Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Emlékérem Tatának

Giesswein Sándor szellemiségének fenntartásáért Tata várost tüntették ki idén a pap-politikusról elnevezett emlékéremmel.

Giesswein Sándor egykori Moson megyei keresztényszocialista politikusra és papra emlékeztek a hétvégén a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplomban. Giesswein Sándor, a keresztényszocializmus egyik meghatározó személyisége, Magyaróvár országgyűlési képviselője volt több cikluson keresztül. A tudós nyelvész és történész, a hazai keresztény szakszervezet alapítója és a keresztény szociális tanítás – keresztény szolidarizmus – megalapozója volt. A magyaróvári egyházközség Giesswein Sándor-emlékbizottsága évente emlékplakettet adományoz azoknak, akik a névadó szellemisége szerint tevékenykednek. Az első díjazott dr. Pápai Lajos győri megyés püspök és dr. Kovács K. Zoltán voltak. Az emlékbizottság döntése értelmében idén Tata városát tüntetették ki Giesswein Sándor szellemiségének fenntartásáért. A plakettet a hétvégén tartott emlékülésen Michl József polgármester vette át.

Az idei Giesswein-emlékérmet Michl József, Tata polgármestere vehette át városa nevében.
Az idei Giesswein-emlékérmet Michl József, Tata polgármestere vehette át városa nevében.

Számos szálon kötődik egymáshoz Tata és Mosonmagyaróvár, közülük az egyik legfontosabb Giesswein Sándor – hangsúlyozta Michl József. A polgármester elmondta: Giesswein Sándornak nem csupán szülővárosa volt Tata, hanem itt alapozta meg tudását is. Ám mindaz a tudás, amit élete során összegyűjtött és továbbadott, mára méltatlanul félbemaradt. Giesswein minden gondolatát az evangéliumokból eredeztette, ez az életfilozófia azonban ma hiányzik a mindennapokból, tanításaiból keveset sikerült valósággá formálni. Michl József hozzátette: az emlékérem arra fogja emlékeztetni, hogy mindaddig furdalja majd a lelkiismerete, amíg a Giesswein által megfogalmazott gondolatokat nem tudja valósággá változtatni.

Olvasóink írták

  • 3. RickCartman 2009. november 16. 22:13
    „he-he-he,egyszerre bukta földrajzból és helyesírásból?”
  • 2. juhi 2009. november 16. 16:12
    „Tatát (a várost) nagy betűvel írják, a tatát (idős ember) kicsivel. Igaz ez neked (rivotril2mg) nem hiszem, hogy sokat mond.”
  • 1. rivotril2mg 2009. november 16. 15:43
    „:D mekkora a cikk címe, azt hittem hogy szó szerint értendő,vagyis úgy hogy a képen az a tata kap valami érmet, emlékérem a tatának :))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ömlött a gáz a hegyeshalmi határátkelő közelében

Egy kidöntött gázvezeték okozott riadalmat a hegyeshalmi határátkelő közelében vasárnapra virradó… Tovább olvasom