Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Fizetni kell a szemétgyűjtésért

Aki védett területen, nemzeti parkban szervez sportrendezvényt anank a zsebébe kell nyúlnia mélyen.
Aki védett területen, nemzeti parkban szervez sportrendezvényt vagy környezetvédelmi akciót, a zsebébe kell nyúlnia: egy minisztériumi rendelet szerint ugyanis közösségi és tömegsportesemények rendezéséért 100 ezer forint szolgáltatási díjat kell fizetni. Ennek elmulasztásáért akár kétmillió forintos büntetést is kiszabhatnak.

A hatóság azért emelte meg vagy vetett ki ilyen díjakat, mert szerinte a szolgáltatási díj nem fedezi a költségeit: a nagyobb rendezvények, autóversenyek, koncertek ugyanis jókora károkat okoznak. Dunaszigeten az önkormányzat az iskolával és vadászegyesülettel karöltve minden tavasszal szervez környezetvédelmi akciót. A Halászi felé vezető erdősáv rendszeresen megtelik szeméttel: több konténerrel raknak tele a diákok. Hargitai Frigyes szervező elmondta: a gyerekeket eddig is nehéz volt motiválni a feladatra, ám ha az önkormányzatot ilyen díj befizetésére kötelezik, idén nem kezdik el az akciót.

Dunakilitin a Felső-szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület szervezi meg évente a hullámtér vízi kitakarítását. Rajkán, Dunakilitin, Kisbodakon és Dunaszigeten vízparti szemétgyűjtő akciójukban ötven aktivistával fél tonna – turisták által eldobott – hulladékot gyűjtöttek tavaly áprilisban. Kránitz Béla szervező elmondta: idén április 29-re tervezik a nagytakarítást. Azonban ha nekik kell fizetniük a környezet tisztításáért, akkor lemondják az akciót.

Elmaradt rendezvények

A Népek Tavasza túrát hagyományosan március 15-én rendezik meg a Bükkben. Ez lett volna a tizedik, de a környezetvédelmi minisztérium döntése szerint a szervezőknek százezer forint eljárási díjat kellett volna fizetniük, ám a helyi természetjáró szövetség ezt nem tudta vállalni. A Népek Tavasza a legnagyobb teljesítménytúra, volt olyan év, hogy 1200-an indultak. Szintén elmaradt a napokban a Szilvásváradra tervezett sítájfutó magyar bajnokság. A viadal koordinátorai ugyanis képtelenek voltak megfizetni az eljárási díjat.

Tájfutók, teljesítménytúrázók, siklóernyősök, sárkányrepülők, sziklamászók, barlangászok, horgászok, bringások, lovasok látják kárát elsősorban ennek a rendelkezésnek. Emiatt várhatóan kevesebb szabadidős programot rendeznek az egyesületek. A Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klub most aláírásgyűjtő akciót szervez, amelyet a minisztériumba szeretne eljuttatni.

Azonban nem csak ők lehetnek a károsultjai a törvénynek: nemrégiben egy turistaegyesület hulladékgyűjtési akcióba kezdett. Kiderült, hogy a környezetvédelmi szolgáltatási díj befizetése nélkül ezt nem tehetik meg. Ugyanígy jártak a krosszmotorosok után takarítani „vágyók".

Módosulhat a törvény

Az önkormányzatok sincsenek könnyű helyzetben: ároktisztításkor, illegális hulladéklerakó felszámolásakor akár milliós tétel megfizetésére is kötelezhetik őket. A környezetvédelmi tárca azt ígérte: hajlandó változtatni a díjtételeken. Haraszthy László helyettes államtitkár élesebben fogalmazott: szerinte a védett terület nem folyamatos sportolásra való. Ha valaki ott akar versenyezni, fizessen. Hajdú Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese a Kisalföldnek elmondta: hamarosan módosíthatják ezt a törvényt.

– Elvileg védett természeti területen való tartózkodásra is engedélyt kell kérni – kezdte. – A tömegsport jellegű rendezvényekre fizetendő szolgáltatási díjat azonban mi is furcsának találtuk, már véleményeztük ezt a rendelkezést. Várhatóan a jövőben olyan nagy létszám felett kell majd sportrendezvények után fizetni, amely így nem érinti a tömegsportot – mondta.

Átutalással vagy csekken

Az igazgatási szolgáltatási díjat az első fokon eljáró közigazgatási szervnek – az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek – a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási számlájára kell átutalni, vagy készpénz-átutalási megbízással (csekk) postai úton befizetni.

Január 15-én lépett életbe

Január 15-én lépett életbe a 33/2005. (XII. 27.) KVVM-rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, valamint a vízügyi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól. A minisztérium honlapján található táblázatban a 28. pontban az szerepel: „védett vagy fokozottan védett természeti területen hatósági engedélyhez kötött a jogszabályban meghatározott tevékenységekkel kapcsolatos eljárás: közösségi és tömegsportesemények rendezése, sportverseny, technikai jellegű sporttevékenység folytatása – amelynek szolgáltatási díja 100 ezer forint".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúkban törnek az autók

Gazdasági elemzések szerint az utak amortizációja országosan évi 120–150 milliárd forintot… Tovább olvasom