Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Gyakorlatban hasznosított ismeretek

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén ötödször szervezett természetvédelmi tábort gyerekek részére. Lipóton nemcsak hódokat láthattak az általános iskolások, de a Duna elterelésének történetével is megismerkedhettek.
Korábban három évig Gyirmóton, idén pedig már második éve Lipóton tartanak természetvédelmi tábort a nemzeti park munkatársai. A változatos elméleti és gyakorlati feladatok és programok a játszva tanulást segítik a tábor résztvevőinek. Téringerné Peimli Piroska, a tábor vezetője szerint idén a terepgyakorlaton még a túravezetőknek is ritka élményben volt részük.

Madárgyűrűzés, mikroszkopizálás

Fekete gólya a Fertő- Hanságban.
– A délelőtti foglalkozások során hódnézőbe indultunk – kezdte a táborvezető. – A hódvár előtt a nádasban megbújva vártuk, hogy előjöjjenek az állatok. Fél óra elteltével aztán kidugták a fejüket – mindannyiunk nagy örömére. Ilyet még mi, a nemzeti park munkatársai is csak ritkán látunk. A táborban egyébként a délelőttök terepgyakorlatokkal telnek. Madarakat gyűrűzünk, állatokat figyelünk meg: láttunk idén rétisast és kányát. Közben bejárjuk a fokozottan védett területeket, például Öntéstót is. Megismerkedünk a környék nevezetességeivel, kultúrtörténetével. Délben Lipóton ebédelünk, majd délután elméleti ismereteket adunk át a gyerekeknek.

A diavetítés közben a Pannonhalmi és a Szigetközi Tájvédelmi Körzetről, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Parkról hallhatnak előadást a táborlakók. Esős idő esetén mikroszkópos vizsgálatot is végezhetnek: a begyűjtött lepkéket, bogarakat, a rovarok szárnyát, rágószervét nagyító alatt is tanulmányozhatják. Ezáltal az iskolában tanultakat a gyakorlatban is elsajátíthatják.

Játszva tanítani

– Egyébként a tábor legfontosabb feladata a játszva tanítás. A hozzánk érkező 10–16 éves gyerekeknek évente három turnusban – viszonylag kis, 8–10 fős létszámban – megmutatjuk a Szigetköz élővilágát. Sőt, kollégáim az elterelt Duna egyes területeire is elviszik a gyerekeket, s elmagyarázzák, mi történt itt az elmúlt húsz évben. Egyébként az ország minden részéről érkeznek hozzánk iskolások: Budapestről, Ráckevéről és Fertőendrédről érkező ifjakat is köszönthettünk idén. A tábor jövőre is kinyitja kapuit, hisz az itt szerzett ismeretek nagyban segítik a gyermekek iskolai munkáját – mondta Téringerné Peimli Piroska táborvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koraszülöttek veszélyben

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház több hónapja nem tud a szülési fájdalmakkal beérkező, de a korai… Tovább olvasom