Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Fórum a fűtésről

Mintegy háromszázan gyűltek össze azon a lakossági fórumon a minap, ahol a mosonmagyaróvári ipartelep 252 távfűtésű lakásának hőszolgáltatására kerestek megoldásokat. Elfogadható javaslat azonban egyelőre nem született.
Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2003. november 26.), Mosonmagyaróvár ipartelepi hét utcája 252 otthonának fűtése kerül veszélybe. Az ingatlanok hőellátásáról az év végéig a Motim Rt. gondoskodik, utána az új szolgáltató (MESZ) vezetékcsere nélkül nem vállalja a fűtést.

A több mint 150 milliós rekonstrukciós pénz előteremtésére munkacsoportot is létrehoztak, ám azt négy hónapos fennállása óta még egyszer sem hívták össze. A lakók máig nem tudják, lesz-e fűtésük a következő télen, vitatják, hogy kié a csőrendszer, s azt is, ki finanszírozza annak cseréjét. A kérdések tisztázására lakossági fórumot hívtak össze az ipartelepiek. Itt a mintegy háromszáz érintett mellett megjelentek az illetékesek is.

Kinek fizettek a lakók?

Botos Gábor önkormányzati főtanácsos kiemelte: a kérdéses vezetékrendszer tulajdonjoga egyelőre nem tisztázott, mint ahogy az sem, kinek fizettek a lakók a kiépítésért. Alapvető probléma, hogy a vezetékrendszer állapota katasztrofális és ilyen formában nem tartható fenn tovább a szolgáltatás, teljes cserére van szükség. Az előzetes felmérések alapján ez több mint 150 milliós beruházást jelentene.

A Motim csak tanácsokat adott

A vezetékrendszer kiépítéséről Frei János a Motim Rt. képviseletében elmondta: 1994-ben a lakók kezdeményezésére indult meg a kivitelezés, ami találkozott a Motim célkitűzéseivel. A vezetékrendszer megépítésére alakult lakóközösség egy közös tulajdont létesítő megállapodást írt alá. A rendszer kiépítése legálisan történt, amiben a Motim annyiban vett részt, hogy műszaki előírásokat és tanácsokat adott a vezetékekről és alközpontokról. A lakók összeadták a pénzt, majd egy kivitelező cég elvégezte a munkákat.

A fogyasztást az alközpontokon átfolyó vízmennyiség alapján mérték. A rendszer egészen addig üzemelhetett így, amíg a Motim leterheltsége megfelelő volt. A timföldgyártás leállításával a leterheltség harmadára esett vissza és megszűnt a hulladékhő. Ezután kiderült, hogy rendkívül nagy a hőveszteség. A Motim Rt. ezért a valósan elfogyasztott hőt szeretné mérni és ennek alapján számlázni.

Mild Miklós, a Joule Kft. ügyvezetője ismertette, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a vezetékrendszernek ahhoz, hogy a társaság át tudja venni a szolgáltatást. Az ügyvezető kiemelte, hogy a csőrendszert legalább huszonöt évre kell tervezni, az ipartelepi vezetékek azonban ennek egyáltalán nem felelnek meg, hiszen alig tíz év alatt teljesen tönkrementek. Most hőfogadók kialakítására is szükség van, hiszen a törvény szerint a kft. csak mért hőenergiát adhat el.

Eltűntek a kisiparosok

László Tamás, a MESZ Kft. ügyvezetője elmondta: amikor a társaság megnyerte a pályázatot, levélben fordult ahhoz a két hőszolgáltató kisiparoshoz, akik a Motimtól továbbszámlázzák a hődíjat a lakóknak, és kijelentette, hogy készek továbbra is biztosítani a fűtést. Az ügyvezető szerint azonban a kisiparosok valamiért megszüntették a tevékenységüket, nehéz helyzetbe hozva ezzel az érintetteket. A MESZ Kft. ugyanis képtelen arra, hogy 252 fogyasztóval álljon elszámolási rendszerben. Az ügyvezető biztosította arról a megjelenteket, hogy a társaság nem fogja egyik napról a másikra leállítani a fűtést.

A két számlázó kisiparos képviseletében Szalai Sándor elmondta: rákényszerültek, hogy megszüntessék a tevékenységüket, mivel úgy vélik, senki sem tudja garantálni, hogy októbertől milyen áron biztosítják számukra a hőt. Az összegyűltek végül úgy döntöttek: az érintett lakók képviselőiből összeállt munkacsoport az önkormányzat szakembereivel közösen megoldási alternatívákat dolgoz ki, majd ezt követően egy újabb fórumon döntenek arról, belevágnak-e a csőrendszer felújításába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grófi lakosztályok Héderváron

Több száz millió forintot költött rá, s rengeteg engedélyt szerzett be a hédervári kastély új… Tovább olvasom