Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Dimitrovka: a károsultak már türelmetlenek

Az egykori pozsonyi vegyi gyár ügyében az illetékesek még mindig a szlovák fél válaszára várnak, s egyelőre nincs felelőse a vizsgálatnak. Az egykoron vélhetően egészségkárosodást szenvedettek viszont már egyre türelmetlenebbül várják, kapnak-e kártérítést valamelyik államtól.
Bár a „Dimitrovka-dosszié"-ban már teljes a panaszosok listája, az államközi vizsgálat továbbra sem hoz eredményt. A polipropilén fonalakat, viszkózselymet, műtrágyát, növényvédő szereket és ipari robbanóanyagokat gyártó vállalat több száz szigetközi munkást foglalkoztatott.

Nem volt orvosi vizsgálat

Az Egészségügyi Minisztérium még tavalyelőtt indított vizsgálatot lapunk cikke nyomán az ügyben, hogy kiderítse: az egykori magyar dolgozók megbetegedései és az ott végzett munkafolyamatok között van-e ok-okozati összefüggés. Négyszázötven név szerepelt azon a listán, amelyen a megyei ÁNTSZ felhívására az egykoron vélhetően egészségkárosodást szenvedetteket gyűjtötték össze. Közülük mintegy százötvenen már nincsenek az élők sorában. Felmerült az a lehetőség is, hogy a panaszosok nagy száma miatt a helyi háziorvosokat is bevonják az egészségügyi eljárásba. Ez azonban azóta sem kezdődött el. Eközben az illetékes minisztérium államközi vizsgálatot indított az ügyben, válaszokat kérve a gyár munkafolyamatairól a szlovák féltől.

Északi szomszédaink az üzem tulajdonosváltásából következő információhiányra hivatkoznak az ügyben, így erre a mai napig sem érkezett válasz.

Dr. Paller Judit megyei tiszti főorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta: jó néhány türelmetlen panaszos érdeklődött náluk az utóbbi időben Dimitrovka-ügyben, ám újabb konkrét fejleményről nem tudnak beszámolni. A főorvos asszony az országos intézethez irányított bennünket.

Foglalkozik-e valaki az üggyel?

Dr. Ócsay Lajos, az országos intézet főorvosa az oknyomozás korábbi szakaszában vett részt. Kérdésükre akkor a szlovák tiszti főorvostól azt a választ kapták, hogy náluk lezajlott egy privatizáció és egy „újraállamosítás", így az eredeti dokumentumok egy helyen nem lelhetők fel. A főorvos véleménye szerint az iratok egy része valószínűleg megsemmisült. Az, hogy mit gyártottak, minden bizonnyal kideríthető, ám a kérdésekkel kapcsolatban a szlovák fél kért pontosabb információkat a tisztiorvosi intézettől.

Újabb próbálkozásként dr. Tomecz Éva főorvost kerestük, aki elmondta: semmilyen dokumentummal nem rendelkezik az ügyben. Arra a kérdésünkre sem tudott választ adni, hogy egyáltalán folyik-e még magyar részről a vizsgálat, ám a megyei tisztiorvossal való konzultációt ígért. Mint elmondta, az adatokat továbbították az Egészségügyi Minisztériumnak. Innen azonban ismét visszairányítottak bennünket a tisztiorvosi intézethez. A mostani helyzet szerint úgy néz ki, az ügy már csak a károsultakat érdekli.

Kapcsolódó cikkek >>

Kétszázötvenből hatvanhatan már nem élnek (2002-11-18) >>
Dimitrovka: Kormányközi megállapodás kellene (2003-09-17) >>
Dimitrovka: a károsultak már türelmetlenek (2004-02-22) >>
Vizsgálat Dimitrovka ügyében (2002-10-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi képzés májustól uniós keretek között

Az uniós csatlakozás után várhatóan felértékelődik a mezőgazdaság s vele az agrárképzés is új… Tovább olvasom