Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Félidőben a pénzt és a koncepciót keresik Mosonmagyaróváron

Az önkormányzat elmúlt két évét értékelte a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) pénteki tájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Szabó Miklós képviselő és Németh Sándor, a pénzügyi bizottság tagja elmondta: Mosonmagyaróvár az elmúlt ciklusban kiválóan teljesített a több mint 10 milliárd forintos pályázati pénz elnyerésével. Látszik, hogy az előző ciklusban elnyert pályázatokból megvalósult beruházások jelentős hatással vannak a város életére. A Mowinpark létrehozása jelentősen növelte a foglalkoztatottságot és az adóbevételeket. Míg 2010-ben a városi adóbevétel 1818 milliárd forint volt, addig ez 2012-ben 2529 milliárd. A 711 millió forintos növekmény ellenére a pénzügyi helyzet rosszabbodott. Hova lett a pénz? – tették fel a kérdést. Ugyanakkor az egyesület örömmel nyugtázta, hogy a Futura mára az üzemeltetők szerint önfenntartó.

A sajtótájékoztatón elhangzott: sajnos az országos politika „kriminalizálása leszivárgott helyi szintre is. Előre kellene tekinteni és nem visszafelé mutogatni, a problémákat megoldani és nem generálni kellene. Ha ebben a ciklusban a fenti 10 milliárd felét sikerülne elnyerni, már elégedettek lehetnénk. Erre – az elmúlt két év szerény eredményeit látva – nem sok az esély" – hangoztatták az MPKE vezetői.
Állításuk szerint nem látszik a koncepció, hiányzik a stratégia.

Rögtönzések, esetleges döntések jellemzik a testület működését. Noha a polgármester igyekszik jelen lenni a város életében képviselői munkája mellett, mégis úgy látják, hogy a városi döntéshozatali folyamatban sok fontos információ nem jut el hozzá. Erre példának hozták, hogy a gazdasági bizottság elnöke és a Fidesz–KDNP frakcióvezetője – aki egyébként ugyanaz a személy – időnként ellentétes véleményt fogalmaz meg ugyanarról. Nem látszik a felkészülés a következő uniós költségvetés pénzeinek „fogadására", s előfordul, hogy néhány gazdasági érdekcsoport kénye-kedve szerint születnek döntések. Például a Gazdász utcai telek értékesítése, lakóterületté nyilvánítás a majdani elkerülőgyűrűn kívül, városközponti ingatlanértékesítés.

Az MPKE vezetői hangoztatták: az egyesület nem örült annak, hogy a városnak át kellett adni az oktatási intézményeit, vagyontárgyait, s ezzel elvesztette kontrollját az oktatási rendszer felett.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Mérnök 2013. január 24. 09:36
  „Kedves kocsoggorog!
  Az Nfü valóban a Nfm háttérintézménye, de "jól informált" hozzászóló nem badarságot írt, ugyanis ezek az intézmények "felül összeérnek". Függetlenül attól, hogy az MVM adja (leader kat. támogatások) vagy a Nfm, vagy bármelyik háttérintézmény.”
 • 36. pancser 2013. január 23. 18:36
  „35. abszurdisztán 2013.01.23. 14:50
  Ott nincs koncepció ahol recesszióban jelentősen nőttek az adóbevételek? Józanodj már ki!
  Hát ez rossz hír neked, ezzel nem tudtok sok mindent kezdeni.”
 • 35. abszurdisztán 2013. január 23. 14:50
  „Kocsoggorog, Pancser,
  nagyon eltértünk a cikk eredeti témájától..."a pénzt keressétek, meg a koncepciót" !! ::))
  Biztos elvitte a Simicska-féle Közgép Zrt., mint a hulladék-projekt másfél milliárdját....::))”
 • 34. kocsoggorog 2013. január 23. 12:02
  „Kedves Mérnök úr!
  Azt, hogy szigorú ellenőrzés lenne nem vitattam, így pontosan lehet tudni, hogy a vállalt indikátorok tekintetében a Futura jól áll, még ha ez a szociknak fáj is. Rbar adja a jól informáltat, de az NFÜ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik, nem a VM-hez... Ennyit a hitelességéről.”
 • 33. Flamo 2013. január 23. 11:42
  „Kicsit ellentmondást látok, ez egy másik cikkből van de érdekes, nem?
  "A városban jelenleg összesen 4003 vállalkozás működik, ebből 2131 társas, míg 1872 egyéni keretekben tevékenykedik. Az elmúlt évben összesen 2,876 milliárd forintot fizettek be az adózók az önkormányzati adóhatósághoz, 159,59 millióval többet, mint egy évvel korábban. A teljes adóbevétel 37,44 százalékát, azaz több mint egymilliárd forintot a város húsz legnagyobb adózója rótta le. A hét végén hagyományosan ünnepélyes keretek közt köszöntötték Mosonmagyaróvár virilistáit."”
 • 32. Mérnök 2013. január 23. 11:14
  „30 már miért ne lenne infoja??? Ha nem értesz hozzá, miért nevezel hazugnak bárkit is? Vettél már részt államilag támogatott beruházásban bármilyen minőségben? Gyanítom nem, mert ellenkező esetben tudnád, hogy az EU-s pénzek a Vidékfejlesztési minisztériumon -azon belül jelen esetben az NFÜ-n- keresztül jutnak a pályázókhoz, s szigorú ellenőrzésekhez vannak kötve. Mind a beruházás alatt (mérföldkövek), mind pedig azután 3 vagy 5 évig negyedéves időszakonként. Az ellenőrök mindenbe betekintést nyernek, s mindenről naprakész információval rendelkeznek.”
 • 31. jobbám 2013. január 23. 10:44
  „p. minor! mocskolódó, irigy ember vagy...! Bármit írnék, kimagyarázod, mert demagóg vagy és rosszindulatú! Nincs egy józan mondatod, csak bántasz...dolgozz és legyél eredményes ember és vezess várost!! Ha meg nem, akkor nem kell a kispadról kiabálni! Az a legkönnyebb!

