Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Helyi politikusok vagyonleltára

Elsőként Mosonmagyaróvár elöljáróinak válaszait adjuk közre. (I. rész)
A Kisalföld közreadja választott politikusaink vagyonleltárát. Egy állandó kérdéssort készítettünk a formális vagyonnyilatkozatok helyett. Ezekre kérünk válaszokat a megye legnagyobb városainak elöljáróitól. Terveink szerint két és öt év múlva is szembesítjük őket ugyanezekkel a kérdésekkel. Célunk a politika és a politikusok iránti – eléggé elrongyolódott – közbizalom erősítése. Elsőként Mosonmagyaróvár elöljáróinak válaszait adjuk közre. (I. rész)

Árvay István bruttó 598 ezer forintot keres havonta polgármesterként, ehhez jön 89 ezer forint költségtérítés. Emellett 100 ezer forint illeti meg havonta a nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás elnökeként. Főállású polgármesterként egyéb munkakörből nincs jövedelme. A városvezető egy 285 négyzetméteres házban lakik, aminek felerészben a tulajdonosa. Emellett van egy 90 négyzetméteres lakása, a hozzá tartozó garázzsal, valamint Feketeerdőn 2,8 hektáros erdője. A családi cégében, a Duomix Bt.-ben kültag, amiből nem vett ki osztalékot vagy egyéb juttatást az elmúlt évben. A polgármester bevallása szerint politikusi minőségében nem találkozott a korrupció semmilyen formájával.

Árvay István a hivatali Skoda Octaviával jár. Idén Horvátországban töltött néhány napot családjával, tavaly pedig belföldön nyaraltak. Hobbija a horgászat, amire egyre kevesebb ideje jut, költsége pedig nem számottevő éves szinten. Árvay István nagyobbik lánya az ELTE jogi karára jár, taníttatása mintegy 250 ezer forintjába kerül a családnak félévente.

Iváncsics János alpolgármesterként bruttó 269 ezer forint illetményt kap havonta, amihez 40 ezer forint költségtérítés jön. A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetőjeként bruttó 510 ezer forintot keres havonta. Az alpolgármester egy 150 négyzetméteres család házban lakik, amiben nincs tulajdonrésze. Felerészben viszont tulajdonosa egy 49 négyzetméteres lakásnak, negyed arányban egy kéthektáros beépítetlen területnek a Szigetközben, valamint egy 0,6 hektáros szántónak Fertődön. Felerészben tulajdonosa az Altenburg Bt.-nek, valamint a Navigátor Kft.-nek, amelyekből nem vett ki osztalékot és egyéb juttatást az elmúlt évben. Az alpolgármester politikusként személyesen nem találkozott a korrupció semmilyen formájával.

Egy kétéves Audi A6-os személyautóval jár, ami a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tulajdona, emellett van egy Renault Cliója. Az alpolgármester tavaly és idén is belföldön nyaralt, Budapesten, Parádsasváron, Szegeden és Gyulán. Hobbija a sport, ám ez nem jár különösebb költségekkel. Két fia a győri Széchenyi István Egyetemen tanul, ami mintegy 600 ezer forintjába kerül félévente a családnak.
Kovács Tamás képviselő havi bruttó 130 ezer forintot kap képviselőként, bizottsági elnökként és tagként, amihez 45 ezer jön a Flesch Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. A képviselőnek bruttó 600 ezer forintja van havonta a Dunaújvárosi Főiskola docenseként és egyéb mellékállásaiból. Egy 180 négyzetméteres családi házban lakik, aminek felerészben tulajdonosa, emellett ugyanilyen arányban az övé egy 80 négyzetméteres társasházi lakás. Két cégben is van tulajdona, az NYMU Bt.-ben 55 százalékos, míg a Translog Kft.-ben 33 százalékos arányban. A vállalkozások egyikéből sem vett ki osztalékot vagy egyéb juttatást az elmúlt évben.

A képviselő politikusként eddig nem találkozott a korrupcióval, ám szerinte szükség lenne a közbeszerzések átláthatóbbá tételére, a jogszabályok megszigorítására. Kovács Tamás egy hatéves Audi A8-as személyautóval jár, ami a sajátja. Az elmúlt két évben Csehországban, Lengyelországban és belföldön nyaralt. Hobbija a labdarúgás, kerékpározás, valamint feleségével koncertekre, színházba jár. Ezek költsége éves szinten néhány tízezer forint.

Nyitrai József havi bruttó 160 ezer forintot kap képviselőként, bizottsági tagként és közbiztonsági tanácsnokként. Ehhez jön 42 ezer forint a Movinnov Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. A Kossuth Lakásszövetkezet ügyvezetőjeként 70 ezret, közös képviselőként 21 ezret keres havonta. Egy 130 négyzetméteres családi házban lakik, aminek felerészben tulajdonosa. Egyéb ingatlannal nem rendelkezik és gazdasági társaságban sincs érdekeltsége. A képviselő politikusként nem találkozott a korrupció semmilyen formájával. A saját, tizenegy éves Nissan Almera személyautójával jár, nyaralni nem volt az elmúlt két évben, hobbija pedig a sakk, ami nem jár különösebb költséggel. (Folytatjuk)

A kérdéssor, amire a politikusok válaszoltak
– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelő bizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköréből/munkaköreiből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana (föld, nyaraló)?
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit?
– Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy EU-s pályázaton?
– Politikusi minőségében találkozott már a korrupció valamilyen formájával?
– Ma milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

95 éve él Darnózselin

A ma is jó egészségnek örvendő Kati néni 1919 óta él Darnózselin. Születésnapja alkalmából a… Tovább olvasom