Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Felértékelődött a szakma és az ösztöndíj

A Haller kivételével – itt várhatóan egy osztálynyival több indulna – ugyanannyi kilencedik osztállyal számolnak szeptembertől is, mint most a mosonmagyaróvári középiskolák. Az ösztöndíj miatt vonzóvá válnak a hiányszakmák.
Február 17-ig adhatták le jelentkezésüket akár több iskolába, több szakra a nyolcadik osztályosok, akik iskolaválasztása véglegesen április végére dőlhet el. Mosonmagyaróvári középiskolákban érdeklődtünk, hány osztályt tudnak indítani jövő tanévtől. Az intézményvezetők arra számítanak, hogy a hiányszakmákat választják majd jóval többen.

– Előzetes felméréseink szerint a szakiskolába háromosztálynyi gyereket várunk, a szakközépiskolába egyet. Míg az idei tanévben két szakiskolás osztály indult, azzal készülünk, hogy szeptembertől lesz egy tiszta szakács, egy cukrász és egy vegyes szakács-pincér osztályunk. Amióta a hiányszakmákban bevezették az ösztöndíjrendszert, láthatóan megnövekedett az érdeklődés a szakács szakunk iránt. Két éve még egy csoportban tanulhattak, idén egy teljes osztályban és jövőre várhatóan másfél osztályban – állítja Sárköziné Kollárits Edit igazgató.

Rosta Béla, a Hunyadi-iskola igazgatóhelyettese szerint is az ösztöndíjrendszer lehet vonzó leendő diákjaiknak. Egy jó tanuló, hiányszakmát elsajátító diák akár havi 60–70 ezer forint ösztöndíjat is megszerezhet. Egyébként jelenleg most az iskolában száztíz diák kap valamilyen ösztöndíjat, átlagosan 10–30 ezer forintot. A Hunyadiban hat kilencedik osztály indítását tervezik: két szakközép-iskolai és négy szakiskolai osztályt. Előbbieknél divatos és keresett az autószerelő- és a kozmetikusképzés. Utóbbinál a fodrász szak, valamint a két hiányszakma: a gépi forgácsoló és a kőműves. A diákok pályaválasztásánál döntő lehet, hogyha hiányszakmát szeretnének tanulni, a minimálbér 40 százalékát kaphatják meg ösztöndíjként.
A piarista iskolában két osztály indítását tervezik: egy gimnáziumit és egy szakképzőst (mezőgazdasági technikus és lovastúra-vezető). Náluk a napokban zajlik a felvételi elbeszélgetés. A Kossuth-gimnáziumban az ideihez hasonlóan ismét öt osztály fogadja majd a diákokat. Dr. Hansági Károly igazgatótól úgy tudjuk, hogy két angol előkészítő osztály indul, két emelt szintű (angol és német nyelv, matematika, természettudományok és informatika) és egy hatosztályosba várják az új tanulókat. A gimnáziumba jelentkezőknél várhatóan az évek óta tapasztalható csökkenés most sem áll meg.

Gyebnár Gyuláné, a Bolyai-iskola igazgatóhelyettese elmondta: az intézmény három szakmacsoportban – informatika, közgazdaság, kereskedelem-marketing – két osztályt kíván indítani.
– Nyolcadikos diákjaink közül többen jelentkeznek a Hunyadiba és a Hallerba, láthatóan a szakmák felértékelődnek. Ebben jelentős motivációt jelent az ösztöndíjrendszer – tette hozzá.

Szakma vagy tovbbtanulás?

Nyolcadikos diákokat is faggatunk továbbtanulásukról. Hegyi Judit, Csontos Emese és Lukács Gréta olyan középiskolákba jelentkezett, ahonnan később majd főiskolára, egyetemre tudnak menni. Gábora Krisztián elsőként a Hunyadi gépi forgácsoló képzését jelölte meg, ő inkább szakmát tanulna, mint Mitró Rebeka és Szép Viktória. Náluk a Haller a favorit: Rebekánál a cukrász szak, Viktória a szakközépiskola mellett a pincér szakot jelölte meg. Hatukból hárman tudnák jövőjüket külföldön elképzelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres Pogácsafesztivál Mosonszentmiklóson

A hét végén rendezték meg a mosonszentmiklósi lányoknak és asszonyoknak kiírt Pogácsafesztivált. Tovább olvasom