Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hét kilométernyi vezeték épül

Csütörtökön reggel adják át a munkaterületet, így megkezdődhet az a 260 millió forintos beruházás, melynek során Jánossomorja, Várbalog és Albertkázmérpuszta is a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerre csatlakozhat.

Nyolcvannyolc százalékos európai uniós támogatással, 260 millió forintos beruházás során csatlakozik Jánossomorja, Várbalog és a hozzá tartozó Albertkázmérpuszta a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerhez. Az önrészt a jánossomorjai önkormányzat biztosítja saját forrásból. Ezt az idei költségvetésükben el is különítik.

– Miután átadjuk a munkaterületet, hamarosan indulhatnak a munkálatok: az újrónafői elágazástól egy hét kilométeres vezetékkel csatlakozunk a mosonmagyaróvári rendszerhez – tájékoztatta szerdán portálunkat dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere. Mint ismeretes, a több mint két évtizede kiépített jánossomorjai vízellátó rendszer eredetileg a kisváros közműves vízellátását biztosította, Várbalog és a hozzá tartozó Albertkázmérpuszta tizenkét éve csatlakozott a hálózathoz. Akkor ugyanis a várbalogi vízbázisnál az arzéntartalom meghaladta a határértéket.

˝Az újrónafői elágazástól csatlakozunk a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerhez, hét kilométeres vezetéket építünk ki és átalakítjuk a vízműtelepet˝ – mondta el dr. Kurunczi Károly polgármester.
˝Az újrónafői elágazástól csatlakozunk a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerhez, hét kilométeres vezetéket építünk ki és átalakítjuk a vízműtelepet˝ – mondta el dr. Kurunczi Károly polgármester.

Jelenleg innen 2200 jánossomorjai és 250 várbalogi–alberkázmérpusztai háztartást látnak el ivóvízzel, azaz mintegy 6600 lakost. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízására 1999-ben készített állapotfelmérés rámutatott, hogy a jánossomorjai ivóvízbázis hosszú távon veszélyeztetett. A vizsgálatok szerint a térség vízkészlete mintegy 70–80 méter vastagságban nitráttal szennyezett. Ez műtrágya vagy állati trágya formájában kerül a talajba, a vízbázist ezzel szemben nem lehet megvédeni. Emellett gondot jelenthet a pannon rétegben jelen lévő arzén is, emiatt zárták be a várbalogi szívókutat.

dr. Kurunczi Károly polgármester
dr. Kurunczi Károly polgármester

A helyi önkormányzat több éve keresi a gond megoldását. Két sikertelen pályázatuk után a Környezet és Energia Operatív Program keretében az ˝Ivóvízminőség javítása˝ című pályázatukat támogatásra érdemesnek ítélték. A közbeszerzésen nyertes budapesti székhelyű cégnek a tervek szerint júliusra kell kiépítenie az Újrónafő és Jánossomorja közti hét kilométeres vezetéket, melynek két pontján nyomásfokozókat építenek be. A jánossomorjai vízműtelepre is komoly átalakítások várnak, a vízellátás központi irányítása a Pannon-Víz zrt. győri diszpécserszolgálatától történik majd.

– A Pannon-Víz zrt. az Aqua Kft.-től vásárolja a szükséges vízmennyiséget. Ám a beruházás miatt nem fog a vízdíj emelkedni – szögezte le a településvezető, aki hozzátette: július után indulhat a három hónapos próbaüzem, ekkortól a helyi fogyasztók már a jobb minőségű ivóvizet fogyaszthatják. 

Olvasóink írták

 • 3. akinemfél 2010. február 17. 09:02
  „"ekkortól a helyi fogyasztók már a jobb minőségű ivóvizet fogyaszthatják. "
  Tehát a mostani minosége az ivovíznek kivánnivalokat hagy maga után ? Konkrétan
  mennyire szennyezett nitráttal és nitrittel az ivovíz és ez mennyire hat az egészségre ?
  Miért nem errol írnak ? Tilos ?”
 • 2. jánosi 2010. február 05. 21:27
  „A vízmű társulás még a szocializmusban lett átadva a Pviznek, akkoriban nem kérdeztek : utasítottak.
  A közművek ma is a város tulajdonában vannak, a csatorna és a szennyvíztelep is, csak a használati
  jog van átadva.
  Az óváriak kevesebbet fizetnek mint mi : ez már nem sokáig igaz, szépen emelgetnek ők is. Többször
  próbáltunk társulni velük, de az óvári testület mindig visszautasította.
  Az ivóvízbázis veszélyeztetése miatt csak az önkormányzat pályázhatott, a Pviz mint szolgáltató nem.
  A csekkek és általában az adminisztráció valóban elég hiányos, késedelmes. De nem büntetnek egy két
  nap ( általuk is okozott ) késedelemért. Tudom ez nem vigasz, de legalább helyben intézhető minden.
  Az önrész meg az egészségünkért nem drága.”
 • 1. Jánosi 2010. február 04. 16:42
  „Már annak idején sem értettem, hogy hogyan kerülhetett a mi pénzünkből (befizetéseinkből) megépült vízmű a Pannonhoz. Ki adta oda nekik és mennyiért a mi tulajdonunkat? Mert a vízmű társulásban TAG volt mindenki aki befizette a "beugrót". Átvették üzemeltetni az egészet. Azóta mi is ugyanazt a vízdíjat fizetjük mint a győriek. Pedig itt nincs semmilyen víztisztító. Itt pár szivattyú nyomja a hálózatba közvetlenül a vizet. Ergo a tisztított győri víz árát is mi fizetjük. Az óváriak kevesebbet fizetnek a vízért mint mi!
  Na de ez csak bevezető volt.
  Most meg itt van ez a beruházás. Amiből az egyik lényeges pont az, hogy az önrészt az önkormányzat fizeti.
  Kérdem én, MIÉRT? Miért nem a Pannon? Meg lesz megint csinálva minden, ők meg nyugodtan tovább "üzemeltetnek", jó pénzért.

  Továbbmenve. Az összes szolgáltató jól kiszámíthatóan küldi a számlákat. A Pannon meg össze-vissza. Hol egy csekk, hol négy, hol kettő. Teljesen kiszámíthatatlanul. Én is csak nagy nehezen tudom kiszámolgatni, hogy mennyi az annyi. Többször kellett már reklamálnom. De aki egy kicsit is nem ért hozzá nem tud kiigazodni a számlákon! Az öregekről nem is beszélve.

  Valami illetékes igazán megválaszolhatna pár szóban.

  Haput! Egy oknyomozó riportot azért megérne szerintem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirdetésben keresik Mosonudvar vezetőjét

Újsághirdetésben keres megfelelő polgármesterjelöltet az ősszel önállóvá váló Mosonudvar. Tovább olvasom