Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fogadnák a mosonmagyaróvári apróságokat

A tavaly felújított bezenyei óvoda fogadná a mosonma-
gyaróvári ovisokat, akiket különbusz szállítana kísérővel a városból a községbe.
Már írtunk a Kisalföldben arról, hogy idén a mosonmagyaróvári önkormányzat az 1050 óvodai férőhelyre 1250 kisgyereket vár. A majd nyolccsoportnyival több gyerekre azonban csak egy új csoport indul az Ostermayer-óvodában. Vizsgálták a környékbeli települések óvodáinak bevonását is. Bezenyében találtak partnerre.

– Az idei nevelési évre már zsúfoltságig telítődtek a városi óvodák. Ennek oka, hogy bár az óvodai nevelés csak a tankötelezettséget megelőző egy nevelési évben kötelező, arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb óvodáskorú kisgyermeknek tudjunk ellátást nyújtani. Már 2009-ben egy csoporttal, a 2012 szeptemberében induló nevelési évben pedig még egy óvodai csoporttal bővítjük a férőhelyeket. Az előzetes számítások szerint feltehetőleg még így is túljelentkezés lesz – hangsúlyozta érdeklődésünkre Nagy István polgármester.

Miután helyben nincs lehetőség a bővítésre, a megoldások között felmerült, hogy Bezenye fogadja a mosonmagyaróvári óvodásokat.
– Fontos számunkra, hogy a községben iskola, óvoda működjön, ezért intézményeinket korszerűsítettük – veszi át a szót Kammerhofer Róbert bezenyei polgármester. A helyi kisdedóvó a legmodernebb feltételekkel rendelkező intézmény, kevés gyerekkel. A faluvezető szerint az óvodájuk mellett szól, hogy ingyenesen választható a két tanítási nyelvű oktatás (magyar mellett a horvát), de az is, hogy a városból autóval 10 perc alatt megközelíthető a falu. Szeptembertől továbbá kerékpárúton is biztonságosan lehet a város és Bezenye között közlekedni. Az óvodában orvosi szoba, védőnői felügyelet, azonnali orvosi ellátás áll rendelkezésre megbetegedés esetén.

A bezenyeiek akár 25–30 kisgyereket is fogadni tudnak. A kicsik szállítását az egyik mosonmagyaróvári „gyűjtőóvodából" egy külön óvodabusszal, óvodapedagógus kíséretével oldanák meg Bezenyére reggelente és délután ugyanígy vissza a városba. Úgy tudjuk, hogy a gyűjtőóvodát a jelentkezők számának és lakhelyének függvényében a felvételre jelentkezés után jelöli ki az önkormányzat.

A bezenyei óvoda április utolsó hetében nyílt napokat is hirdet, melyen az érdeklődők megismerhetik az intézményt. Mosonmagyaróváron az óvodai beiratkozások április 19–20-án lesznek. A szülőknek ekkor kell jelezniük, hogy szívesen csatlakoznak ehhez az új kezdeményezéshez. 