  Te beszélsz polgári értékrendről? Ejh...egy polgári, konzervatív ember nem viselkedik így...az ex pedig akkor is és most is számomra visszataszító politikát folytat és folytatott! Ha nem álltak volna mögötte annyian...semmi nem történt volna itt...ennyi!

  A veled való "beszélgetést" ezzel be is fejeztem...

  jobbám”
 • 30. kocsoggorog 2013. január 23. 10:43
  „Rbar, miért jó neked ilyeneket hazudni? A Vidékfejlesztési Minisztériumnak az égvilágon semmi infója nincs a Futuráról. De ha igazad lenne, akkor az miért lenne jó?”
 • 29. pancser 2013. január 23. 08:06
  „28. Ambar 2013.01.23. 00:18
  A véleményem az, hogy a hétköznapi életünkben nagyon fontos, a saját helyünk a többi emberéhez viszonyítva anyagi és erkölcsi megbecsülést illetően. Aki tárgyilagosan akarja megítélni a város helyzetét az tegye ezt, viszonyítson. A gazdasági recesszió idején szinte csoda ami a városunkkal történt. Nem kell ezt túl hangsúlyozni, de az adósságok megítélését ezek fényében kell vizsgálni. Az eladósodásról most annyit, az mind a lakosság egészének vagy egy részének a nyomására történik. Mindenkinek van valami ötlete, azt hajtogatja, nyomást gyakorolnak, sokszor olyasmi érdekében aminek semmi gyakorlati haszna nincsen, de sok pénzbe kerül. Ha ellenáll a vezetés, akkor azért szidják,, ha meg enged akkor meg az adósságokért. Nem sorolom, mert nem akarok közösségeket, embereket megsérteni, a legtöbben jó néhány esetet fel tudnak sorolni.”
 • 28. Ambar 2013. január 23. 00:18
  „Nem hinném hogy nagyon elégedettnek kellene lenni.Kár a múltat leszólni és a jelent felmagasztalni!Az itt élők mindennapjaikban tapasztalják ,élik a város működését!Mindig történtek és történnek helyes lépések és mindig vannak hibák is.Sok minden történt és történhetett volna.Szerintem amolyan átlagos a működés.Persze csodát senki sem tudna tenni.Nekem az adósság átvállalás azt jelenti hogy mindnyájan fizetjük az árát.Sok felelőtlen döntést is elpalástol.Persze vannak főleg falvak akiknek jól jön, mert ők valóban nehéz helyzetben vannak.De a felelőtlenül költekező ráadásul csak és adósság növelő felesleges beruházásokért felelősségre vonás járna.Aki jól gazdálkodott és felelősen az büntetésnek érezheti mikor a szemébe röhögnek a nagy adósságot felhalmozó udvari lakájok!”
 • 27. p.minor 2013. január 22. 22:29
  „Jobbám kedves,
  sorold csak fel, különben csak kamu szöveg...

  ha olvasnál híreket - nem csak szelektíven - tudhatnád, hogy a 2 részből állő 12 milliárdos eu-s vizügyi projektek hosszú évekre nyúlnak vissza, T.T. ciklusára, persze kedves Illés elvtársad elqrta, kiherélte és szaboltálta ezeket a projekteket eddig, ahogy csak tudta:( - ehhez sajnos ennyi volt a fideszes hozzáadott érték, de ez nem a helyiek hibája

  Amúgy, nekem alapvetően tetszik ami történik országosan, csak helyben néhány zugügyvéd hataloméhsége és nyomulása gusztustalan...

