik tetsző módon intézi az ügyeket. Hogy a többség kit szeretne vezetőjének tudni? Nem számít:”
 • 4. Tmoha 2010. február 04. 09:56
  „Amatőrök, amit főztek egyék is meg!”
 • 3. zopika02 2010. február 04. 08:51
  „Nem vagyok benne biztos hogy nem jobb megoldás, mint egy pártkatonára szavazni. Így legalább valóban felelősségre lehet vonni, sőt akár le is lehet váltani ha úgy van. Önkormányzati választásokon nem engednék indulni párttagokat. Hozzáértés kell nem pedig jó politikai háttér.”
 • 2. vizsla 2010. február 04. 08:43
  „majd a politika megoldja!”
 • 1. KoPi 2010. február 04. 08:33
  „Hi-hi-hi! :-)
  Ez az akció is jól mutatja, hogy mennyire tájékozatlanok voltak az újudvariak, amikor az elszakadást forszírozók ígéreteinek bedőltek. Aki ilyen hirdetést felad, annak a leghalványabb fogalma sincs az önkormányzatiságról, a helyi demokrácia érvényesítéséről. Hiszen az önkormányzat nevében benne ven: önmagát akarja kormányozni és nem egy újsághirdetés útján kiválasztott "politikai" vezetővel akarja magát vezettetni. Ez csak úgy képzelhető el, hogy a polgármestert választják és nem különböző, átáthatatlan érdekvolanak és lobbik mentén kinevezik. Most kibújt a szög a zsákból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre költözik az Adria Kft.

Közel negyvenhárommillió forintos beruházás során új telephelyet építtet a mosonmagyaróvári Adria… Tovább olvasom