Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Emberléptékű város, kiváló fekvéssel

˝Szeretem Mosonmagyaróvárt, minden ide köt, és ahogy telnek az évek, egyre nehezebben tudnám tartósan máshol elképzelni az életemet.˝ - állítja dr. Schmidt Rezső.

Mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron? sorozatunkban ezúttal dr. Schmidt Rezsőt, a mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánját kérdeztük a városról.

– Mosonmagyaróváron születtem, de igazán csak nyolcéves korom óta élek itt, azóta viszont egy rövid megszakítástól eltekintve folyamatosan. Itt jártam általános iskolába, a Kossuth-gimnáziumban érettségiztem és itt végeztem az egyetemet is – kezdi a beszélgetést a professzor, aki szerint a Lajta-parti település élhető, emberléptékű város, kiváló fekvéssel.

– A földrajzi fekvés előnyeit gyakran emlegetjük, de nem használjuk ki eléggé. Ebben szerepe van az elmúlt évtizedek izoláltságának és ebből fakadóan a nem kielégítő szintű nyelvtudásnak. Ha ezen sikerülne javítani, Mosonmagyaróvár sokkal pezsgőbb életű centrum lehetne – vallja dr. Schmidt Rezső, majd sorolja, hogy mit is szeret a városban: – A vizeket, a Lajtát, a Dunát, a hidakat. A folyók mindig karaktert adnak egy városnak, érdekesebbé, hangulatosabbá teszik. A várost körülvevő természeti környezetet, a Szigetközt, a Hanságot. Jó, hogy ezek a területek részben már kerékpárral is elérhetők. A kerékpárútprogramot mindenképpen folytatni kellene. A városon belüli kerékpáros közlekedést még lehetne javítani. A főút előny és hátrány egyaránt. Összeköt, az átmenő forgalom ugyanakkor sokszor megnehezíti az életünket. Ismerem a város kiterjedtségéből adódó városfejlesztési gondokat, de azért szeretném, ha a város belső úthálózata gyorsabb ütemben javulna.

Dr. Schmidt Rezső dékán: ˝A vár az egyetem emblematikus épülete, büszkék vagyunk rá.˝
Dr. Schmidt Rezső dékán: ˝A vár az egyetem emblematikus épülete, büszkék vagyunk rá.˝

A dékán örül továbbá annak a fejlődésnek, ami a városban az elmúlt két évtizedben végbement. Főként a belvárosi részeken több régi épület, utcarész szépült meg, sok korábban romos épület megújult, funkciót kapott, ezáltal élettel telt meg egy-egy korábban elhagyatott, észre sem vett utcácska, köz. Így a belváros nagyobbnak is tűnik. Szereti a megújult Lucsony utcát. Szerinte a malom fontos darabja a város történetének, és reméli, hamarosan megoldódik a sorsa.

˝Elszomorítanak a rongálások, amelyeknek sokszor mi is szenvedő alanyai vagyunk az egyetem környékén.˝ - mondta Dr. Schmidt Rezső, a mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja
˝Elszomorítanak a rongálások, amelyeknek sokszor mi is szenvedő alanyai vagyunk az egyetem környékén.˝ - mondta Dr. Schmidt Rezső, a mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja


– Örülök, hogy a városvédő egyesület és más szervezetek munkája révén a város történetének és emlékeinek egyre nagyobb részéről történik méltó megemlékezés. Nem szeretem, ha ˝Móvárnak˝ nevezik a várost, amit sajnos elég gyakran tapasztalok. Elszomorítanak a rongálások, amelyeknek sokszor mi is szenvedő alanyai vagyunk az egyetem környékén. Szeretném, ha az emberek akkor is kijönnének a sétálóutcára vagy terekre, amikor a boltok zárva vannak – szögezte le.

A kar dékánjaként utolsóként a várról, az egyetemről is érdeklődtünk: – Fontosnak tartom, hogy itt egy közel kétszáz éves egyetemi kar működik, nem sok hasonló méretű város mondhatja ezt el magáról. Szeretném, ha az itt élők jobban megismernék és szeretnék a város egyetemét – mondta, és hozzáfűzte: pályáznak felújítására, a projekt elsősorban a nyílászárócserét és a homlokzati állagmegőrzést érinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ócskavas lesz a régi hídból

Halászi - Miközben mindenki nagy várakozással figyeli a hídépítési munkálatokat, addig akadnak, akik… Tovább olvasom