Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Darányi Tervről Mosonmagyaróváron: 2013-ig 300 milliárd forint

A hazai és uniós költségvetésből összesen 300 milliárd forint áll rendelkezésre 2013-ig a Darányi Ignác Tervben foglalt célok megvalósítására – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap a Darányi-terv mosonmagyaróvári bemutatóján.

 Ezt a forrást szeretnék minél hatékonyabban felhasználni. A politikus a Nemzeti Vidékstratégiát útitervnek nevezte, amihez – mint mondta – a Darányi Ignác Terv a menetrend, azaz a végrehajtáshoz szükséges keretprogram.

A Darányi Ignác Terv tegnapi bemutatóján megjelent több száz agrárszakember és vállalkozó előtt a tárcavezető kijelentette: a kormány elkötelezte magát a vidék megújítása mellett. Ezért négy átfogó területen, az agrárgazdaságban, a vidékfejlesztésben, az élelmiszer-gazdaságban, valamint a környezetvédelemben halaszthatatlan tennivalókat határoztak meg. Ennek jegyében dolgozták ki a 2020-ig kitekintő Nemzeti Vidékstratégia koncepcióját, amelyet múlt év áprilisában nemzeti konzultációra bocsátottak. A Darányi Ignác Terv pedig nem más, mint a társadalmi vitát követően véglegesített Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási keretprogramja.

Fazekas Sándor szerint akkor emelkedhet fel és válhat élhetővé a magyar vidék, ha úgy állít elő biztonságos élelmiszereket, hogy kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére is. A miniszter kiemelte: a magyar agrárium fenntartása és fejlesztése érdekében minél több magas feldolgozású, prémiumterméket kell előállítani, erre van ugyanis egyre nagyobb igény világszerte, így hazánkban is. „Sem elegendő területtel, sem pedig tőkével nem rendelkezünk ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a nagy ipari tömegtermeléssel. A magyar erőforrásokra alapozva kell a jelenlegi piacokat megtartani, illetve újakat szerezni" – fogalmazott a tárcavezető.

Fazekas Sándor elmondta: az Európai Unió közös agrárpolitikája összhangban van a Darányi-tervvel. Mint mondta: a közös agrárpolitika irányelvei meghatározóak a magyar agrárpolitikára is, ezen belül a Darányi-terv a hazai sajátosságokat helyezi előtérbe.

Fazekas Sándor miniszter tegnap Mosonmagyaróváron mutatta be a Darányi-tervet.
Fazekas Sándor miniszter tegnap Mosonmagyaróváron mutatta be a Darányi-tervet.


A miniszter kiemelte: a Darányi-tervben rendelkezésre álló támogatási keret valamennyi pályázati forrását megnyitják ebben az évben, sőt, ezek közül több már el is indult. A jogcímek között szerepel például a fiatal gazdák induló támogatása, amelynek célja, hogy számukra a mezőgazdasági tevékenység megkezdésénél jövedelempótló jelleggel, egy alkalommal a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra nyújtson anyagi segítséget.

A támogatási célok közt szerepel továbbá a kedvezőtlen adottságú területeken termelő gazdák támogatása vagy a mezőgazdasági termékek értéknövelése. A zöldség-gyümölcs termelői csoportok alakulásához és működésének ösztönzéséhez szintén igényelhető támogatás, de pénzügyi segítséghez juthatnak azok is, akik az őshonos fajták megőrzésére törekednek vagy mezőgazdasági területeket erdősítenének. A Nemzeti Vidékstratégia egyik fő célkitűzése a tanyarendszer, a tanyai gazdálkodás korszerű megújítása, újjáélesztése, fejlődésének elősegítése. Erre a célra másfél milliárdos hazai forrás áll rendelkezésre ebben az évben.

Kidolgozás alatt áll továbbá  az „Egészséges helyi élelmiszert a közétkeztetésbe" elnevezésű program, a helyben termelt élelmiszerek értékesítésének segítése vagy az agrár-kutatóintézetek fejlesztése és egységesítése.

Korábban:

A Darányi Ignác Tervben foglalt célok megvalósítására 300 milliárd forint uniós és hazai forrás áll rendelkezésre 2013-ig - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a keretszabályt bemutató hétfői mosonmagyaróvári fórum előtt tartott sajtótájékoztatón. "Minél hatékonyabban, okszerűbben szeretnénk felhasználni ezt a pénzt" - hangsúlyozta a tárcavezető. Kérdésre válaszolva elmondta: a tavaly elindult aktív agrárdiplomácia eredménye, hogy bővült a magyar export, eközben az elmúlt másfél év eredménye, hogy olyan egyszerű és jól átlátható szabályrendszert teremtettek, amely segíti a kis- és középvállalkozások piacra jutását. Paradigmaváltás kell, agrárpolitika helyett integrált vidékpolitika - mondta mintegy négyszáz hallgatója előtt a fórumon a miniszter, hangsúlyozva, hogy a kormány és a tárca is elkötelezett a vidék megújulása mellett, amihez négy területen - az agrárgazdaságban, a vidékfejlesztésben, az élelmiszergazdaságban és a környezetvédelemben - van szükség haladéktalan lépésekre. Megjegyezte: eddig nem volt olyan tervezet, amely alapján az elmúlt két kormányzati ciklusban tervezni lehetett volna.

