Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Fizetős lesz az új Lajta-parti kórházparkoló

A város idei gazdálkodásáról, a költségvetés alakulásáról, sőt, a kórház nemrég elkészült új parkolójának fizetőssé tételéről és a Bolyai-iskola diákjainak étkeztetéséről is szó esett a mosonmagyaróvári önkormányzat közmeghallgatásán.
Parkolás: Az autósok szívesebben választják az ingyenes helyeket.
A mosonmagyaróvári önkormányzat szerdai közmeghallgatásán Stipkovits Pál polgármester a kórház rekonstrukciós munkálatai kapcsán szólt a közelmúltban elkészült Lajta-parti parkolókról.

Nem bevételszerzés a cél

Az elmúlt napok üzemelési tapasztalati alapján a polgármester úgy véli, ha az autósok továbbra is ingyenesen használhatnák a parkolót – többnyire nem azok veszik igénybe, akik a kórházban intézik ügyeiket –, ezáltal egyrészt jelentősen csökkenne a közeli fizetős helyeken várakozók száma, másrészt pedig a telítettség miatt nem jutna elegendő hely azoknak, akiknek valóban a kórházban van dolguk. A probléma megoldását a polgármester a parkoló fizetőssé tételében látja. Ám mint mondta, ennek elsősorban nem a bevételszerzés a célja. Sőt, a bérbeadásból befolyt összeget a kórház fejlesztésére fordítanák.

Az önkormányzat intézményfejlesztése kapcsán Stipkovits Pál kiemelte, hogy idén lényegesen szerényebb költségvetési keret áll rendelkezésre e célra. A spórolások eredményeképp azonban biztosították, hogy a megszűnt Bartók-iskola épületének átalakításához szükséges pénz rendelkezésre álljon. A polgármester felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy rövidesen megkezdik a jövő évi költségvetési koncepció összeállítását. Így akinek ezzel kapcsolatos problémája vagy kérése van, még idejében keresse meg a területi képviselőjét.

Stipkovits Pál elmondta továbbá, hogy a közelmúltban két olyan léptékű befektető is jelentkezett a városban, akik terveik megvalósításával nagy hatással bírnának Mosonmagyaróvár gazdasági erejére. Miután a testület döntése értelmében az önkormányzat ettől az évtől már nem nyújthat iparűzésiadó-kedvezményt, az építményadónál kell erre lehetőséget találni, hiszen a befektetők más településen is tájékozódnak.

Aláírásgyűjtők

A közmeghallgatáson a Bolyai-iskola szülői munkaközössége nevében szólalt fel egy érintett annak kapcsán, hogy az alsós diákok naponta kénytelenek az intézmény másik épületébe átjárni ebédelni. A szülők azt szeretnék, ha a gyerekek a közelebbi Hunyadi-iskola kollégiumában étkezhetnének. Az érintettek szerint a jelenlegi állapot amellett, hogy lényegesen több időt vesz igénybe, még rendkívül balesetveszélyes is.

A szülők 235 tiltakozó aláírást nyújtottak át ez ügyben a polgármesternek. Stipkovits Pál elmondta: az illetékes szakbizottságokhoz eljuttatja a kérést és ha lehetséges, keresnek rá megoldást is. Hozzátette: ez nem csupán elhatározás és jó szándék kérdése, hiszen szerződéses kötelezettsége van az önkormányzatnak. Dr. Árvay István Fidesz-képviselő elmondta: jogilag megvizsgálta a szerződést. Az nem adagszámról, hanem főzőkonyha üzemeltetéséről szól. Az alsós diákok tehát nem kötelezően étkeznek az iskolában.

A közmeghallgatáson egy másik petíció is előkerült, Nagy Attila arra kérte a képviselőket, hogy aláírásukkal támogassák kezdeményezését a hegyeshalmi határátkelő forgalmának gyorsítása érdekében („Hegyeshalom, túl minden határon" – Kisalföld, 2004. szeptember 22.). Stipkovits Pál szerint érdemes ezt az ügyet támogatni, ám a megoldás már nem kormányközi megállapodás kérdése. Az érintett osztrák határ menti települések lakóit kell meggyőzni az engedményről.

Nagybefektetők

Az Euroglas Svájcban és Németországban már működő üveggyártási technológiát akar Mosonmagyaróvárra is telepíteni mintegy 200 millió eurós beruházással. A befektetők a rendezési tervet már megrendelték, opciós szerződéseket kötöttek a területre és a közműszolgáltatókkal is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

A cég Mosonmagyaróvár mellett Nickelsdorfban is vizsgálja az üveggyár megvalósításának lehetőségeit, majd a kedvezőbb feltételeket nyújtó településen valósítja meg az üzemet. A polgármester a másik nagybefektetőről csupán annyit árult el, hogy egy logisztikai központot kíván létesíteni a város határában, ám a befektetőktől egyelőre nem kapott felhatalmazást arra, hogy további konkrétumokat áruljon el a tervezett beruházásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halak újra a bölcsőben

A megyei horgászszövetség és a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága is őshonos halakat… Tovább olvasom