Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Elutasított hitelek, bukott százezrek

Akár százmilliókat is nyerhetnek évente a bankok azokon a kölcsönügyleteken, amelyek során hitelbírálati díj címén tízezreket beszednek a kérelmezőtől, az igényét azonban később elutasítják. A megszorult pénze elúszik, s hitelhez sem jut.
„ Lesz rá pénze" – ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel hirdetik a bankok csábító kölcsönügyleteiket. A szöveg mellett általában csak egy telefonszám található. A telefonban a közvetítő készséges, ám csak a nem csekély hitelbírálati díj befizetése után derül ki: egyáltalán melyik bank hitelezne nekünk.

Tízezrek vesztek kárba

A közelmúltban (február 7.) számoltunk be a Kisalföldben arról a csornai párról, aki rengeteg utánjárás és három hónap elteltével tudta meg, hogy nem kaphat banki kölcsönt. Az elkeseredett Barnáéknak hetvenezer forintja bánta, hogy hitelt próbáltak szerezni.
Az Ásványrárón élő Pálfi Sándorné, aki három gyermek anyja, már másodszor bukott a kölcsönüzleten. A csődbe jutott család most a hiteligényléshez befizetett – s kölcsönkért – összeget törleszti ismerőseinek.

„ Kölcsönt akartam, eladósodtam"

– Egymillió forintra lett volna szükségünk, melyet lakásfelújításra szerettünk volna felvenni – meséli az asszony. – Egy újsághirdetésre jelentkeztünk egy közvetítőnél, amely kedvező feltételeket hirdetett. Beszereztük a házunk tulajdoni lapját, mely az értékbecslő szerint két és fél milliót ért. Folyamatosan friss jövedelemigazolást kellett vinnünk a párommal a pénzintézethez. A közvetítő addig még a kölcsönt kínáló bank nevét sem volt hajlandó elárulni, amíg alá nem írtuk a szerződést, és ötvenezer forintot le nem tettünk az asztalára. Ezt az összeget is csak ismerősöktől tudtuk megszerezni. Ezután tudtuk csak meg, hogy egy osztrák pénzintézetnek leszünk az ügyfelei. Természetesen vártunk, ám csak három hónappal később derült ki, hogy nem kaphatunk hitelt. Miértjeinkre pedig csak a „banktitok" választ kaptuk. Nem tagadom: anyagilag csődbe kerültünk. Az ismerősöktől kölcsönkért összegeket törlesztem, s a közműszámlákat is nehezen tudom befizetni. Főleg azok után, hogy már másodszor buktam el rengeteg pénzt a hiteligénylés miatt. Korábban százhúszezer forintom bánta egy vásárlói klub által hirdetett kölcsönügyletet. Akin észreveszik, hogy rá lenne szorulva a pénzre, azt menthetetlenül becsapják. Kíváncsiságból nemrég felhívtam egy hasonló hitelt kínáló számot: itt csak a felvilágosításért tizenötezret kellett volna befizetnem – mondta az elkeseredett asszony.
A Pálfi Sándorné által említett vásárlói klub ajánlatairól már többször (2002. április 20. és június 4.) is beszámoltunk. A hédervári Sághi Zoltánné a befektetett háromszázhúszezer forintját próbálja visszaszerezni – erre ígéretet is kapott –, a győri Fekete Lászlónak pedig hetvenezer forintja bánta az ügyletet.

Óvatos tapogatózás

Feltárcsáztunk néhány számot a kedvező hitelkonstrukciót kínálók közül. „Másfél milliós hiteligényünk lenne lakásfelújításra" – ez volt a sablonszövegünk. Első kölcsönzőnk ügyintézője nem akart sokat elárulni telefonon keresztül. Annyit azonban megtudtunk: többféle konstrukcióban, 60 vagy 72 hónapos futamidőre adnának hitelt. A regisztrációs díj 37.500 forint, ami az adatkezelést tartalmazza. Havonta az igényelt összeg 2 százalékát (30 ezer forintot) és az áfát kellene visszafizetni. A másfél milliós összeget számlák és adásvételi szerződések alapján fizetnék ki nekünk.
Második kísérletünkkor az illetékes hölgytől a kölcsönt nyújtó bank nevét nem tudtuk meg, csak annyit: „osztrák". Kétmillió forint a legkisebb tétel, s tíz éven keresztül 25 ezret kellene visszafizetni. Ehhez a jelzáloghitelhez csak akkor juthatunk, ha ingatlanunk „rendezett, megfelelő körülmények" között áll.

Százmilliós talált összegek évente

Egy független brókercég egykori, névtelenséget kérő munkatársa, aki harminc kollégájával alkotott egy csoportot, elmondta: évente összesen nyolcszáz hitelkérő ügyfelet adtak a különböző bankoknak. Kiszámoltuk: ha évente csak húsz elutasítás van egy képviseleten, az is egymillió forintot jelenthet egy bankfióknak. Az egyik érintett osztrák pénzintézetnek országosan 127 fiókjában lehet ilyen kölcsönt igényelni.
Megkerestük az egyik érintett bank képviselőjét is, aki azonban banktitokra hivatkozva az elutasított kérelmezők számáról nem szolgált felvilágosítással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

a XIII. Moson Megye Színjátszó Találkozón

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület 2003. május 3-án és 4-én a moson-magyaróvári Flesch Károly… Tovább olvasom