  Normális polgári ember büszke arra ami Miklós vezetésével 12 évnyi Stipi után történt 2006-2010 között! Többek között ezért növekszik most az adóbevétel, etc.

  Csak sajnos lúzer frusztrált jobbosok is vannak, akik irigyek, de egyben tehetségtelenek... Szabó Miklós sikeres polgármester (volt), Nagy István aktív, sikeres - ogy-képviselő..., két rendes antalli értelemben polgári politikus...

  Csak az a csapat ne lenne... kedves Jobbám, amelyik ciklusról-ciklusra ott bizniszelget egy adott körben, esetleg a Te körödben... Na oda a polgári kereksztalosok nyilván nem illenek bele.

  Az eu-s projekteknek, mint a Futura, pedig az a lényege, hoigy pénzt, aktivitást, kreativitást hoz a városba... ezt Miklós teljesítette, az pedig hogy most bénáznak a működtetésével, az más kérdés!”
 • 26. jobbám 2013. január 22. 20:50
  „p minor! miről beszélsz????? Nem olvasol híreket? Ehhez semmi köze nincs Tóthné regnálásának! :DDDD

  Ne ferdíts!!! Nézz utána itt Kisalföld honlapján...aztán magyarázzál, lehetőleg ne hülyeséget! :))))

  Nem fogom felsorolni...nézz utána, dolgozz te is egy kicsit! Jött ide bőven...ha tetszik, ha nem!

  Abszurdisztán! A Gyurcsány cég csak az egyik legnagyobb, de közel sem a legnagyobb adófizető, ha figyelnél! Hihetetlen mód fényezed magad...Tiszteletlenül itt senki nem beszél Kovács Tamásról, te vagy olyan hozzászóló, aki nem bír egy nevet sem rendesen leírni!!!

  Száz szónak is egy a vége: volt négy éve, amikor bizonyíthatott...sehol nem lett volna, ha nem áll mögötte az a csapat, akiknek a nagy része ma is jól végzi a munkáját! Ennyi! Amit meg most művel ez a pár ember egy kerekasztal mellett...inkább elszomorít! Milyenek is tudunk lenni...(már aki).

  jobbám”
 • 25. pancser 2013. január 22. 19:47
  „23. Rbar 2013.01.22. 18:21
  Nem menjünk el a Futura irányába, nincs értelme most. Pénzt hozott a létrehozása a többiről még ne beszéljünk, majd máskor.
  24. Japo 2013.01.22. 19:04.
  Bort iszik a magyar nem vizet, tőle bú nyakra főre elrohan. Na nem már hogy úgy legyen, ahogy te sötéten látod a világot. Ami az egyik embernek jó a másiknak rossz, de hogy téged csak negatív hatásai érnek minden döntésnek, ilyen nincsen.”
 • 24. Japo 2013. január 22. 19:04
  „Pancser! A lényeget majdnem elfelejtettem, a tüzes magyar bor. Én nem iszok sem bort sem mást,viszont egyre inkább úgy néz ki,hogy felelős döntéshozóink ezt isszák majd hozzák a butábbnál butább döntéseiket.”
 • 23. Rbar 2013. január 22. 18:21
  „12. Pancser
  Nem örülök neki, de attól még ez van.
  22. De igen, a csőd szélén áll. Egy 1.7 milliárd összköltségvetésű, állami támogatással megvalósuló interaktív élménypark (melyet eredetileg szűkebb hazámba szerettem volna hozni) elbírálása során a minisztériumban azzal indokolták Gy-M-S megyét, mint kizárásos tényezőt, hogy elvileg nem lenne gond ha 3 ilyen élménypark is lenne egy megyében (Mobilis, Futura, s a miénk) mert nem feltétlen konkurencia, hanem akár kölcsönös lehetőség is lehet a 3 projekt egymásnak, hogy sajnos ez a nem támogatott régió kategóriába esik, mivel pl a Futura nagyon rövid idő alatt a csőd szélére jutott, s a mi beruházásunknak nem biztosított (támogatott révén) az 5 éves működtetése. Ezen okok miatt jelenleg Vas megyében keresünk megfelelő területet.
  Az azért gondolom nem vitatott, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban naprakész és hiteles infóval rendelkeznek a Futura büdzséjéről...”
 • 22. Capr 2013. január 22. 16:05
  „jobbám, rbar:
  A Futura nem önfenntartó, de nincs a csőd szélén sem. Az egy dolog, hogy mindig vannak a parkolóban, de hogy az önfenntartáshoz elvárt jegybevétel nincs meg abban is biztos vagyok. Én örülök a Futurának, viszont van hiányérzetem, mert ebből a koncepcióból sokkal többet lehet kihozni, mint ahogy most működik. Persze mint mindenhez ehhez is pénz kell, de lennének olyan kitörési pontok, ahol a Futura értékéhez képest minimális tőkebefektetéssel jó profitot lehet elérni és itt nem az alap jegybevételre gondolok.”
 • 21. pancser 2013. január 22. 15:30
  „16. Japo 2013.01.22. 12:58
  Te is azok közé állsz akik szinte örülnek ha valami nem megy? Pedig megy a város, működik. Mondj egy olyan város amelyik 2 év alatt 39%-al növelte az adóbevételeit a 100% bázist alapul véve? Mindezt úgy, hogy közben a jelentős bevételt hozó Mosonudvar levált. Ez siker, példátlan siker! És még nincsen vége, az Ipari park még közel sem telt meg. Az adósság átvállalást hasonlíthatod amihez akarod az jó a városnak! Aki megkeseredett alkat annak semmi sem jó, ezért epe helyett igyál tüzes magyar bort azonnal színesebb lesz a szürke téli táj.
  20. abszurdisztán 2013.01.22. 14:42 Mondtam már, hogy szerintem a helyi MSZP politikai kvalitásai a nullával egyenlőek. Hiába kalapál bennetek Ron Werber nem akartok változni, így nem lehet választást nyerni. Werber majd megcsináltatja veletek a magatok listáját ha tudja, én nem emlegetném nagyon Kubatov nevét, mert még megfulladtok a saját nyálatoktól.
  A plakátüggyel ugyanez a helyzet, nem tetszett, de készül hasonló a szociknál, hol élsz mondd?
  Tiszteletlenség? De kényes a lelked, ha rólatok van szó, ki volt az aki a választott polgármesterre (gúny) neveket aggat, akinek egy tényleg feddhetetlen emberrel is baja van, csak azért mert fideszes színekben küldték a választók a városházára? A tisztelet mindenkinek jár és aki politikai karriert akar, annak kell ezt a legjobban tudni. A kocsmák színvonalán is lehet politizálni, lesz némi közönség is, de nyerni soha!”
 • 20. abszurdisztán 2013. január 22. 14:42
  „Kedves Pancser !

