Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

˝Gondterhelt módszerek objektíven˝

A növényi géntechnológiában alkalmazott módszerekkel ismerkedhettek meg a nyugdíjasegyetem hallgatói a legutóbb. Az előadó arra világított rá, miként segíti a géntechnológia a növények nemesítését.
„GMO, azaz gondterhelt módszerek objektíven" – ezzel a címmel tartott előadást dr. Molnár Zoltán egyetemi docens a nyugdíjasegyetem legutóbbi rendezvényén. „Napjainkban a közvélemény objektív tájékoztatása meglehetősen hiányos és egyoldalú a genetikailag módosított organizmusokról (GMO)" – kezdte előadását a docens.

Kifejtette: a legtöbb mezőgazdaságban termesztett növény- és állatfaj genetikai állománya ma már lényegesen eltér az
őseikétől. Részben az ember, részben pedig a természetes evolúciós folyamatok eredményeként. A korábban használt, úgynevezett tradicionális növény- és állatnemesítési módszerekkel ma már nem mindig sikerül rövid időn belül eljutni a várt eredményekig, azaz a megváltozott örökítő- anyaggal rendelkező fajtákig.

Dr. Molnár Zoltán reméli, egy kicsit pontosabb kép alakul ki a hallgatók körében arról, hogy miként segíti a géntechnológia a növények nemesítését.
Dr. Molnár Zoltán reméli, egy kicsit pontosabb kép alakul ki a hallgatók körében arról, hogy miként segíti a géntechnológia a növények nemesítését.

Az előadó hozzátette: az emberiség egyre nagyobb mértékben népesedik, az ezzel együtt járó élelmiszerigény kielégítéséhez nincs elég idő a hagyományos termesztési módszerekre. Ezért vált szükségessé hatékonyabb eszközök alkalmazása.

Dr. Molnár Zoltán elmondta: a modern géntechnológia lehetővé teszi a meglévő növény- és állatfajok genetikai állományának csupán kismértékű módosítását. Ezáltal a kapott, új tulajdonságú fajták gyakorlati alkalmazása nagyobb méreteket ölthet. A docens előadásában rávilágított a növényi géntechnológiában alkalmazott módszerekre. Mint mondta: reméli, ezek ismeretében egy kicsit pontosabb kép alakul ki arról, hogy miként segíti a géntechnológia a növények nemesítését, a génnemesített növények előállítását és ezáltal csökken az ellenérzés a GMO-növényekkel kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét embercsempész egy óra alatt

Soha nem látott méreteket öltött az illegális migráció a térségben, egy óra alatt hét embercsempészt… Tovább olvasom