Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Életveszélyes körbejárni a műemlék templomot

Lébény - „Omlásveszély – Tilos az átjárás!" – ez a tábla figyelmezteti néhány napja azokat, akik a lébényi Szent Jakab-templom északi tornya mellett szeretnének elhaladni.
A járműforgalom elől – az épület védelmében – már régóta lezárták a területet, azonban sokan gyalog, kerékpárral is erre járnak, főként az iskola közelsége miatt. A helyiek és az idelátogató turisták védelmében két tiltó táblát is kihelyeztek.

– Néhány napja egy beázás miatt dolgoztak a templomban a szakemberek...

A szakemberek észrevették, hogy a tetőt borító ólomlemezek kö-
zül több is elmozdult, felgyűrődött. Feltételezzük, a viharok, a nyári meleg hatására. Egy-egy ilyen lap elérheti a 10–12 kilogrammot. Így életveszélyes a környékén közlekedni, ezért is helyeztük ki a táblákat – hangsúlyozta Kovács Gábor polgármester.

Omlásveszély: Néhány napja felállított tábla figyelmezteti a lébényi Szent Jakab-templom látogatóit és az arra járókat.
Omlásveszély: Néhány napja felállított tábla figyelmezteti a lébényi Szent Jakab-templom látogatóit és az arra járókat.


A több mint nyolcszáz éves műemlék épület az 1860–70-es években esett át nagyobb rekonstrukción – emlékeztet Gőgh Tibor plébános. Azóta csak kisebb felújításokat végeztek rajta. Így például közel húsz éve korszerűsítették a teljes tetőszerkezetet, ólomlapokkal fedték le, bizonyos részeket palával burkoltak.

A viharok, a szél és a nyári hőség igencsak megtépázták a tetőzetet. A plébános elmondása szerint a templom folyamatosan, több ponton is beázik, tenyérnyi nagyságú vakolatdarabok hullnak le a boltozatról.
Az sem elhanyagolandó, hogy míg azon az oldalon, ahol a táblákat kihelyezték, a nagyméretű ólomlapok jelenthetnek veszélyt, addig a másik oldalon a meggyengült talapzatú kődíszítések.

Gőgh Tibor több esetről is tud, hogy az arra járókat néhány centiméter mentette meg csupán a súlyos balesettől, de az égből hulló kőgolyók így is nem kis ijedséget okoztak.

A falu plébánosa és polgármestere bíznak abban, hogy a közeljövőben állami vagy uniós forrásokból sikerül forrást szerezni a környék egyik legnagyobb látványosságára.

A lébényi Szent Jakab műemlék templom renoválására tett kísérletekről már többször is beszámoltunk a Kisalföldben. Legutóbb a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanácsnál pályáztak az egymilliárd forintos beruházásra, azonban nem nyertek. Jelenleg egy tízfős, szakemberekből álló csapat dolgozik a rekonstrukció részleteinek kidolgozásán.

– A legégetőbb feladat a tetőszerkezet, a meghibásodott tornyok kijavítása, a kőszerkezetek renoválása lenne. Első ütemben egy háromszázmillió forintos beruházást tartunk elképzelhetőnek – tájékoztatott Gábor Jenő, az egyházmegyei hivatal építésze, aki elmondta: két héten belül tanácskozást hívnak össze ebben a témá-
ban, ahol szó lesz arról is, hogy milyen forrásokra, pályázati pénzekre lehet majd számítani a munkálatok finanszírozásánál. A szakember elmondta: a tetőszerkezet vihar rombolta részeinek kijavítását a biztosító állja, erre már néhány héten belül sort kerítenek, és vélhetően egy helyi ács segítségével orvosolják a károkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrogyott a hegyeshalmi átkelő vasszerkezete

Hegyeshalom - Szemmel láthatóan rossz állapotban van hegyeshalmi egykori kishatár: az objektum… Tovább olvasom