Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Elöregedtek a városi közparkok, zöldterületek

Megújításra szorul a város szinte összes zöldterülete, közparkja – ezt állapította meg Mosonmagyaróvár környezetvédelmi programja.

A rekonstrukció már néhány éve elkezdődött és szakaszosan, minden esztendőben egy-egy terület megújításával folytatódik.

A város zöldfelületeinek nagy része mára elöregedett, ezért szükségszerű szinte az összes közpark felújítása – állítják Mosonmagyaróvár 2014-ig szóló környezetvédelmi programjának készítői. A parkok zöme az 1970-es években létesült, így mára igencsak megérett a rekonstrukcióra, ám ezt egyszerre nem, csak szakaszosan, minden évben forrás biztosításával lehet megoldani. El kell végezni a fák, cserjék cseréjét, a gyepfelületek rekonstrukcióját, biztosítani kell az öntözési lehetőséget, a burkolatok cseréjét, valamint a virágosítást. Emellett a város egyetlen természetvédelmi területe, a Wittmann park szakaszos megújítása már tart, meg kell oldani azonban a terület védelmét. A különböző nagyrendezvényeket – mint például a városi majálist – célszerű lenne kitelepíteni más, erre alkalmas területre. Megfelelő hely lenne a mosoni szabad strand vagy a Kálnoki és Strand utcák által határolt önkormányzati terület. Fontos lenne továbbá forgalomkorlátozás bevezetése és parkőr alkalmazása is a Wittmann parkban.

A városüzemeltetőnek folyamatos feladatot jelent az elöregedett zöldfelületek karbantartása, megújítása.
A városüzemeltetőnek folyamatos feladatot jelent az elöregedett zöldfelületek karbantartása, megújítása.

A környezetvédelmi program szerint évente legalább egy nagyobb zöldfelületet, közparkot fel kell újítani. Mellette a meglévőket folyamatosan kezelni, a kivágott fákat pótolni, az újonnan kialakított utcákat fásítani, a régiekben pedig egységes cserét végrehajtani. A kandeláberek muskátlival való feldíszítése csak a frekventált helyeken javasolt, mivel díszítőértéke nem nagy, viszont nagyon drága a fenntartása. Ennél nagyobb eredmény érhető el a virágágyásokkal.

A város egyetlen természetvédelmi területe, a Wittmann park szakaszos megújítása már tart, meg kell oldani azonban a terület védelmét.
A városon átvezető fő közlekedési utak zöldfelületeinek felújítása, illetve a Wittmann park rehabilitációja 2007-ben megkezdődött. Ugyanebben az évben kötött megállapodási szerződést a Mosoni Polgár Kör és az önkormányzat a mosoni Rudolf liget karbantartására. A következő évben folytatódtak a belvárosi zöldfelület-felújítások, a Fő utcára 25 új növényládát helyeztek ki. A Magyar utcai fa növényládák is megújultak és új arculatot kapott a természetes kő-gránit anyagú szökőkúttal, növényágyások felújításával a magyaróvári sétálóutca. A ’48-as teret teljesen felújították, új fasort is telepítettek ide, ami az elöregedett kettős nyárfasort váltja ki.

 A kivágott fák pótlására és a még fásítatlan területeken az ősz folyamán városszerte számos helyen ültetett a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.: összesen 126 előnevelt fát, 390 cserjét és 30 tuját telepítettek. Az elmúlt évben is folytatódott a zöldfelület-megújítási program. Ennek keretében a Wittmann parkot kitisztították, valamint mintegy 9 millió forintból megvalósult az Itató szabad strand zöldfelületeinek rendezése.

Olvasóink írták

  • 2. lackomacko 2010. február 17. 12:00
    „Hát én nem gondolom hogy a hagyomány megszüntetés a legelső feladat.A Májs 1 igenis ott kell hogy maradjon.Igen rendbe kell tenni sok helyen sőt az ipartelepen,majorokban és a Mofém telepen is a fákat cserjéket.Hozzáértőkkel.Gyalázatos renbetételt kezdtek el ,meg lehet nézni hogy végták meg a fákat bokrokat pusztulásra itélve őket.Kérem inkább lassabban de szakszerűen.De úgyem lesz ebből semmi.”
  • 1. t-a-ibi 2010. február 17. 08:53
    „El kell végezni a fák, cserjék cseréjét, a gyepfelületek rekonstrukcióját, biztosítani kell az öntözési lehetőséget, a burkolatok cseréjét, valamint a virágosítást.

    Hát ez egy érdekes mondat, a cikk írója mikor kap rekonstrukciót?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húshagyókeddi téltemetés

A halászi Szent Márton-iskola – mint minden év húshagyókeddjén – kedden is megtartotta a… Tovább olvasom