Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Először választanak önállóan

A jelenleg még Kimléhez tartozó Károlyháza az októberi sikeres választások után önálló településként, a volt anyaközséggel társulva, körjegyzőségben kezdheti meg új életét.
Károlyháza válása, önállósodási törekvése két évvel ezelőtt erősödött fel olyan mértékben, hogy hozzáláttak az előkészítő munkához. A leválást kilenctagú bizottság irányítja, s ők vállalták a lakosság tájékoztatását. Megfogalmazták a Kimlétől való elszakadás előnyeit és tanulmányozták az önállósodási folyamat hivatalos útját. Időközben túljutottak a különválást 93 százalékban megerősítő, sikeres népszavazáson is. A károlyháziak most várják az októberi választásokat, ahol önálló polgármestert és öttagú képviselő-testületet választanak.

A nulláról kezdenek

Megkeresésünkre az előkészítő bizottság tagjai elmondták: számításaik szerint Károlyháza eredményesebb lenne önálló településként, kedvezőbb fejlődési folyamatok indulnának el a saját önkormányzat vezetésével. Nem titkolták azt sem, kissé mellőzve érezték magukat eddig, a képviselő-testületben az előző ciklusokban helyet foglaló egy-két károlyházi önkormányzati képviselő szavazata a legnagyobb igyekezetük ellenére sem volt döntő. Nem olyan mértékben fejlődött a település, ahogy azt az ott lakók szerették volna. Ezen a jövőben változtatni kívánnak. Az előkészítő bizottság tisztában van azzal, hogy nagyon nehéz dolga lesz az új testületnek és a polgármesternek, mert a községnek szinte a nulláról kell elkezdenie mindent.

Minden rendben zajlott

Fehérné Bodó Mariann, Kimle jegyzője minden tőle telhető segítséget megad az érintetteknek.
– Az önállósodási folyamat hosszú és bonyodalmas, ám eddig minden rendben zajlott – kezdte a jegyző. – A tényleges ügyintézés azután kezdődött el, hogy a képviselő-testület elfogadta az elképzelést. Ezután dönteni kellett az új község neve felől, el kellett határozni, hogy az önkormányzati törvényben kötelezően előírt feladatokat a jövőben miként oldja meg Károlyháza. A témában a Kimlével való társulás mellett foglaltak állást. A továbbiakban a területmegosztásról folytak tárgyalások, egyezségre majd a két község testületének kell jutnia a választások után. A hitelek és kötelezettségek feletti megállapodás, illetve a vagyonmegosztás után került az önállósodási kérelem a megyei közigazgatási hivatalba, onnan a Belügyminisztériumba. Végül a köztársasági elnök 2001 augusztusában engedélyezte az új község alapítását Károlyháza néven. A határozat a választások napján, azaz október 20-án lép hatályba, ám önálló költségvetése csak 2003. január elsejétől lesz hazánk új, önálló településének.

Fiatal a település

Károlyháza fiatal település, 550 lakója van. Viszonylag kevés a nyugdíjasa, csupán 67 hatvan év feletti ember él a településen. 124 a 17 év alattiak száma és örvendetesen sok az aktív kereső: 359-en vannak a 18 és 59 év közöttiek, közülük 127 a 20 és 30 év közötti fiatal. A népességmegoszlás is azt támasztja alá, hogy összefogással, közös gondolkodással, egységes akarattal minden esélye megvan az önálló, eredményes létre.
„ Károlyházának jók az esélyei, de nagyon kemény 5–8 év vár rá. Határozott vezetőkre lesz szüksége."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton tetőzik a dunai árhullám

A dunai ár elérte a Szigetközt. A folyó szombaton tetőzik Nagybajcsnál 640 centiméterrel. Tovább olvasom