Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Elemitől az érettségiig angolul Mecséren

A 2006 óta üresen álló iskolaszárnyra kerestek bérlőt, és ezáltal a szigetközi településnek kitörési pontot a mecsériek. Elképzeléseik találkoztak Sasvári Marcell ötletével, aki egy angol–magyar két tanítási nyelvű alapítványi iskolát indítana Mecséren.

Széchenyi István Angol–magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola név alatt indulna Mecséren a helyi iskola egyik megüresedett szárnyában a tanítás. Az alapítványi fenntartású iskolába szeptembertől első osztályosokat várnak.

– Településünk képviselő-testületét már jó ideje foglalkoztatja a 2006 óta megüresedett iskolaszárny hasznosítása, emellett keressük Mecsér kitörési pontjait is – kezdi Csaplár Zoltán polgármester. A mecsériek szándéka találkozott Sasvári Marcell ötletével, aki egy két tanítási nyelvű alapítványi iskolát képzelt el Mecséren.

A szigetközi település iskolájában jelenleg az első-negyedik osztályosokat oktatják, a felsősök Hédervárra járnak. Az üresen álló épületrészt az önkormányzat a tervek szerint bérbe adja a leendő alapítványi iskolának.

Csaplár Zoltán: Keressük Mecsér kitörési pontjait, így a megüresedett iskolaszárnyat bérbe adjuk az alapítványnak.
Csaplár Zoltán: Keressük Mecsér kitörési pontjait, így a megüresedett iskolaszárnyat bérbe adjuk az alapítványnak.

A polgármester hozzátette: a művészeti oktatás területén már kapcsolatba kerültek Sasvári Marcellal és kollégáival, és akkor elégedettek voltak az oktatással.

– Az alsótól az érettségiig oktatnánk a két tanítási nyelvű iskolában a diákjainkat, akik anyanyelvi szinten sajátíthatnák el az angol nyelvet – magyarázza az ötlettulajdonos Sasvári Marcell. Szeptembertől egyelőre az első osztályosokkal kezdenék el a tanítást. A gyerekek bizonyos tárgyakat a világnyelven tanulnák, lenne egy angol anyanyelvű osztályfőnökük Angliából és egy magyar anyanyelvű, angol szakos osztályfőnökük is. A későbbiekben más idegen nyelvek tanulására is lehetőség nyílna, emellett a zene-, tánctanulásra, szabadidős és sporttevékenységekre is hangsúlyt fektetnek.

– Eleinte a mecséri iskola egy épületrészében rendezkednénk be, de a későbbiekben vagy annak bővítésével, vagy már egy új épületben képzeljük el a folytatást. Ehhez uniós pályázatokon remélünk támogatást, de tárgyalunk magántőke bevonásáról is – szögezte le Sasvári Marcell.

További információk a www.mecser.hu honlapon vagy az angoliskola@yahoo.com e-mail címen szerezhetők.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Bandi007 2010. február 20. 10:30
  „Ahogy olvasom a hozzászólásakat, már csak egy kérdés merül fel bennem:

  MI KELL MÉG AHHOZ HOGY S.MARCELL ÖTLETAZDÁNÁL CSÖNGESSEN AZ APEH?”
 • 25. pancser 2010. február 18. 19:59
  „Vagy Fidesz 2/3-ot!”
 • 24. zopika02 2010. február 18. 19:39
  „RickCartman.
  Nincs jogszabály, ha ő a számláiból akár egy forintot is kifizetett benne megvolt a szándék hogy kifizesse tartozásait de sajnos pl a gazdasági helyzetre való tekintettel nem tudta, így nem áll meg sem a csalás sem a sikkasztás te perelheted a cégét, de őt ha főleg esetleg magánvagyona sincs abszolút nem. Kivette a nyereséget fizetésként esetleg prémiumként mi után persze semmi járulékot nem fizetett meg, sőt még neki is lehet tartozik a saját vállalkozása stb. Ez így hivatalos és jogszabály szerint minden tökéletes. Ez magyarország. Ez van. Ide a diktatúrát mert nincs más kiút...................”
 • 23. RickCartman 2010. február 18. 19:24
  „Apafi, érthető:-) de hát az ilyenre van jogszabály (szerintem), nehogymá egy elég vastag bőr mindent elleplezzen!”
 • 22. Apafi 2010. február 18. 13:22
  „Kicsit "belegabalyodtam" az előző hsz-ban néhány szóba, de talán a lényeg így is érthető....:)”
 • 21. Apafi 2010. február 18. 13:19
  „RickCartman!