Fazekas Sándor a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiáról mint útitervről, a Darányi Ignác Tervről mint a végrehajtás menetrendjéről beszélt. Hangsúlyozta: a mostaninál több, biztonságosabb és nagyobb feldolgozottságú termékre van szükség a hazai agráriumban. Fazekas Sándor szerint elegendő terület és pénz híján nem kelhetünk versenyre az ipari méretű monokultúrás termeléssel, ugyanakkor komoly lehetőség az a több százmillió potenciális fogyasztó, akik természettudatosan élnek, vásárolnak. Fazekas Sándor kitért arra is: számos pályázati lehetőség már az év elején megnyílik, miközben újabbakat terveznek, amelyekre azonban még meg kell találni a forrásokat. V. Német Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a program lényeges pilléreként szólt a jogszabályi környezet megújításáról, "életszerűvé tételéről", de megemlítette azt is: "adópolitikai eszközökről nem szabad letennünk ezután sem". Mint mondta, a pálinkáknál már sikerült eltolni a piacot a hungarikumok felé, de cél az is, hogy a lekvárok, szörpök is hazai alapanyagból készüljenek. A kiemelt jogalkotási eladatok között sorolta a termőföld hazai kézben tartását, a zsebszerződések érvényre jutásának megakadályozását, a családi, kis- és őstermelők szabályozásának újragondolását, valamint a tisztességes piaci magatartás, illetve a hazai termelői és feldolgozói pozíciók erősítését.

Olvasóink írták

 • 7. RickCartman 2012. február 02. 20:09
  „hát igen, húzóágazat a pálinka, a szörp és a lekvár...ennyit a tájékozottságról és az éleslátásról”
 • 6. halas001 2012. február 02. 18:13
  „Gratulálok a Miniszter Úrnak.
  Újra felfedezzük a Termelő és Értékesítő Szövetkezeteket.
  Csak a Torgyán Úr nehogy megint elő kerüljön!”
 • 5. RickCartman 2012. január 31. 23:33
  „na de úgyis kilépünk az az ejrópaunijóból, akkor meg honnan lesz rá pénz, nem értem, de lényeg, hogy győzzön a szabadságharc, jól beszélek?”
 • 4. ökörsam 2012. január 31. 23:23
  „Nahát azért ne csak az ml esti egyetem szerint ítéljünk,hogy ki volt a jó fiú meg ki volt a rossz fiú.Akkoriban vkik bevándoroltak,mások meg kivándoroltak.Sapienti sat.”
 • 3. Hori 2012. január 31. 12:56
  „pancsernek ebben 100%-ig igaza van! nagy baklövés az elnevezés! Vagy csak előremutató? :)”
 • 2. pancser 2012. január 30. 23:37
  „Ángyán elment, jobb is. Ami a terv névadóját illeti az nem szerencsés, ugyanis Darányi valamilyen módon annak a lehetetlen rendszernek a fennmaradásán dolgozott, amely az ország mg-ból élő millóit nyomta le elviselhetetlen szegénységbe. 1889 és 1915 között 1 289 396 ember hagyta itt az országot szinte teljes egészében a mg-ból. Darányi minisztersége sem változtatott a tendencián, sőt 1905-1907 között csak 451 000 ember vándorolt ki Amerikába. Volt egy derestörvénynek csúfolt jogi szabályozás, amely 12-18 év közötti cselédet, úgymond a "gazda házi felügyelete" alá helyezte, ami az akkori viszonyok közepette a testi fenyítést is lehetővé tette. Igaz, hogy írásbeli szerződést írt elő a mg-i munkavállalókra, viszont keményen büntette a sztrájkot, a szerződés megszegéséért a szerencsétlen nincstelent igen kemény büntetéssel sújtotta. Szóval az ő kora minden volt csak nem a mg-ból élők boldog korszaka.”
 • 1. urbaniastapista 2012. január 30. 22:38
  „Szép szavak, de Ángyán államtitkár épp e program kiherélése miatt mondott le: a nagybirtokosok (Fidesz12-MSZP TSZ elnökök+Csányicsapat) megfúrták a vidékfejlesztési (EU) támogatások maximális birtokmérethez kötését, vagyis továbbra is a legnagyobb birtokosok fogják kapni a legtöbb támogatást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres mélygarázsban, így kell kényelmesen parkolni - fotó

Vagy csak az autó fényezését félti a tulajdonos? Tovább olvasom