Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Életet mentett a futballpályán

A gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően életben maradt, és mára teljesen felépült Elek Lajos, akinek egy kispályás futballmérkőzés közben állt le a szíve Mosonmagyaróváron.
Az 59 esztendős játékos egy éppen a meccsen szurkoló mentősnek köszönheti az életét. Mészáros Lajost életmentő cselekedetéért a mosonmagyaróvári önkormányzat emléklappal és éremmel tüntette ki a néhány nappal ezelőtti városi sportgálán.

A Báger-tó-parti pályán kispályás labdarúgó-mérkőzés zajlott. Dél körül járt az idő, amikor egy cserét követően az egyik csapatba beállt játszani Elek Lajos is. Az 59 éves férfi körülbelül öt percet töltött a salakon, amikor egy támadás és sikertelen kapura lövés után visszafelé indult, ám a pálya közepén összeesett és eszméletlenül rogyott a földre.
A partvonalon túlról egy néző, Mészáros Lajos azonnal látta, hogy nagy a baj, ezért odafutott a földön fekvő játékoshoz. Az immár három évtizede mentősként dolgozó férfi azonnal megkezdte az újraélesztést.

Szerencsés körülmények

– Miközben futottam oda Lajoshoz, mobilon hívtam a 104-et, a pontos helyszínt megadva röviden vázoltam a helyzetet. Amikor föléhajoltam, láttam, hogy nem lélegzik és pulzusa sem volt tapintható, teljesen megszűnt a keringése. Szerencsére a légutak szabadok voltak, a nyelve nem esett hátra, így azonnal megkezdtem a befúvásos lélegeztetést és a szívmasszázst. Az újraélesztési protokollnak megfelelően egyedül végeztem a beavatkozást, amit nagyban segített, hogy jók voltak a körülmények.

Újra leállt a szíve

– Körülbelül három perc telhetett el, amikor Lajos végre egy mély lélegzetet vett és a pulzusa is tapintható volt. A körülöttem állók – köztük Lajos barátai és néhány családtagja is – aggódva kérdezték, hogy sikerült-e. Azt mondtam: igen, úgy néz ki, visszajött. Ám ekkor újra megszűnt a légzés és ismét megállt a szíve. Folytattam az újraélesztést, ekkor már segítségemre volt egy kézi lélegeztető is, mivel időközben a helyszínre érkezett egy, a környéken járó betegszállító mentőautó, ami szintén vette a jelzésemet. A hívást követő nyolcadik percben aztán megérkezett az esetkocsi is. A kollégáknak röviden elmondtam, mi történt, majd ők vették át a beteget. A helyszínen hatszor kellett defibrillálni (kiütni a szívét), miközben intubálták (lélegeztették.) Végül eszméletlen állapotban szállították a kórház intenzív osztályára.
– Szerencsére Lajos azóta teljesen felépült és semmi károsodása nem maradt vissza. A munkám során sok hasonló szívmegálláshoz vonultunk már ki, ám gyakran már nem tudunk segíteni, mivel túl sok idő telik el. Egyénenként változik, de körülbelül hat-hét perc az a kritikus időszakasz, ami alatt ha nem kezdik meg az újraélesztést, már nem sok esély van arra, hogy visszahozzuk a beteget. Itt szerencse volt, hogy éppen ott szurkoltam, így a szívmegállást követően szinte azonnal megkezdtem az újraélesztést és a mesterséges lélegeztetést egészen a mentők megérkezéséig.

Azóta jó barátok lettek

– Semmire sem emlékszem az egészből – veszi át a szót életmentő barátjától Elek Lajos. – Az utolsó emlékem arról a napról, hogy a ház előtt felülök a biciklire és elindulok a pályára. Korábban rendszeresen fociztam, de soha nem volt semmi probléma. Négy évvel ezelőtt volt egy szívinfarktusom, ám utána úgy éreztem, teljesen rendbe jöttem.
– Az eset után néhány nappal a kórházban mesélték el, hogy kinek köszönhetem az életem. Később aztán Lajos is bejött hozzám. Korábban csak látásból ismertük egymást, ám azóta jó barátok lettünk és szinte minden hétvégén leülünk egy pár órára beszélgetni. Amit értem tett, soha nem lehet eléggé megköszönni: visszahozott az életbe, a családomhoz. Akkor, ott a pályán olyan emberséget mutatott, amihez foghatóval még nem találkoztam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat határsértő a platón

Huszonhat moldáv, török, illetve afgán állampolgárt akart illegálisan Ausztriába juttatni egy… Tovább olvasom