  Közel sem biztos, hogy közös ismerősötökről van szó!!:)tartozik, Ő elég sok emberkének...Mikor "nekem" tartozott, s 3 hónap után kértem volna a lét, hogy elég a türelmemből, s nem fizetett, "én" befejeztem a tanítást nála: Erre Ő megsértődött, hogy hátba támadva, hirtelen otthagyom, nem igaz, hogy nincs még türelmem, csak egy kicsi kell, most szar a helyzet, de nem hiszi, hogy nem látom, hogy mekkora lehetőséget szalasztok el, hogy nem várom meg, míg rendbe jönnek a dolgok...Az Ő vállalkozásainak a dolga, nem a MI vállalkozásainak a dolgai!:) tehát nem csak simlisség, vastag bőr is a a pofikán...”
 • 20. pepita 2010. február 18. 11:59
  „Az ötlet jó, az ötletgazda egy csaló.Az Egyesült Királyságban (Anglia) ez az ember börtönben csücsülne, de minimun vagyonelkobzással büntetnék.Kíváncsi vagyok, milyen angol anyanyelvű tanárt paliz be.Sajnálom Mecsért, szerintem talán mással kellene ezt megvalósítani.És csatlakozom egy előttem szólóhoz:osztrák munkahelyen nem angolul beszélnek elsősorban, hanem németül.Aki pénzt akar keresni és nem nyomorogni, az a sógoroknál teheti meg elsősorban-itt a tisztességes pénzkeresésre gondolok, illetve reál területen képezteti gyermekét(informatikus, mérnök...).Ja, az AUDIBA csak német nyelvtudással lehet bekerülni normális posztokra, ezután már jöhet az angol:)”
 • 19. zopika02 2010. február 18. 10:04
  „Sajnos a rendőrség ilyen ügyekkel nem nem foglalkozik, ez magyar ország és ezeknek áll ez a világ. Jó lenne ha valaki végre már rendet tenne ebben az országban. De lehet ez csak egy diktatúra árán fog menni.”
 • 18. RickCartman 2010. február 17. 20:37
  „17.valószínűleg közös ismerősről lehet szó, a történetet én is hallottam. Nem szép történet. Mindenesetre ügyes ötlet így pénzhez jutni (etikailag erős kétségeim vannak, de a büntetőjog egyértelműen fogalmaz a "csalás" meghatározásánál).”
 • 17. pancser 2010. február 16. 23:31
  „Van egy ismerős fiatalember itt Mosonmagyaróváron. Tőle a cikk kapcsán megkérdeztem, netán ő is Macell barátunknál oktatta a német nyelvet? Igen válaszolta már egy éve tartozik neki az óradíjakkal. Minden egybevág. Kérdés miért írunk cikket egy szélhámos ötleteléséről, aki kétségtelenül ügyes, hiszem már félig átverte a mecséri polgármestert is. A felfogásom szerint ennek az ürgének nem iskolai és állami fejkvóta járna, hanem az adósok börtöne továbbá némi rendőrségi és Apeh vizsgálat. A polgármester meg gondolja meg kétszer is, hogy vele bármilyen együttműködést létesítsen.”
 • 16. Bandi007 2010. február 16. 13:54
  „Csatlakozom az előttem szólókhoz!
  Azt az apróságot megemlítve, hogy itt azért többek között az állam pénzén való ötletelésről is szó van ám, de elég keményen. Ugyanis ha jól tudom a normatív támogatást az állam a gyerekek után folyósítja (azt hogy ellenőrzi-e, ha igen akkor milyen módon, azt nem tudom - de egy régi székely közmondás szerint: "Írni, bizony mindenki tud!")
  Azt nem mondom, hogy az eddigi ötleteléseinek az állami támogatása nem oda ment ahová kéne (bár lehet egy részletes vizsgálatot megérne :), de hogy a nyitott füllel járó ember mindenfelől hall ezt azt az biztos, márpedig egy másik régi székely közmondás szerint: "Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja!"

