Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Hetvenegymillió útjavításokra

Jánossomorján a tavalyi iparűzésiadó-bevétel elmaradt a tervezettől, 208 millió forint folyt be.
Idei első ülésén Jánossomorja képviselő-testülete módosította tavalyi költségvetési rendeletét.
Idei első ülésén Jánossomorja képviselő-testülete módosította tavalyi költségvetési rendeletét, majd megtárgyalta és elfogadta az idei büdzsét. Az önkormányzat megszavazta idei munkatervét, és pályázatot írt ki a körzeti óvoda és általános iskola intézményvezetői álláshelyeire.

A testület egyhangúlag fogadta el a 2004-es költségvetési rendelet módosítását: az előző év bevételi és kiadási főösszege 866 millió 245 ezer forint. Az idei büdzsé tárgyalása előtt Kurunczi Károly polgármester elöljáróban elmondta: várható volt, hogy a bevételek nem érik el a tervezettet, ugyanis az iparűzési adó mértéke elmaradt a várttól és nem sikerült értékesíteni az építési telkek jó részét sem. A bevételek zsugorodása miatt nem tudtak minden tervezett fejlesztést megvalósítani.

Az új törvényi szabályozások miatt tavaly nem fizették ki a 13. havi bért. Ezt a jogosultak idén januárban kapták meg. A tavalyi évet tartozás nélkül, mintegy 62 millió forintos tartalékkal zárták. Az idei esztendő sem lesz könnyebb, hiszen a közalkalmazotti és köztisztviselői béremelés jelentős anyagi terhet ró az önkormányzatra.

Zsugorodó bevételek

Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság részletesen tárgyalta a büdzsét. Megállapítható, hogy az előző évhez képest 10 millió forinttal növekednek a város bevételei. Szerinte az intézményfenntartói társulások nem javítják a város pénzügyi helyzetét, hiszen nem került több normatív támogatás Jánossomorjára. Tavalyhoz képest négyszemélyes létszámcsökkentés volt a városi iskolák átszervezése következtében, ám a béremelések miatt idén 27–28 millió forintos költségnövekedéssel kell számolni az oktatásban. Az energiahordozók emelkedése 5–6 milliós többletet jelent. 2004-ben a tervezett 251 millióhoz képest 208 millió forint iparűzési adóhoz jutott a város, 2005-ben 210 millió-

val számolnak. A legutóbbi ülésen az építményadó mértékét 300-ról 500 forintra emelték négyzetméterenként – ez húszmilliós bevételnövekedést eredményez. A személyi jövedelemadó helyben maradó mértéke tavalyhoz képest csaknem hárommillió forinttal csökken. A normatív állami támogatás tekintetében mintegy 2,9 százalékos növekedéssel számolhatnak. A kiadási oldalon jelentős, 71 millió forintos tétel a közutak állapotának javítása, ami a pályázati támogatással megvalósuló három utca aszfaltozásán túl kátyúzást is tartalmaz. Az útfelújítások mellett a fejlesztési kiadások között szerepel a körzeti általános iskola Iparos utcai épületében a nyílászárók cseréje.

A német kisebbségi önkormányzat 1,77 millió forintból gazdálkodhat. A bizottság javasolta a reprezentációs költségek csökkentését. Javaslatként fogalmazódott meg egy önkormányzati városüzemeltető cég létrehozása is. Erről később döntenek. A Jánossomorját, Újrónafőt és Várbalogot magában foglaló mikrotársulás egy húszszemélyes iskolabusz vásárlására kap ott állami támogatást. A busz üzemeltetési költsége nem szerepel a büdzsében. Várhatóan június végére a jármű az önkormányzat rendelkezésére áll.

Egészségügy, civilek

A közvilágításnál tízszázalékos emelést terveztek az előző évhez képest. A város jelentős összegeket fordít az egészségügyi ellátásra. A képviselők jónak tartják, hogy tavaly szeptembertől újra működik a háziorvosi ügyelet. Az OEP-től kapott támogatás ugyan nem fedezi ennek költségeit, de mindenképpen szükség van az ügyeleti szolgálatra. Javaslatként vetődött fel, hogy a vállalkozó háziorvosok is hozzájárulhatnának a fizikoterápia és a laboratórium fenntartási költségeihez. Január 1-jétől a védőnők száma kettőre csökkent, ám nyáron újra három védőnő látja el e szolgálatot. A családsegítő szolgálat ellátásához legalább két főállású alkalmazottra lenne szükség, ám csak egy másodállásban alkalmazott hölgy dolgozik.
Az idei hatszázezer forintos támogatási elvonás ellenére néhány képviselő túlzottnak tartotta a sportegyesület tízmilliós önkormányzati támogatását. A civil szervezetek támogatása változatlan tavalyhoz képest. A jövőben szerződéses formában rögzítik az összegeket, s erről el is kell számolni.

Óvoda, iskola, bölcsőde

A képviselők katasztrofálisnak ítélték az óvoda pénzügyi helyzetét. Az intézmény 71 milliós idei költségvetésének majdnem 60 százalékát az önkormányzatnak kell finanszíroznia. Csoportösszevonások már korábban voltak, de a dolgozói létszámot nem tudják tovább csökkenteni. A városi iskolák összevonása után a normatív támogatás még mindig jelentős kiegészítésre szorul. Ha Újrónafő és Várbalog tanulói is a városi iskolába járnának, nem kellene külön csoportokat létrehozni, s az állami normatíva Jánossomorjára kerülne. Már korábban felvetődött, hogy a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskolát is körzetesíteni kell. A bölcsőde fenntartása évente 17 millió forintba kerül, ám a létszám erősen ingadozik, így a jövőben alaposan át kell gondolni a működtetését. Az idősek klubját alig 8–9 ember látogatja, viszont a házi segítségnyújtásra egyre nagyobb az igény, ezért erre kell költeni.
A képviselő-testület végül egyhangúlag fogadta el, hogy idén a büdzsé kiadási és bevételi főösszege egyaránt 939 millió 161 ezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zálogot szednek az osztrák rendőrök

Jogszerűen kérnek az osztrák egyenruhások biztosítékot azoktól a magyar autósoktól, akik szabálysértésük esetén nem tudják vagy nem akarják kifizetni a helyszínen a bírságot. Az értéktárgyakat azonban erőszakkal nem vehetik el. Többször előfordult, hogy pénz híján autórádiót, ékszereket, fényképezőgépet, illetve egyéb értékes személyes tárgyat kért a csendőr biztosítékként. Tovább olvasom