Olvasóink írták

 • 6. vendéglős 2012. április 21. 08:31
  „Nagy István mosonmagyaróvári polgi ezt már korábban is kitalálta, hogy a városi óvodáskorú gyermekeket kibuszoztatják a dunaszigeti oviba, mivel a városban nem volt már üres férőhely. Aztán tévések is érkeztek, akik dunaszigeti gyerekeket mutattak teljesen más nevet adva a kicsiknek, mondván, hogy Óvárról járnak ki Dunaszigetre. A város polgija pedig a rádióban többször azt nyilatkozta, hogy egy csoportnyi gyereket utaztatnak Dunasziget óvodájába. Miközben egy se járt. Mi ez, ha nem parasztvakítás, hogy megoldották a problémát? Mozgássérült kisgyereket nem vettek fel a városi óvodákban, de javasolták, hogy Dunaszigeten van hely, hordják ki! Szégyen!”
 • 5. Csipetke 2012. április 18. 11:42
  „Életképtelen gondolat, én már előre jelzem, az unokám sem fog bezenyei óvodába járni! Vigye e gyerekét, unokáját az, aki kitalálta, biciklivel, vagy busszal, de akár gyalog is mehet! Nincs messze!”
 • 4. pancser 2012. április 17. 16:17
  „Egy dolog hiányzott a testületből amikor szavaztak ez ügyben: a beleérzés, mintha egyikük sem hordta volna soha a gyerekét, unokáját oviba, bölcsibe, gondolom megtette helyettük az ember, az asszony vagy a dada. Ha valami igazán fontos az életünkben, azok a kicsik. Nem tudom milyen mosonmagyaróvári lesz abból akit már kiskorában elküldenek a városból! Szép feladat e dolgot helyretenni valamelyik civil egyesületnek, mondjuk a Nők Mosonmagyaróvárért Egyesületnek. Most megmagyarázhatnák mi a helyes álláspont, a nagyoknak!”
 • 3. kicsitörpe 2012. április 17. 12:43
  „Azért ezt nem gondolhatják komolyan! Kíváncsi vagyok, hány szülő fogja díjazni ezt a lehetőséget. Mi lesz a későbbiekben, ha ezek a gyerekek iskoláskorúak lesznek? Vagy nekik iskolába is a környékbeli falvakba kell járniuk?!
  Ha belázasodik a gyerkőc és a szülőnek nincs autója, vagy a nagyszülőnek? Majd a többiekkel hazabuszozik délután? Ja, el is felejtettem, persze BICIKLIVEL majd érte mennek! Mondjuk Mosonból!
  A buszozással kapcsolatban teljesen egyetértek az előttem szólóval.
  Bízom benne, hogy valami más megoldást fognak erre kitalálni, mert én nem szeretném gyermekeimet a környékbeli falvak óvodáiba járatni.”
 • 2. Senki* 2012. április 17. 08:47
  „Felháborító gondolat! 3-4 éves gyerekeket buszon utaztatni szülő nélkül! Biztos utazik velük majd egy nevelő, de az nagyon kevés több aprósághoz.Mi történik pl. egy hirtelen fékezésnél? Lesz lesz olyan busz, amelyet nekik megfelelő biztonsági övvel szerelnek fel? Mert egy autóban nem utazhat egy gyerek biztonsági ülés nélkül, buszban meg felnőtteknek való nagy ülésben igen? Érdekes. Nem beszélve arról, hogy aki látott már kisgyereket, tudhatná, hogy nem mindig fogadnak szót. Hol egyik, hol másik fog felállni. Még ha lenne öv, azt is ki tudják már csatolni. Nagyon nem érdekel szerintem senkit maga a GYEREK. Csak a PÉNZ! Szomorú! De nem ez lesz az első eset.:(”
 • 1. pancser 2012. április 16. 18:31
  „Nem tudom mit szólnának a bezenyei szülők, ha az ottani apróságokat Mosonmagyaróvárra kellene oviba járatni? A bezenyei önkormányzatnak jól jöhet az ötlet, de megint más a mosonmagyaróvári szülő, akiken a dolog sikere múlhat. A város önkormányzata most kipipálhat egy fontos kérdést az óvoda kérdését, mert azt hitte megoldotta a dolgot. Még egy felnőttnek is megterhelő az ingázás, hát a kicsiknek. Ez az ötlet nem díjazható, tessenek a helyi óvodákat bővíteni! Ahhoz az ötlethez meg nincsen mit szólnom, hogy a kerékpárutat ajánlgatják. Próbáljon csak meg az ötletgazda azon az úton Bezenyére biciklizni mondjuk ma, ebben a szélben. A mosonmagyaróvári polgár akinek ki kell hordani a gyerekét most majd úgy érezheti magát, mint egy állami gazdasági majorlakó a mező közepén! Van elég épület önkormányzati tulajdonban a városban, tessék egyet óvodának átalakíttatni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók hozták le a templomi karzatról a testeket - fotók

Radiológiai vizsgálatokkal folytatódott a mosonmagyaróvári Szent Krisztina és Szent Augustus ereklyéinek vizsgálata a hétvégén. Tovább olvasom