  Szóval jól gondolja át mindenki aki rábólint a megvalósításra, mert az iskola, olyan, mint a diófa, nem magának emeli az ember, hanem az utódainak!”
 • 15. Griffin 2010. február 16. 11:22
  „Lantos, látnivaló, hogy te nem csináltál semmit eddig éltedben, mert különben régen rájöttél volna, hogy a kalandorság, az ötletelés az nem "csinálás", hanem ügyes pénzszerzési mód. A hozzászólók elég konkrétumokat írtak, semmi "magyaros" virtuskodás nincs ebben. Igen, hibázik, aki dolgozik, de aki nem dolgozik, az is hibázik.Márpedig nem dolgozni, hanem másokat dolgoztatni, aztán nem fizetni, mindenféle gyanús dolgokkal "üzletelni", az bizony hiba.
  És újra: ha lángossütő nyitásával kísérletezne, ám tegye, vagy bejön, vagy bukik. De gyerekekkel NEM kísérletezünk, okés?”
 • 14. Apafi 2010. február 16. 10:31
  „Kedves Lantos!!
  Te tudod miket írsz? Vagy nem ismered azt a személt, akiről szó van, vagy Te vagy az :), Vagy valami rokona, s "ici-picit" elfogult vagy Vele szemben!Amiket írtam, nem mende-mondák, hanem TÉNYEK, ember! Körbejárta a szigetközi óvodákat, hogy nyelvtanfolyamot indít, ami önmagában nem rossz ötlet, csak a szülőknek már az nem tetszett, hogy előre akarta beszedni az egész tanfolyam díjat,majd miután egy-két alkalom elteltével más tanár jött tanítani(mert az előzőnek még az útiköltséget sem fizette meg, nem hogy az óradíját) mint akivel az egészet megbeszélték, nem is annyira akarték a dolgot Arról nem beszélve, hogy az előbb említett tanfolyam díjat háromszor-négyszer is kiküldte némelyik óvodának, s aki nem tudta , pontosan mi is az, (esetleg könyvköltség??) és befizette, na az megharcolhatott rendesen, hogy visszataláljon hozzá a pénze...Konkrétan tudok olyan nyelvtanárt, akinek kb 5!!! éve tartozik.De mint alább is említettem, mindenki megváltozhat, tanulhat a hibáiból...viszont ha esetleg azok nem hibák voltak, hanem tudatos dolgok, na akkor más az helyzet...De én ezt nem állítom,csak úgy felvetettem...:)”
 • 13. nagy_greg 2010. február 15. 20:25
  „Ja, aki szeretne Sasvarival beszelni: 70-384-6214

  Kerdezzen csak nyugottan!

  Honnan van meg a szama? ------> http://www.iparikemence.hu/apro.php”
 • 12. nagy_greg 2010. február 15. 20:20
  „A Vackor ovodaban minden gyereknek adtad szorolapot errol az ´iskolarol´. OVATOSAN!!! Ez nem iskola!! Meg csak egy otlet...

