Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Eltűnik egy szégyenfolt

A magyaróvári temető közvetlen szomszédságában évtizedek óta omladozó épületet a hét a napokban bontani kezdték, mivel állapota már életveszélyessé vált. A város egyetlen romantikus stílusban épült egykori bérházát eredeti állapotában építik újjá.
A magyaróvári temető közvetlen szomszédságában omladozó épület noha régóta hozzánőtt a városképhez, elhanyagolt állapota okán jó ideje csúfítja a városképet. Az elhanyagolt épület utolsó lakója is már több mint egy éve kiköltözött.
A város egyetlen romantikus stílusban épült, mára „elfelejtett" lakóháza az 1860-as években épült. A kezdetben földszintes épület eredetileg két részből állt és magtárként működött. A korabeli dokumentumokból az derül ki, hogy az épületre az 1900-as évek elején kértek átalakítási engedélyt. A fokozatos átépítések során nyerte el mai, emeletes, barokk lakóház formáját. Ebben az időszakban kerültek fel a homlokzatot díszítő Merkúr-fejek is, amelyekből már csak néhány maradt meg. A századforduló élénk gazdasági növekedése nyomán megugrott lakásigény miatt az épületet bérházzá alakították, tizenegy kisebb lakással. A lakóház korán felkerült a műemlékek jegyzékére országos védettségű épületként. Felújító célzatú munkálatokat utoljára közel harminc éve végeztek rajta, mivel műemlék jellege miatt sokba került volna a renoválása.
Az egykori bérházat a közelmúltban vásárolta meg a mosonmagyaróvári Movinnov Kft.. Az önkormányzati társaság statikai szakvéleményt készíttetett a romos épületről és a műemlévédelmi hatósággal egyeztetve elkészítette a hasznosítási terveket - mondta el lapunknak Belle Sándor ügyvezető. Az épület földszintjét már hosszú ideje nem lakják, így a falak átnedvesedtek, telente pedig átfagytak és így teljesen tönkrementek. A statikai vizsgálatok eredményeként a társaság úgy döntött, hogy a rendkívül leromlott állapot miatt az épületet teljes egészében lebontják és helyére mind méretében, mind homlokzati kialakításában az eredeti állapotnak megfelelően építik fel újra.
A bontásra pályázat útján választották a kivitelezőt, akinek a szerződés szerint január végére be kell fejeznie a munkálatokat. A bontás során a még hasznosítható anyagokat - például az emeltre vezető kőlépcsőt - újra felhasználják az építésnél. Az legkésőbb 2004 júniusára elkészülő épület a továbbiakban nem lakóház funkciót tölt majd be, hanem irodákat alakítanak ki benne. Az épülethez rendkívül nagy telek tartozik, így a mögötte lévő területen egy magasabb igényeket is kielégítő hét lakásos társasházat tervez a Movinnov Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drog a gyermekruhákban

Egy orosz kábítószer-terjesztőt leplezett le a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság. A 19 éves… Tovább olvasom