Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Felépíteni egy templomot

Mosonmagyaróvár - Az elődeim által elkezdett lelkipásztori munkát szeretném folytatni, felépíteni az újrónafői templomot és fontosnak tartom az előrelépést a hitoktatás terén – sorolta terveit Kapui Jenő espereskanonok.
Augusztustól a mosoni plébánia új lakója Kapui Jenő espereskanonok. A rábaközi születésű, korábban Kapuváron szolgáló plébános mellett Balogh Tibor káplán segíti az egyházi munkát.

– A papot nem egy település, hanem az egyházmegye szolgálatára szentelik, így örömmel vettem, amikor a püspök úr megüresedés miatt felajánlotta nekem a mosoni plébániát – állítja a korábban Kapuváron és Szanyban szolgált plébános.

– A mosoni egyházközség templomjáró hívei jó közösséget alkotnak, a megkeresztelt hívek száma itt mintegy tízezer, őket hétvégén négy szentmisére várjuk – hangsúlyozza Jenő atya, aki folytatná az elődei által elkezdett egyházi munkát, a gyerekektől az idősekig minden korosztályra gondolva.

Kapui Jenő: A Biblia segíthet abban, hogy gyermekeink tisztességes, becsületes felnőttekké válhassanak.

Előrelépni elsősorban a hittanoktatás terén szeretne. Mint mondja, számára fontosabb a „megelőzés", mint az utólagos „kezelés". Rengeteg pénzt és energiát fektetünk alkohol, drog és egyéb szenvedélybetegségek leküzdésére, ehelyett a gyermekek erkölcsi nevelésére kellene koncentrálni. A plébánián Balogh Tibor káplán segédletével már jól összeforrt ifjúsági csoport tevékenykedik, hasznos szabadidős programokkal: együtt fociznak, korcsolyáznak, kártyáznak, a szilvesztert is együtt töltötték.

– A mai fiatalok sok kísértésnek vannak kitéve. A Biblia segíthet abban, hogy gyermekeink tisztességes, becsületes felnőttekké válhassanak. Lényeges, hogy a szülők is átérezzék a vallási oktatás fontosságát – véli a plébános. Az iskolások mellett a felnőtteket is bevonják a hitoktatásba. A felnőtt családos programot Jenő atya bővítené a jegyesoktatással is.

– A Karitász-munka elődeim idejében is kiválóan működött, ezt továbbviszem. Karácsonyra százhetven csomagot osztottunk ki a gyerekeknek, időseknek. Az anyagi segítségnél talán még fontosabb a lelki támasz. Így papok és a Karitász világi aktivistái gyakran eljárnak a Sopron utcai otthonba, a kórházba, idős betegekhez. Az, hogy elbeszélgetünk az egyedülállókkal, számukra mindennél nagyobb ajándék – magyarázza továbbá.

A mosoni plébános előtt álló talán legnagyobb feladat az újrónafői templom megépítése. Jelenleg folynak a tárgyalások a szakemberekkel és az egyházkerületi képviselőkkel. A tavasz folyamán születik döntés ez ügyben: egyelőre az bizonyos, hogy a 250 fősre szánt épület terveit az igényeknek megfelelően át kell alakítaniuk.

A mosoni templom már megkezdett szépítése sem marad el. A városrész 2010-ben ünnepli fennállásának ezredik évét: ezt méltóképp szeretnék megünnepelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos Bécstől Pozsonyig?

A Wiener Linien osztrák társaság, amely az osztrák fővárosból egészen a Pozsonyhoz közeli… Tovább olvasom