  ES MEG CSAK YAHOO EMAIL CIME VAN!! Ez most komoly???”
 • 11. Lantos 2010. február 15. 19:26
  „Latom megint el a Magyar mentalitás, irigyek a magyarok és ott járatják le a másikat ahol tudjak, arra meg nem gondolt senki, hogy "csak az hibázik a dolgozik" ? valószínűleg a "kedves" hozzászólok nem csináltak meg semmit, sőt OK a makulátlan tisztaság jelkepei. Megint csak azt tudom mondani, hogy ha valakinek, komolyak a gondolatai akkor álljon ki és úgy beszeljen, de ez ma Magyarországon megint csak nem divat, mar egy beszélgetésen azt sem merik vállalni, hogy ki milyen part állású, nem tudni Ki-Kinek a Kicsodája? Szóval összegezve ezek csak ócska fecsegések. Amúgy meg a negatív kritika is reklám legalább beszelnek róla, hajra-hajra, valakit biztos szórakoztat. Ha elég ügyesek a hozzászólok, meg akkar egy szappanopera forgatókönyvet is osszedobhatjak. Maximum a weblap nézettséget növelik, ami jó:)”
 • 10. Diákcsemege 2010. február 15. 16:24
  „Mecsér ébredj és láss, hallj, ne csak nézz...és dönts böcsen, ha még van rá mód és lehetősé!!”
 • 9. Griffin 2010. február 15. 14:04
  „S.Marcell ismét próbálkozik.
  Ha valóban olyan makulátlan a híre, vajon mire alapoznak az előbbi hozzászólások?
  Gyanakodni tényleg nem bűn, kísérletezni sem, de más ember bőrére ez már nem játék.Főleg iskolásokkal nem.Nekik nem lehet azt mondani 2-3 év múlva: sajnálom, elfogyott a pénz, menjetek máshova tanulni, a bácsi most máshol kísérletezik. A pedagógiai munka ugyanis folyamat, évekig tartó hatásokra épít, nem lehet kísérletezés, és kétséges vállalkozások gyakorlóterepe sem az állam, sem pedig magánszemélyek számára.”
 • 8. Apafi 2010. február 15. 12:47
  „Kedves L.László!!
  Ön azt írta, ha valaki véleményt, kritikát formál, vállalja önmagát...Erre Ön annyit írt hogy L.László..Gondolom rengeteg L.László létezik, effektíve Ön sem vállalta jobban a személyét, mint az Ön által kritizált személy..
  Az ötletgazdáról annyit, hogy körbe kell kérdezni itt Óváron, s talán már Szigetközben is, milyen korrekt emberke..Mézes mázas, az első fizetések pontosan érkeznek, majd az idő múlásával egyre csúsznak, csak csúsznak, attól függően, mennyire hiszékeny, türelmes a "páciens"!S képes(mert a pofáján a bőr megvan hozzá) akár hónapokig is tartozni, ha ha elfogy a türelem, s kérik a pénzt, pofátlan, flegma lesz, s el-eltűnik. A Fecske utcában miért is szűnt meg a Centrum nyelviskola?? Mert nem fizette a bérleti díjat, s volt olyan csoport, akiknek a tanfolyamát 2-3 tanár vitte végig, mert nem fizetett a tanároknak, s mind elmentek! Biztos vagyok benne, hogy még most is rengeteg embernek tartozik!Konkrétan tudok is kettőről!Szóval az ötletei valóban nem rosszak, csak az Ő hozzáállásával nem lehet lehet kivitelezni őket, mert úgy nem megy, hogy csak bezsebelem a pénzt a tanfolyamra járóktól, esetleg a cégektől, de a tanároknak, akik végül is meg keresik neki, na azoknak már nem adom/nem tudom oda adni, mert az előző tartozásaimat kell rendezni..
  Mindezek mellett, mindenki megváltozhat, esetleg tanulhat a hibáiból, de hogy azt írni valakiről, hogy tisztességes, és jó szakember, mikor legalábbis a múltban nem volt az, enyhén szólva is megmosolyogtató...
  ja, és a nagy öregek szerint "kutyából nem lesz szalonna"...:)

  Apafi”
 • 7. pancser 2010. február 15. 09:23
  „5-höz! Nem érdekelt vagyok, hanem kétkedő sőt nem hiszek az ötletben. Irigység lenne? Nem az!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kamerák is segítettek a rablóbanda elfogásában

Mosonmagyaróvár - A 86-os főút bevezető szakaszán már tavaly óta működő kamerák nagyban segítették a rendőröket a közelmúltban.
Tovább olvasom