Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Frissül a Stettni-tó

Jubileumi horgászversennyel, fotókiállítással és játszótérátadóval ünneplelte fennállása 25. évét a mintegy háromszáz tagot számláló Hegyeshalmi Vasutas Sporthorgász Egyesület. A szervezet húsz éve viseli szívén a Stettni-tó sorsát is.
Zechmeister Kálmán vezetésével, 78 felnőtt és 12 ifjúsági taggal alakult meg 1990-ben a Hegyeshalmi Vasutas Sporthorgász Egyesület. Hiába volt a nagyközség határában két bányató is, sokáig víz nélküli horgásztársaságként működhettek.

– Az egyesület hajdani vezetősége céljának tekintette a saját vízterület kialakítását a község közelében. Erre a Stettni nevet viselő területen nyílt végül lehetőségük húsz éve. Korábban innen nyerték ki az agyagot a környékbeli fazekasok, ám sajnos sokan a szemetet is itt rakták le. Az akkori képviselő-testület úgy döntött, hogy ezen a helyszínen alakítanak ki tavat. Rendezték a helyet, majd 1995. szeptember 18-án kinyitották a zsilipet, amelyen keresztül a Lajta jobb parti csatorna vizével feltöltődött, s azóta is táplálja és frissíti az 1,8 hektáros horgásztavat. Ennek átlagos mélysége másfél méter és a fagy elől menedéket nyújtó halágy 2,7 méter mély – vezet vissza a múltba a horgászegyesületet 2002 óta vezető Fekete Tamás.

Húsz éve fogadja a horgászokat a hegyeshalmi tó.
Húsz éve fogadja a horgászokat a hegyeshalmi tó.

Németh János elnöksége idején történt avatót követően 1995 októberében volt az első halasítás. Fekete Tamás szerint évente háromszor telepítenek halat, elsősorban pontyot, de keszeget is. Egyébként az eddig kifogott legnagyobb hal tavaly akadt horogra: egy 19 kiló 60 dekás ponty. Az idei legnagyobb fogás egy 11 kiló 30 dekás ponty. A már említett halak mellett csuka és süllő is akad, de fogtak már szürke harcsát is.

1996-tól (2001-es haláláig) Nagy Sándor fogta össze a ma már 300 tagot számláló egyesületet. Évente több horgászversenyt szerveznek, karbantartják és szépítik a tavat és környékét (környezetvédelmi napok keretében is). 1996-ban adták át a játszóteret (ezt korszerűsítették és avatják fel ma), majd a klubházat. 2004-ben pedig a piknikezőterületet és 2005-ben tanösvényt is.

Jubileumi horgásznap
Jubileumi horgásznapot szervezett az egyesület szombaton: volt a horgászverseny és fotókiállítás nyílt az egyesület történetéről. A helyi csoportok műsora mellett délután adták át a felújított játszóteret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös út, közös élmények

A Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola hetedikes diákjai a napokban fedezték fel Erdély szépségeit. Tovább olvasom