Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Dunacsúnynál elakadt a gálya

Hétfő délután a szlovákiai Dunacsúnynál elakadt az a római kori gálya, amely expedíció tagjai Regensburgból Budapestre tartanak.
A gálya negyvenfős legénysége, a Regensburgi Egyetem régészeti tanszékének diákjai és tanárai 2004-ben rekonstruálták a késő római kori úszó járművet. A gályával a tudósok és diákok lehajóznak Budapestig, közben tanulmányozzák a limest, a Római Birodalom Duna menti határvidékét.

Hétfő este több mint ötszázan várták a dunaremetei hajóállomásnál a gályát, köztük rengeteg gyerek és a helyi polgármester. A vízi járművel azonban gond akadt Pozsony után: Dunacsúnynál ugyanis nem tudtak érkeztéről, így nem akarták átengedni őket a magyar oldalra. Több mint három órán keresztül vesztegeltek itt, már úgy tűnt, az éjszakát is itt töltik. Pedig a kisbusszal érkező kísérők már régen megérkeztek Dunaremetére, felverték sátraikat. A gálya végül átléphette a magyar határt, Dunakilitin is átzsilipelték, így nem kellett „alulról" érkeznie a szigetközi településre. Mivel azonban késésben voltak, egy „kishajó" vontatta egészen Dunaremetéig. Így este kilenc óra után – mikor az érdeklődők egy része már hazament – megérkezett a gálya. Az expedíció tagjai korhű ruhákban léptek partra, s egy történelmi kiállítás is látható volt a hajóállomásnál.

Tegnap délelőtt is folyamatosan érkeztek a kíváncsiskodók Dunaremetére: a gálya evezősei fáradalmaikat pihenték, ám készségesen beültek kérésünkre a hajóba fotózáskor. Bíró Zsolt, a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium munkatársa a magyarországi kísérőjük. Az expedíció német tagjai tegnap azt kérték tőle, hogy segítsen egy révkalauzt keresni, ugyanis a Duna ezen szakaszát egyáltalán nem ismerik. A gálya merülési mélysége 40 centiméter, ám egyes szakaszokon így is lehetnek gondjaik. Délután két órakor indultak tovább, s önkéntesek jelentkezését is várták, akik szívesen kipróbálták a „gályázást". Öt órára értek Nagybajcsra, a hajó ma kora délutánig ott látható, majd Komáromig folytatja útját.

Mainzban talált minta alapján

Az expedíció célja: újjáépíteni és kipróbálni egy gyors dunai hadihajót, s érdeklődést kelteni az antik kor iránt. A legtöbb gondjuk a hajó szigetelésénél akadt. A gályát Lusoriának nevezték el: ilyen volt az első úszni képes antik folyami hadihajó is. A Mainzban talált hajóroncs alapján kivételesen jól lehetett ugyanis a rekonstrukciót elkészíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűrészlap és lemezvágó olló a kabát alatt

Eredményesnek bizonyultak a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőreinek éjszakai igazoltató,… Tovább olvasom