  1. A polgármester még mindig nem adott választ a "Kubatov" ügyre. Mi, mosonmagyaróvári polgárok, pedig erre várunk. Erre kívánom emlékeztetni őt, Önt és a fórumozókat, köztük téged is. Meg arra is, hogy hol a bejövő iparűzési adó többlete (700 millió) ? Talán ezt is elvitte a Simicska-féle Közgép Zrt., mint a hulladék-projekt 1,5 millárdját ?
  2. A mai K. napilapban látom a virilisták köszöntését. A várost (és az országot) decemberben elárasztották a Bajnait és Gyurcsányt lejárató, mocskolódó plakátok. Gyurcsány cége az egyik legnagyobb adófizető és munkáltató a városban. Ki engedélyezte a városban a lejárató, sértő plakátok elhelyezését ? Jól jön a városnak az általa fizetett adó és mégis lejáratják ? Aztán pedig meleg kézfogással köszöntik a virilisták között és sportcsarnokra várnak tőle is adományt ? Hol itt az erkölcs ? Nem köpönyegforgatás ez a dolog ?
  3.Miért nem háborodsz fel azon, hogy Dr. Kovács Tamásról tiszteletlenül írnak a kommentelők ? A tisztelet csak a fideszeseknek jár ? Persze, ezt is előírja az új média törvény....”
 • 19. p.minor 2013. január 22. 14:36
  „Jobbára!

  A szigetközi eu-s miliárdokért mondj köszönetet dr. Tóth Tibornénak,
  A bevételeket termekő ipari parkért, a Futuráért, szennyvíztisztítóért Szabó Miklósnak,
  Majd írd le utána tételesen, milyen pénzek érkeztek még a régióba 2010 óta...

  Pancser, tudom, számokkal tényleg nem érdemes vitatkozni:)

  Dől a frusztráltság itt néhány kommentelőből... Fáj az igazság, mi? Emelkedjenek már felül pitiáner egyéni érdekeit élen és vállalják ok a polgári oldal közös sikereit az előző ciklusból!”
 • 18. ERutherford 2013. január 22. 14:17
  „Elég durva elírás a 1818 és a 2529 milliárd Ft, jó lesz az 1,8 és 2,5 milliárdnak is :) De mindegy, lényeg a vita, hajrá!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedrogozva gázolta el a benzinkutast Rajkán - videó

A bíróság pénzbírsággal büntette azt a 22 éves szlovák nőt, aki fizetés nélkül akart elhajtani a MOL rajkai benzinkútjától, majd az elé álló kútkezelőt elütötte. Tovább olvasom