Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Eladásra szánták Lorenzót?

Kéthetes gyermekével továbbra is a mosonmagyaróvári kórház vendége Minka, a bolgár asszony. A nőt rokonai is magukra hagyják, s lassan sejteni lehet, miért is indult az azóta eltűnt élettársával állapotosan Ausztriába.
A kis Lorenzó
– Valahonnan elő kell teremteni azt a pénzt, amivel Minka Fankina haza tud utazni szülőföldjére – állítja a bolgár konzul. A nő hányattatásai akkor kezdődtek, amikor két hete rosszul lett Hegyeshalomnál, az Ausztria felé tartó buszban. Élettársával (vagy férjével?) a mosonmagyaróvári kórházba kerültek, ahol az állapotos asszony egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Lorenzo, Minka harmadik gyermeke és édesanyja azóta a Karolina-kórház vendége, mivel nem tudnak hová menni: az apa családi irataikkal ismeretlen helyre távozott. Az ügyben rendőrségi nyomozás is folyik, a bolgár konzul pedig – minden erejét és lehetőségét latba vetve – próbál segíteni a magára maradt anyán és gyermekén.
– Pénzügyi keretünkben nem szerepel olyan kitétel, miszerint a hazautaztatásra külön összeget biztosíthatnánk – mondta megkeresésünkre Dimiter Miatev bolgár konzul.

– Pénzügyi keretünkben nem szerepel olyan kitétel, miszerint a hazautaztatásra külön összeget biztosítanánk – mondta megkeresésünkre Dimiter

Miatev bolgár konzul. – A házhoz szállítás nem feladatunk, valahonnan elő kell teremteni a pénzt Minka hazatérésére. Ennek érdekében saját költségemre telefonon próbáltam felkutatni a rokonokat – vannak legalább százan –, de nem jártam sikerrel.
„ Beszéltem sógornőkkel, unokatestvérekkel, ám amikor említettem, hogy pénzre lenne szükség, mindenki letette a telefont."
– Édesapját is kerestük – sikertelenül: ő állítólag a hegyekben tereli valahol a birkákat. Jelenleg a bolgár külügyminisztérium keres olyan támogatókat, akik fedezik ennek az útnak a költségét. A hazatérési okmányokat – a bulgáriai ellenőrzés után – már kiadtam, ám a szükséges összeg még hiányzik – hangsúlyozta a konzul.

Gyermek nélkül haza?

– Sajnos van egy megérzésem, amit az eddig kiderített tények alátámasztanak. Gyanítom, hogy az asszony Ausztriában szerette volna megszülni a gyermekét, s nélküle tért volna haza.
Menekültstátussal kilencven napig ellátnák, majd valószínűleg kiutasították volna őket az osztrák hatóságok. Erre utal egyrészt az, hogy a rokonságban senki sem tudott arról, hogy terhes lenne Minka. Másrészt az ismeretlen férfi a szülés estéjén felhívta kolléganőmet, aki elmagyarázta neki, mi a teendő ilyenkor. Az apa továbbra is Ausztriába akart menni, ám a bürokrácia lassúságát – s hogy a gyermekkel nem utazhatnak tovább – hallván egy mondattal elintézte a dolgot: „Ennyi idő alatt négy gyereket csinálok." Letette a telefont, majd nyoma veszett. Néhány nap múlva kerestek bennünket a mosonmagyaróvári kórházból Minka ügyében, s ezután vezettük vissza a szálat. A bolgár asszony a férfiről csak annyit mond, hogy a férje, de többet nem tud róla. Sajnos az ilyen eset nagyon rossz fényt vet Bulgáriára – mondta Dimiter Miatev.

Kapcsolódó cikk >>

Szülés után egyedül idegenben (2003-03-31) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzerővel szervezik a Kristályvárost

A Hegyeshalom és Bezenye határában megvalósuló Kristályváros néven elhíresült nagyberuházás… Tovább olvasom