Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Fiatalításra van szükség a termelők között

Ötven fiatal gazdász vesz részt a tegnap első alkalommal kezdődött képzésen a mosonmagyaróvári egyetemi karon. A képzés célja: megfiatalodjon az öregedő hazai gazdásztársadalom.
A tegnap kezdődött képzés kapcsán dr. Nagy Frigyes egyetemi tanár elmondta: egész Európában általános jelenség a mezőgazdaságból élők elöregedése. A fiatalítás érdekében indított programot az Európai Unió a fiatal gazdák támogatására. Az unió a 2007–2013-as tervidőszakra kiemelten kezeli a humánerőforrás-fejlesztést, különös tekintettel a fiatal gazdák támogatására és képzésére.

A fejlesztési elgondolások, a pályázatok elkészítése, a támogatások hatékony felhasználása elemi érdek, ám sajnos ezen a területen nem a legjobbak a tapasztalatok. Fontos ezért a gazdák folyamatos és intenzív képzése. Ennek szervezésére és lebonyolítására vállalkozott a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának Európai Uniós Oktatási Központja közösen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal (FVM), illetve az Agrya Szövetséggel, amely a fiatal gazdák érdekvédelmét, összefogását szervezi.
A tegnap kezdődött képzésen első alkalommal ötven fiatal vesz részt. A gazdászok előadásokat hallgathattak meg számos témakörben, majd szakmai tanulmányútjukon rábaközi és burgenlandi gazdaságokat látogatnak meg.

Dr. Forgács Barnabás, az FVM főosztályvezetője elmondta: az Európai Unió középtávú tervében mintegy 2500 milliárd forint áll a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés rendelkezésére. Ehhez jelentős hazai források is társulnak. Ezeknek a pénzeknek a hatékony felhasználása döntő fontosságú a magyar agrárium versenyképességének növelésére. Ám csak akkor lehet hatékony, ha a magyar termelők felkészülnek a támogatás megszerzésére és felhasználására. Ezért a jövőben tervezett oktatási formák között kiemelt szerepet kap a gazdák – különösen a fiatalok – képzése és szaktanácsadása. A uniós csatlakozás előtt is részesültek már támogatásban. Az FVM adatai szerint 364 fiatal gazda jutott összesen több mint 4 milliárd forinthoz.

Dr. Mikola Lajos, az Agrya elnöke szerint ez a képzés illeszkedik ahhoz a tevékenységhez, amit a szövetség eddig folytatott. Nagy problémát jelent, hogy a magyar gazdák között rendkívül alacsony az együttműködési hajlandóság. A képzés előrelépést hozhat ezen a téren is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodát és lakást szeretnének a romák

Továbbra is egy irodát szeretne a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat, ahol… Tovább olvasom