Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Elszaporodtak az internetes ˝lenyúlások˝

Karácsony közeledtével egyre többen kezdenek el szeretteiknek már most ajándékokat vásárolni az interneten.
Ez azonban amellett, hogy gyors és kényelmes, sajnos sok esetben rizikós is. Idén már több mint harminc panasz érkezett átvert ügyfelektől a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságra.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon idén már harminc fölött jár azoknak az ügyeknek a száma, amikor az elkövetők az interneten csapták be áldozataikat egy-egy kihagyhatatlan ajánlattal. Ezek a csalók leggyakrabban elektronikai termékeket, laptopokat, mobiltelefonokat, televíziókat kínálnak rendkívül vonzó árakon – mondta Babos László alezredes, a bűnügyi osztály vezetője.

Az elkövetők az interneten különböző aukciós és hirdetési oldalakon regisztrálnak, majd közzéteszik kínálatukat. A bűnözők mindent elkövetnek, hogy a tisztességtelen üzleti ajánlataikat valósnak tüntessék fel. Több esetben találkoztak a nyomozók olyan esettel, amikor az elkövető több különböző néven is regisztrált egy oldalon, hogy aztán fiktív adásvételekből kiváló értékeléseket készítsen saját magának. A feljelentések többségénél a vevők az előre kifizetett vételárért a több héten át tartó hitegetés után végül semmit sem kaptak. Előfordult viszont néhány olyan eset is, amikor megjött ugyan a csomag, ám nem a megrendelt terméket tartalmazta. A rendőrség tapasztalatai szerint az online bűnözők közül egyre többen sorozatosan követnek el ilyen bűncselekményeket. Számos ügynek végül ugyanaz a személy lett a gyanúsítottja.

Az alezredes hangsúlyozta: az esetek döntő többségében sikerrel jár a nyomozás és megtalálják az elkövetőket. A tettesek ugyan mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne hagyjanak nyomot maguk után, ám a rendőröknek már megvan a kidolgozott protokollja, amivel jó eséllyel felderítik ezeket a bűncselekményeket. A nyomozásban partnerek az érintett internetes oldalak szolgáltatói is, hiszen a tettesek az ilyen csalásokkal nem csupán a vásárlókat károsítják meg, hanem az internetes kereskedelembe vetett hitet és bizalmat is aláássák. A szolgáltatók többsége éppen ezért mindent megtesz a biztonságért. Van, ahol külön biztonsági csoportot tartanak fenn, hogy kiszűrjék a csalókat.

Az osztályvezető szerint azonban a legjobb védekezés a megelőzés. Kellő odafigyeléssel jó eséllyel kiszűrhetők az internetes csalók. Már gyanakvásra adhat okot, ha valamit túl olcsón, az eredeti ár töredékéért kínálnak. Ugyancsak figyelmeztető jel, ha az eladó nem a portálon regisztrált bankszámlájára kéri az átutalást, vagy az ott megadott telefonszámon tartja a kapcsolatot. Sok esetben kérték arra vevőt, hogy vagy pénzfeladással fizessen, vagy utalja át a vételárat egy magánszemély bankszámlájára, akiről azt állították, a vállalkozás ügyvezetője. Amikor aztán a vevő érdeklődik a termékről, azzal hitegetik, hogy szállítása már folyamatban van, vagy késni fog az éppen aktuális ünnepek, illetve a vámellenőrzés miatt.

Az alezredes azonban azt tanácsolja, két hétnél tovább semmi esetre se várjunk és higgyünk a hitegetésnek, forduljunk a rendőrséghez. Így jóval nagyobb eséllyel akadnak az elkövető nyomára. Tanács még, hogy amennyiben lehetséges, kerüljük az előrefizetést, az ismeretlenek számára történő pénzküldési módokat.

Olvasóink írták

 • 3. INVEKTUS 2011. november 20. 20:23
  „:P

  VATERA ÉS TÁRSAI”
 • 2. RickCartman 2011. november 18. 21:14
  „csak a hiszékeny, és hozzá nem értő embereket lehet becsapni az interneten!
  ne keltsük rossz hírét az internetes vásárlásnak, ha kérhetem!
  aki pedig bizonytalan, vagy túl elbizakodottnak érzi magát a "vonzó" ajánlatokat olvasva, annak azt tanácsolom, mint más esetekben is: "ha nem értesz hozzá, ne babráld!"”
 • 1. SC 2011. november 18. 07:58
  „Vásároljatok az Ebay-en!
  Az eladó minden elérhetőség megadva,kiválóan lehet kapcsolatot tartani.Paypal-es fizetésnél bármi gond van,azonnal visszahívható a befizetett összeg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behatoló a régi kishatár épületében

Illegális behatolót fogtak a hegyeshalmi polgárőrök a nemrég önkormányzati tulajdonba került régi… Tovább olvasom